MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX
MODNI RAZGOVORI

Anđela Ramljak: ‘Mama i David Bowie su moje stilske muze‘

Glumica Zagrebačkog kazališta mladih otkriva sve tajne svog eklektičnog stila po kojem je jedinstvena na umjetničkoj sceni.

Glumica Zagrebačkog kazališta mladih otkriva sve tajne svog eklektičnog stila po kojem je jedinstvena na umjetničkoj sceni.

Anđela Ramljak akademska je glumica, ali i obrazovno formirana modna dizajnerica. Njezin stil je eklektičan, zabavan i senzualan. Njezina scenska i privatna pojava nerijetko se preklapaju. Kako? Ako niste, pogledajte predstavu “Moj muž” Dore Ruždjak Podolski u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje igra dva važna lika, s dvije radikalno suprotne priče i stilska izraza. Onaj a priori ženski, french i onaj ekscentrični, scenski, šljašteći. I Anđela kao privatna osoba nerijetko se tako modno izražava.

Kako biste imenovali svoj stil?

- Teško je reći za sebe, pa sam pitala par ljudi, a ovo su rezultati mog “istraživanja”: prijateljica (29) kaže da je eklektičan, chic, nesvakidašnji, negenerički, autentičan. Prijatelj (33) kaže da vješto kombiniram beauty eleganciju kroz klasične komade i poigravanje s dandy elementima, ali ne zazirem od suvremene mode, vješto je nadopunjujući lepršavom energijom i snagom dive. Sestra (34) kaže autentičan, chic, elegantan i uzbudljiv.

Privatan, kvartovski? Odnosno - javni, event, kazališni stil?

- Neovisno o mjestu i prigodi, uvijek je opušten, nonšalantan, nesvrstan i promjenjiv. Razlog tome je što se ne volim dugo spremati. Dan sadržava toliko akcija, gotova sam unutar 15 minuta, uključujući šminku i kosu.

Tko vam je omiljeni dizajner?

- Alexander McQueen, Yamamoto. U Hrvatskoj volim svakog dizajnera i dizajnericu jer imaju entuzijazam i volju ostati na tako nezahvalnoj sceni.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

Kada ste studirali modu, prije glume - što ste željeli i voljeli raditi, nositi? A što je to danas?

- Prije je moj stil bio više eksperimentalan. Prijatelji su me zezali da bih napravila naušnicu i od krila aviona. Što god zanimljivo vidim, od toga nešto izradim. Šivati sam krenula još u osnovnoj školi. U početku su to bili samo jednostavni predmeti, pernica, torba i slične stvari, a onda sam krenula raditi složenije stvari. Tako sam jednom zakoračila u tramvaj, onaj s visokim stepenicama, pa sam ostala bez suknje. Tada nisam znala napraviti ciferšlus, pa sam pričvršćivala zihericom, a ona je popustila, suknja se otkačila i završila na podu. Što se šivanja tiče, samouka sam, pa su takve stvari, kada improviziraš, očekivane. Prije sam više voljela nositi stvari koje bih sama kreirala, no to je na jedno vrijeme stalo kada me krenuo privlačiti minimalistički stil odijevanja. Sada sam opet krenula sama kreirati svoju robu i šivati, i to me baš raduje. Ponosna sam na svaki komad koji izradim, iako je možda pun izvedbenih mana. Ovu crnu suknju s fotografija napravila sam sama.

Što, općenito govoreći, volite u mediju mode?

- Moda, odnosno odjeća me strašno uzbuđuje. Ono što moda omogućava i što volim kod nje je identično onome što obožavam u glumi, a to je kameleonstvo. Promjenjivost. Različitost karaktera. Pričanje priče, komuniciranje na raznim nivoima.

Kakav jezik mode vas zanima?

- Vibracijski. To je ono kada netko prođe sjajno odjeven pa ti uzburka krv i promijeni disanje. Samo, odjeća nije dovoljna niti je ona ta koja čini osobu karizmatičnom. Persona koja je nosi i kako je nosi mnogo je uzbudljiviji faktor od same odjeće. Kada se to spoji, onda je to izuzetno inspirativno i privlačno. Zadovoljstvo sobom, svojim tijelom, svojim životom, moj je omiljeni outfit.

Kojim stilskim formacijama je vaš stil bio prije definiran, a kojim je danas?

- Volim kada me odjeća ne definira, kao ni frizura, volim taj prostor slobode u kojem svaki dan mogu biti nova i drugačija. Prije nego što sam postala glumica, u svoje odijevanje sam stalno ubacivala kazališne elemente, primjerice polucilindar. Kada sam završila Akademiju, od njega sam napravila lampu. Sjećam se kada mi je jedna profesorica rekla da je moje odijevanje primjerenije eklektičnosti. Nakon što sam se posavjetovala s Bratoljubom Klaićem oko tog pojma, složila sam se s njom.

Koliko je iskustvo rada u kazalištu i na filmu formiralo vaš stil?

- Poprilično. Muka mi je bilo presvlačiti se toliko puta dnevno, pa bih sve pojednostavila. Izbacila nakit. Napravila frizuru koja podržava veću lepezu likova. Mogla sam zaboraviti na svoje ekstravagantne zelene, ljubičaste, narančaste, simetrične, asimetrične rezove na kosi. Ćelavu glavu. Srećom, uspjela sam sve isprobati prije glumačkih dana. Nakon tog ludog tempa, kada nastupi napokon malo slobodnog vremena, opet se s guštom igram kombinacijama.

Tko je ponajviše utjecao na vaše modne izbore i odluke?

- Mama i moja velika ljubav i inspiracija David Bowie. Njih dvoje baš nikako ne idu u kombinaciji. Mama ima sjajan stil, od nje sam učila sve o klasici i minimalnim odstupanjima od nje kako bih je začinila. A od Davida sam učila o smjelosti i promjenjivosti. On je ikona u svakom smislu te riječi, a to što nam je sve ostavio u amanet je obožavanja vrijedno.

Koja je vaša idealna modna kombinacija koju biste rado nosili svaki dan?

- Nema idealne jedne, samo ona kako se u određenom trenutku osjećam i u skladu s tim odjenem. Velika sam obožavateljica filma “Veliki Lebowski”. Ne jednom sam otišla u kvartovski dućan u kućnom ogrtaču. “Teorija” Coco Chanel, po kojoj dama uvijek mora biti dotjerana, makar išla samo u dućan, u ovom slučaju pada u vodu.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

Kojih ponajmanje, a voljeli biste više?

- Haljina. I hudica, to je tako genijalan odjevni predmet. Super su mi ova pitanja.

Gdje najradije shoppingirate?

- Volim kupovati na putovanjima. U Zagrebu volim Garderoba concept store, second hand Ulični ormar, Mini show off na Krvavom mostu.

Koje online modne platforme osobito volite?

- Vestiaire collective, YOOX, net-a-porter.

S mnogih putešestvija koje ste pohodili, koji su vam najdraži komadi, modne memorabilije koje ste donijeli s puta?

- To je nakit sa svadbe poglavice plemena Masai, na kojoj sam bila u Keniji. Odjenuli su me u njihovu živo šarenu predivnu nošnju i stavili hrpetinu nakita od sitnih perli, a lice iscrtali red ochre pigmentom. Ipitek, poglavica, mi je nadjenuo Masai ime: Nashipai, a znači Ona koja se stalno smije. Dio tog nakita sam dobila i donijela u Zagreb. Prekrasna uspomena.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

Volite li modne dodatke?

- Obožavam šešire. Imam ih nekoliko, no zanimljivi su i autentični. Torbe također obožavam, ali rijetko pronalazim one koje mi osvoje srce. Zbog toga ih imam malo i molim boga da se nikad ne raspadnu. No stoga mi uvijek nedostaje dovoljan broj sunčanih naočala. Njih bih voljela imati više! Maštam da sam zaštitno lice za neki fora brend.

Reagirate li impulzivno u shoppingu ili promišljeno?

- Promišljeno, gotovo svaku kupovinu prespavam i razmislim. Ovaj planet je zatrpan robom do nenormalnih granica. Jako mi je važno da komadi koje kupim ne budu hirovito bačeni nakon par nošenja i da su kvalitetni. Brendovi čiju majicu možeš baciti nakon dva pranja istinski me ljute. U tom smislu ekološka odgovornost je i na nama i važno je što i koliko kupujemo. Robu prosljeđujem frendicama, one meni svoju, radimo mini buvljake ili razmjene. Cirkuliranje robe je dobra, a i zabavna shema. Preporučujem.

Čiji modni stil vas posebno oduševljava?

- Redom: Tilda Swinton, Timothée Chalamet, Cate Blanchett, Let 3...

Koja vam estetika ipak nije bliska?

- Gothic.

Jeste li skloniji modnoj ekstrovertnosti ili klasici?

- Oboje, moram priznati. Možda ipak prevladava ekstrovertiranost.

Što vam “ženstvenost” znači u kontekstu ideje modnog stila?

- Ženstvenost povezujem sasenzualnošću. Cipela s potpeticom, gola leđa, svila koja pleše, neke su od asocijacija.

Nerijetko su vas smještali u “french style”?

- To je kompliment, hvala. Volim sve francusko, pa tako i modu. Francuskinje su posebno šarmantne u svom modnom izražavanju. Jednostavne, prirodne, a opet nonšalantne. Ja to volim.

Pripada li vam možda više - “british”?

- S obzirom na to da volim frajersko-urbani đir, spadam i pod british. Bitno mi je da nisam kao po špagi, tada se ne osjećam autentično. Kao da lažem. Ako sam se sva sredila, onda barem cipela da je pankerska. Rokerska. Frajerska. To sam onda ja.

Koji su vam modni dodaci osobito važni?

- Nakit. Obožavam ga od malih nogu. Jedno vrijeme sam i sama izrađivala nakit od perlica, gline, ma svakakvih materijala. Sad sam više privržena zlatu i dijamantima.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

Boja s kojom stvarate najbolji modni suživot?

- Bijela, zlatna, plava, narančasta.

Slučajni pogled u vaš ormar - što bismo prvo zamijetili?

- Boje, šarenilo.

Koji miris vam je u zadnje vrijeme posebno važan?

- Nakon jednogodišnje apstinencije od parfema, napokon sam u potrazi za novim. Izbirljiva sam po tom pitanju. Posljednji koji me odvalio i koji mi je bio posebno važan je Ichnusa Profumum Roma. Tako je dobro opisivao moje strasti, skupio iz prirode moja omiljena čula i davao takvu atmosferu da bi me svaki put kada bih ga stavila iznova oduševio. Zanosio me i mazio. Sada sam u prijateljevanju s Escentric molecules, isprobavam koji mi najbolje leži. Užasavam se onih ljudi koji inzistiraju na količini parfema i previše ga stave na sebe, još ako su teški i slatkasti, tada iziritirana poželim da se zakonom zabrane parfemi. To je ne samo neukusno nego i agresivno. A ako sam u kinu, pokvare mi film ili, još osjetljivije, u kazalištu, pa ne mogu izaći jer ometam glumce. Smatram to mučenjem i noćnom morom.


Najskuplji odjevni predmet koji imate je....

- Crvene čizmice Céline.

Najjeftiniji...

- Kožna doktorska torba s Hrelića.

Najekscentričniji…

- Šarena kratka bunda, poklon Ivanke Mazurkijević.

Najkonzervativniji....

- Lančić s krizme. Privjesak? Pogađate?

Najveseliji...

- Zebraste kaubojke.

Najpraktičniji…

- Žuta kabanica iz Knjazovog fundusa s natpisom ‘Strahovito vjerni’. Edicija ‘Koledžicom po svijetu’.

Brutalno najdosadniji...

- Grudnjak.

Najružniji...

- Zašto bih imala išta ružno?

Što gotovo nikada ne biste odjenuli kao ‘civil’, a kao glumica ste morali?

- Zbog mira u svijetu ne bih baš uokolo išla u tigrastom vešu i cipelama s 12-centimetarskom potpeticom.

Posljednji komad odjeće koji ste kupili?

- Bijela lanena majica s bretelama.

Najstariji komad koji i dalje predano nosite?

- Mamina jeans košulja koju je uzela od tate, a koju je nosila u trudnoći s mojim bratom.

Omiljeni naslijeđeni ili poklonjeni komad?

- Zebrasti laneni komplet: košulja i kratke hlačice.

Odjevni predmet koji je naprosto uvijek - seksi?

- Svilena spavaćica.

Linker
28. travanj 2024 07:37