MODNI RAZGOVORI

Ana Vučak Veljača: ‘Ne volim vulgarnost u odijevanju, a muška bijela košulja na ženi je seksi‘

Poznata zagrebačka glumica otkriva što bismo konstatirali da zavirimo u njezin ormar, zašto obožava modnu estetiku Francuskinja te kako se nosi sa stilskim prohtjevima svoje dvogodišnje kćeri Juli.

Ana Vučak Veljača prava je svestrana umjetnica i intelektualka s ispoliranim, decentnim modnim izričajem koji je jednako zanimljivi živopisan kao njezin stil. Po završetku preddiplomskog studija psihologije, upisala je i magistrirala novinarstvo, a onda i studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Danas radi u gradskom kazalištu Trešnja, te glumi u pedstavi "španjolski komad" na Sceni Ribnjak.

Kako biste odredili svoj stil?

- Kao neopterećen. Teško mi ga je definirati jer nekako ne razmišljam o njemu aktivno, no odijevanje me veseli. Volim se poigravati s različitim odjevnim kombinacijama ovisno o prigodama, a nit vodilja mi je uvijek da se ja u tome što nosim osjećam dobro. Ležernost Francuskinja u odijevanju mi je nešto blisko i privlačno.

Da li se i u kojoj mjeri razlikuje odjeća koju odijevate u privatnim prigodama od one koju odabirete za neka javna događanja?

- Privatno me se u zadnje vrijeme najčešće može vidjeti u trapericama visokog struka, jednostavnim bijelim ili crnim t - shirtovima, s bomber jaknom ili oversize kaputom, sa sunčanim naočalama i šiltericom na glavi. Volim jako čizme, tzv. combat boots, pa izuzev ljeta najčešće koračam u njima. Za javne prigode obično odabirem nešto ženstvenije i elegantnije, ali opet ne preukočeno. Visoke potpetice, male torbe, suknja hlače ili duže haljine, kombinezoni jedan dobar komad nakita, najčešće su moj izbor. Volim neki prizvuk prošlih vremena u komadima koje nosim, 70 -e i 80 - e su mi vrlo inspirativni modni periodi.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Korespondira li vaš stil sa stilom vašeg supruga, scenografa i dizajnera Ivana Veljače?

- Podosta da. Sviđaju nam se slične stvari pa često bez neke osobite namjere ispadnemo modno usklađeni.

Zna li odabrati pokoje modno rješenje umjesto vas, odnosno vi umjesto njega?

- U principu ne kupujemo robu jedan za drugoga, više prodiskutiramo neke komade koji nam se svide u procesu biranja nekih komada. Odjevne komade darujemo si samo u vidu nekih prigodnih poklona i mogu reći da smo i jedan drugi uvijek jako zadovoljni, pa bih se usudila reći da si znamo međusobno jako dobro odabrati.

Tko na koga u tom smislu utječe, i kako?

- Kao i na sve ostale segmente života, utječemo međusobno jedno na drugo, inspiriramo se stvarima koje nas okružuju pa se i međusobno inspiriramo.

Koliko kao majka razmišljate o estetskim kombinacijama svoje kćeri Juli?

- Moram reći da se bavim robicom za todlere više nego što sam mislila da hoću. Jednostavno, danas je ta robica za curice toliko slatka, da se jedva suzdržavam od nepotrebnog kupovanja i gomilanja stvari. Volim da je lijepo odjevena, posebno za neke prigode, ali nisam preopterećena time jer želim i da je opuštena i svoja, i u krajnjoj liniji neopterećena.

Je li svojeglava ili joj još nije stalo oko izbora odjeće za vrtić? Mnoge mame se žale da imaju modno i stilski zahtjevnu djecu...

- Jako je svojeglava. Ona je tek nedavno navršila dvije godine i ne mogu doći sebi koliko izvolijeva po pitanju odjeće. Kada sam prije slušala te priče, mislila sam da roditelji izmišljaju i da je nemoguće da tako mali mogu toliko gnjaviti po pitanju odijevanja, ali eto sustiglo me. Točno zna što hoće. Naravno još uvijek bira između onog što posjeduje u ormaru, a sve me strah kako će to izgledati kad poraste i krene birati po dućanima.

Koliko je iskustvo rada u medijima i kazalištu formiralo vaš stil?

- Pa na nekoj svjesnoj razini ne mogu reći koliko je kazalište formiralo moj stil, ali vjerujem da je dugogodišnja izloženost raznim kostimima, što suvremenim, što kostimima koji pripadaju periodu sigurno ostavilo traga i na moj privatni stil, ako nikako drugačije, u vidu neke inspiracije.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Tko je ponajviše utjecao na vaše modne izbore i odluke?

- Nitko specifičan, zbir nekih ljudi što ih znam, što privatno što putem medija čiji stil me privuče i ostavi neki utisak. Kroz odrastanje mi je mama razvila svijest o kvalitetnim materijalima, i na to dosta polažem pažnju, na čemu sam joj zahvalna.

Koja je vaša idealna modna kombinacija koju biste rado nosili svaki dan?

- Trenutno široke hlače, bijeli t - shirt i neki dobar sako.

Koji odjevni predmet vam stvara poseban osjećaj ugode?

- Šešir.

Kojih odjevnih predmeta imate najviše "na lageru"?

- Hlača, dolčevita i cipela.

Gdje najrađe shoppingirate?

- Na putovanjima. A kada ne putujem, online mi je najdraže obaviti shopping jer iskopam neke super stvari, koje kod nas po dućanima ili uopće ne mogu naći ili bi mi uzelo previše vremena za traženje. Iskreno, u zadnje vrijeme kupujem najmanje ikad. Ne gomilam stvari već se trudim kupovati manje i kvalitetno, pa nekako kupujem ciljano, a ne bezglavo.

Koje online modne platforme volite?

- Net-a-porter i My Theresa za neke konkretnije komade. Inače ne kupujem toliko preko modnih platformi koliko iz omiljenih inozemnih dućana direktno, moji favoriti su Sezane, Jonak, And other stories...

Čiji modni stil vas posebno oduševljava?

- Od domaćih javnih osoba uvijek volim vidjeti modne kombinacije Judite Franković jer je hrabra i drugačija u modnim odabirima, a od stranih celebova mi Irina Shayk nosi odličnu uličnu modu, kada prelistavam magazine nekako mi uvijek zapne za oko.

Koja vam estetika nije bliska?

- Ne volim vulgarnost u odijevanju, generalno ne volim odjeću koja s previše otkrivanja i s premalo materijala pokušava naglasiti nečiji seksepil, to najčešće kod mene proizvede kontraefekt pa mi takvi komadi nisu seksepilni nego vulgarni.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Jeste li skloniji modnoj ekstrovertnosti ili klasici?

- Klasici. Volim neke ekstravagantne komade, ali takvi komadi zahtijevaju i posebnu prigodu, kojih nema previše, a u ovom svakodnevnom stilu nisam modno ekstrovertirana.

Što vam "ženstvenost" znači u kontekstu ideje modnog stila?

- Unutarnji osjećaj žene koja nešto nosi. Ako se žena osjeća dobro i ženstveno u nekim komadima, to onda izlazi i na van. Ženstvenost za mene znači eleganciju koju žena nosi sa sobom, kako u odjeći tako i u ophođenju. Osobno se najženstvenije osjećam u mum hlačama visokog struka, bijeloj košulji i s crvenim ružom na usnama.

Koji su vam modni dodaci osobito važni?

- Torbe male i velike, sunčane naočale i satovi.

Boja s kojom najbolji modni suživot stvarate?

- Ne boja. Bijela.

Slučajni pogled u vaš ormar – što bismo prvo zamijetili?

- Hrpu naslaganih traperica raznih nijansi.

Što gotovo nikada ne biste obukli kao "civil" a kao glumica ste morali?

- Onaj old school kostimić, sako i suknja do koljena s košuljom ispod, tzv. tajnički look.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Posljednji komad odjeće koju ste kupili?

- Široke hlače u Flow concept storeu.

Najstariji komad koji i dalje predano nosite?

- Replay hlače koje imam od 16. godine, ne nosim ih doduše baš predano, ali 20 godina kasnije i dalje su u ormaru i dalje ih ponekad ih obučem.

Omiljeni naslijeđeni ili poklonjeni komad?

- Omiljeni naslijeđeni komad nakita je od bake zlatni medaljon, a poklonjeni veliki zlatni prsten s koraljem od supruga.

Odjevni predmet koji je naprosto uvijek – seksi?

- Muška bijela košulja na ženi.

Koji miris vam je u zadnje vrijeme posebno važan?

- Jo Malone Mimosa and cardamom.

BLIC PITANJA

Najskuplji odjevni predmet koji imate je...

- Torbica Chanel.

Najjeftiniji...

- Naušnice od “starog zlata” iz H&M-a.

Najekscentričniji...

- Bunda od polarne lisice.

Najkonzervativniji...

- Muška vunena crna dolčevita.

Najveseliji....

- Bijela ljetna haljina na resice.

Najpraktičniji...

- Tote bag Piccola.

Brutalno najdosadniji...

- Skiny svijetle levisice.

Najružniji...

- Anatomske papuče.

Sunčane naočale...?

- O da! Obožavam ih, no ne eksperimentiram previše, po pitanju naočala sam klasičarka. Crna ili smeđa boja moj su domet.

Linker
18. travanj 2024 09:08