SAG NAGRADE

10 haljina s crvenog tepiha dodjele SAG nagrada koje su nas očarale

Iako je Emma Stone nastavila svoj neprekinuti niz osvajanja nagrada za najbolju glavnu glumicu zahvaljujući ulozi u filmu "La La Land", dodjela Nagrada udruženja glumaca donijela je i nekoliko iznenađenja - iza govornice, ali i na crvenom tepihu.

Održana je 23. dodjela Nagrada udruženja glumaca (Screen Actors Guild Awards, odnosno SAG) - svečanost na kojoj se uručuju priznanja najboljima u televizijskoj i filmskoj industriji po izboru glumaca.

Iako su i ove večeri nagrađena neka od očekivanih imena kao što su Emma Stone i Viola Davis, show je ukrao neočekivani trio. Netflix je, osim nagrada za Claire Foy i Johna Lithgowa koji su nagrađeni za uloge u "The Crown", kući otišao i s nagradom za najbolji dramski serijal zahvaljujući ljetnom hitu "Stranger Things". Ipak, najveće iznenađenje bile su posljednje dvije filmske kategorije. Glumac Denzel Washington, koji je do ove godine držao rekord s najviše nominacija za SAG nagradu, napokon je dobio kipić zahvaljujući ulozi u filmu "Fences", koji je i režirao. Drugo iznenađenje bila je nagrada za najbolju izvedbu glumačkog ansambla u filmu koja je otišla povijesnoj drami "Hidden Figures", a ne filmovima "Manchester by the Sea" ili "Moonlight" koji su smatrani izglednim pobjednicima.

Ni ova dodjela nagrada nije prošla bez političkih govora - kao ni Zlatni globusi, a sigurno neće ni Oscari. Ovog puta fokus je bio na najnovijoj uredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je odlučio zatvoriti granice za imigrante iz sedam zemalja i u potpunosti za izbjeglice. Na njegovu odluku osvrnuo se Ashton Kutcher podsjetivši da je njegova supruga, glumica Mila Kunis u SAD stigla zahvaljujući izbjegličkoj vizi, dok je glumac Simon Helberg, zvijezda serijala "Teorija velikog praska", sa svojom suprugom Jocelyn Towne jasno poručio da su izbjeglice dobrodošle u Ameriku.

Actor Simon Helberg and his wife actress Simon Helberg make a political statement about the current U.S. restriction on refugees as they arrive at the 23rd Screen Actors Guild Awards in Los Angeles, California, U.S., January 29, 2017.   REUTERS/Mario Anzuoni
REUTERS
Glumac Simon Helberg i njegova supruga, glumica Jocelyn Towne

Osim iznenađenja i političkih govora, dodjelu SAG nagrada obilježile su i dizajnerske kreacije u kojima su glumice prošetale crvenim tepihom. S obzirom na to da je modni rizik manji nego na dodjeli Oscara i Emmyja, možemo vidjeti više kreativnosti i više boja – od upečatljivih nijansi do inovativnih dizajna. Pogledajte 10 najboljih s ovogodišnje dodjele!

Linker
20. travanj 2024 05:10