Čiska ormara

Ana Begić Tahiri ima online shop: "Želim da moja odjeća veseli druge kao što je veselila mene"

Glumica Ana Begić Tahiri odlučila se riješiti odjeće koju više ne koristi preko društvenih mreža. Prije nekoliko dana napravila je profil na Instagramu pod nazivom @begas_baggage, i nije ni sama slutila da će izazvati takvo oduševljenje.

Glumica i jedna od najboljih hrvatskih komičarki Ana Begić Tahiri godinama u ormaru skuplja veliki broj haljina, kombinezona i cipela, pa joj je ormar već odavno postao tijesan. Velikog dijela odjeće odlučila se riješiti preko društvenih mreža pa tako u pauzama od igranja predstava fotografira odjeću, pakira ju i šalje pakete diljem Hrvatske.

Iako je tek prije nekoliko dana počela stavljati odjeću na Instagram, haljine su se rasprodale u rekordnom roku pa je ponudu proširila i na cipele. Odličan, kaže, način da se riješi stare odjeće za simboličnu cijenu i nekog razveseli.

U gustom rasporedu jedva pronalazi vremena za sve jer gotovo svaku drugu večer igra neku predstavu. Posljednja je nastala u suradnji Glorije i kazališta Luda kuća. Još jedna komedija koja publiku nasmije do suza i u kojoj Ana glumi Dolly, najvjerniju obožavateljicu, lijevu i desnu ruku i mozak svog šefa, ujedno i šefa marketinške agencije u kojoj se odvija radnja. Ana nam je otvorila vrata svog velikog walk-in ormara i otkrila kako gleda na svoj novi hobi koji prerasta u pravi biznis i kako su gledatelji u Ludoj kući reagirali na predstavu.

Zašto ste odlučili pokrenuti Instagram buvljak?

Već dugo je buvljak bio u planu, ali nisam za njega imala vremena zbog količine posla. Za ovo sam morala ipak odvojiti vremena, sjesti i razmisliti o svemu. U ponedjeljak sam mislila da ću isprva na prodaju staviti pet do šest stvari, ali kako sam počela iz ormara vaditi robu, tome nije bilo kraja. Odlučila sam da ću staviti sve. Željela sam rasčistiti ormar i razveseliti nekoga odjećom koja je mene veselila. Naravno, tu je i odjeća koju nisam nosila i još ima etiketu, ali ne znači da mi je manje draga. Neki komadi su kupljeni u tužnijim životnim periodima kada sam mislila da šoping liječi rane i vjerovala sam da ću ih nekada nositi. Neke se stvari isplati čuvati, ali nekih se treba riješiti. Posebice ako ih niste nosili više od godinu dana. Priznajem da se nisam nadala ovakvom odličnom odazivu žena.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Jeste li dobili već neki feedback zadovoljnih kupaca?

Jesam, dobila sam i par fotki. Moram priznati da ta odjeća više pripada njima nego što je meni.

Je li vam bilo žao odvojiti se od nekih komada?

Ne mogu tako razmišljati. Bilo mi je malo žao zato što volim svaki taj komad. Da mi se nije sviđao, ne bih ga nikad kupila. Jednostavno sam dala obećanje da ću se riješiti robe, a ja ništa ne radim na pola. Ako sam rekla da ide sve, onda ide sve.

Koliko često šopingirate?

Kako mi se što svidi. Često ne planiram ništa kupovati i onda prođem pored nekog izloga i nešto mi zapne za oko. Ako sam u mogućnosti, to i kupim. Ponekad kupujem i preko interneta, ali ne volim na taj način kupovati skupocjenu robu.

Čega ima najviše u vašem ormaru?

Imam najviše haljina i hlača, ali u zadnje vrijeme jako volim nositi odijela.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kako biste opisali svoj stil?

Mišung svega. Uvijek sam morala kupovati odjeću za različite prigode - od raznih evenata do premijera. Jednostavno se s vremenom skupilo svega. Zato mislim da se na mom online buvljaku može pronaći za svakog po nešto.

Kupujete li preko društvenih mreža?

Iskreno, nisam nikada. Influencerica Paula Sikirić mi je bila inspiracija za pokretanje buvljaka jer i ona ima stranicu gdje prodaje svoje stvari. Ona mi je dosta pomogla sa savjetima kako krenuti. Kolegica Lana Gojak je nekoć također imala online buvljak, kao i Petra Dugandžić. Meni je to super i normalno je da ljudi tako prodaju stvari, ali meni je trebalo više vremena da se na to odlučim jer sam emotivno vezana za neke stvari. Kada sam te stvari prerezala, tada sam se i odvažila na taj korak.

Sve je jači trend slow fashiona, kako gledate na to?

Ja u životu nisam kupila ništa u second-hand dućanu. Ne zato što nisam htjela, nego jednostavno iz nekog razloga nisam. Nedavno sam bila kod dizajnera Roberta Severa koji mi je pokazao baloner koji je kupio na zagrebačkom Hreliću i odjeću koju je pronašao u second-hand trgovini u Budimpešti. Kada sam putovala po drugim zemljama, često bih i ja zavirila u takve dućane, ali tada nisam imala tu svijest i nisam znala kakva se zapravo sve blaga skrivaju u njima. To ću sada primjenjivati malo češće.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kada su podijelile vaš post, vaše kolegice su napisale da ste prava šopinholičarka. Je li to istina?

Jesam, ali pokušavam smanjiti kupovinu. Novci su tu da se troše i ne žalim što sam nešto kupila. Međutim, ne pratim slijepo trendove i ne kupujem stvari na sto rata samo da bih nešto imala. Moja majka je govorila da trebam kupiti jednu stvar, ali vrijednu. Nekad napravim i to, a nekad volim kupiti i 20 krpica jer me to veseli.

Krade li vam kći ponekad robu?

Ponekad. Sada nosimo isti broj cipela pa su tako stradale neke moje tenisice.

Jeste li do sada poklanjali robu prijateljima ili rodbini?

Odjeću sam do sada donirala.

Kako je publika prihvatila predstavu "Ništa bez reklame" u kojoj imate ulogu, a koja je nastala u suradnji Glorije i kazališta Luda kuća?

Sada ide četvrta repriza, sve super ide. Mi smo jako zadovoljni, a i publika je odlično prihvatila predstavu.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Linker
25. ožujak 2024 20:30