Izabela Kečan

 BILJANA BLIVAJS CROPIX
Modna dizajnerica

Beskompromisna po pitanju ležernosti: Izabela Kečan stvara harmoniju estetike i udobnosti

Pripreme za povratak u jesensku shemu jednostavnije su u dobroj modnoj kombinaciji - zna to i zagrebačka dizajnerica Izabela Kečan koja je kroz godine izgradila vjernu bazu obožavatelja njezinog dizajna

Pripreme za povratak u jesensku shemu jednostavnije su u dobroj modnoj kombinaciji - zna to i zagrebačka dizajnerica Izabela Kečan koja je kroz godine izgradila vjernu bazu obožavatelja njezinog dizajna

Prilikom potrage za komadima koji će zaokružiti poslovnu (kao i jesensku) garderobu, prva postaja su domaća modna imena, a među njima se nalazi i dizajnerica Izabela Kečan. Posljednjih gotovo deset godina Izabela kreira kolekcije za svoj modni brend, s jasnom kreativnom vizijom i modnom filozofijom od koje ne odstupa. Njezine kolekcije sinergija su elegancije, klasike i prije svega udobnosti, a takvi komadi neizostavan su dio svake poslovne garderobe. S Izabelom smo istražili outfite za jesenske dane, a usput nam je otkrila više o svojoj viziji jesenskog poslovnog odijevanja, svom kreativnom procesu i stvarima u kojima je beskompromisna kada je dizajn u pitanju.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
Kako izgleda tvoja vizija modne jeseni? Što i kako ćemo nositi?

- Jesen je savršeno razdoblje za eksperimentiranje s modnim trendovima, osobito zato što najavljuje ulazak u zimsko razdoblje, a pruža opciju laganijeg odijevanja. Budući da trendove oblikuju različiti utjecaji, mislim da će ove sezone vladati trend tihog luksuza. Tihim luksuzom svakako smatram minimalizam, koji je u posljednjih nekoliko godina jako popularan jer nudi mogućnost individualnog oblikovanja stila pa se samim time uklapa u različite trendove. I dalje je popularno "prenaglašavanje" u modnim dodacima, a ove godine bi to mogli biti oversized remeni i nakit.

Kako izgledaju tvoje idealne ‘back to office‘ modne kombinacije?

- Kad je riječ o idealnim modnim kombinacijama za ured, uvijek odabirem ležernost i eleganciju. I dok suknja i košulja mogu djelovati kao siguran izbor, rado predlažem i statement komade. Nije bitno je li riječ o košulji, suknji ili sakou - važno je da je komad nosiv u više kombinacija. Tako jedna npr. statement košulja može odlično izgledati uz dobre dodatke, ali i uz oversized sako koji pruža opciju ukrašavanja remenom u struku. Moja preporuka je kupiti jedan upečatljiv komad koji nudi bezbroj mogućnosti za kombiniranje.

image

Jesenska kombinacija za povratak u ured by Izabela Kečan

BILJANA BLIVAJS CROPIX
Kojim bojama predviđaš dominaciju ove jeseni?

- Crna je oduvijek "in", a prema prikazanom na pistama, rekla bih da će biti veliki trend. Uz crnu bih dodala crvenu, uz nekoliko pastelnih tonova žute i ružičaste.

Za koji trend bi voljela da nestane sa scene?

- Hlače niskog struka. Točka.

Kroz svoje kolekcije nudiš spoj klasike i vječne elegancije - za koji odjevni predmet koji si dizajnirala bi rekla da je osnova poslovne garderobe? I kako ga nositi?

- Svi odjevni predmeti koje izradim mogu se nositi na više načina i upravo iz tog razloga mi je teško izdvojiti jedan predmet kao "osnovu". Međutim, pri spominjanju poslovne garderobe prva asocijacija su moje košulje i bluze. Smatram ih savršenim izborom za različite kombinacije. Košulje se mogu nositi uz klasičan kroj hlača, sakoa i suknji, a može ih se nositi i kao dodatak za tople dane, kada služe kao predmet za "ogrnuti se".

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
Zrcali li estetika brenda i tvoj osobni modni stil?

- Estetika brenda, kao i sam brend, proizlaze iz mog stila. Oduvijek sam bila zaljubljenik u minimalizam i eleganciju, ali nikada nisam htjela odstupati od komocije. Moderni tempo života, posebno za žene koje su često u pokretu, postavlja zahtjev za odjećom koja će osigurati ne samo besprijekoran izgled već i udobnost. Biti elegantan, ali istodobno nositi se ležerno s izazovima današnjice postalo je imperativ. Upravo tu ulogu preuzima estetika brenda, koja se suptilno prožima s osobnim stilom, omogućavajući ženama da neometano koračaju kroz sve svoje obaveze. U današnjem ubrzanom svijetu estetika brenda više nije samo vizualni identitet već odražava dublje veze s osobnim modnim stilom pojedinca. Iza brenda stoji koncept koji proizlazi iz zrcaljenja moje individualnosti, želja i svakodnevnih potreba. Sinergijom između estetike brenda i osobnog modnog stila postiže se harmonija između estetskog i praktičnog. Kroz pažljivo razmatranje potreba žena, brend stvara kolekcije koje istodobno prate modu i pružaju udobnost. Tako estetika brenda postaje sinonim za vlastiti modni identitet, prelazeći granice konvencionalnih normi i inspirirajući nas da budemo vjerni sebi dok koračamo stazama mode.

image

Dizajnerica Izabela Kečan

LARA BULJUBAšIć
Koji su najtraženiji komadi kod tvojih klijentica?

- Mjesto najtraženijih komada dijele košulje i haljine. Naime, iako su to potpuno dva različita odjevna predmeta, zajednička točka leži u svestranosti. Većina haljina i košulja stvorenih unutar mojih kolekcija su neograničene prigodom i sezonom odijevanja, a upravo te karakteristike ih čine savršenim odabirom.

Kako izgleda tvoj kreativni proces? Nailaziš li na kreativne blokade i kako ih rješavaš?

- Moj kreativni proces započinje, naravno, od ideje. Međutim iza cijele produkcije stojim ja, stoga se kreativni proces proteže kroz sve pore proizvodnje. Započinje idejom i skicom, a nastavlja se kroz traženje savršenog materijala, izradu kroja i šivanja proizvoda. Nakon izrade kolekcije ide fotografiranje, marketing i zatim sastanak s klijenticama. Sve navedeno zahtijeva pripremu, dobro promišljanje i posvećivanje svakom koraku te može potrajati mjesecima. Naravno, tu su i kreativne blokade koje mogu usporiti i obeshrabriti, ali one su normalne i treba ih prihvaćati kao proces rada. U pravilu ih rješavam tako da se odmaknem od svega i pustim da kreativni proces pronađe mene.

image

Klijentice prima u svom showroomu, u zagrebačkoj Petrovoj ulici

LARA BULJUBAšIć
Kako izgleda tvoja ‘back to office‘ jesen, što je na tvom rasporedu?

- U pripremi je nova kolekcija, stoga je moj "back to office" već odavno započeo. Trenutačno sam u potrazi za materijalima za mini drop kolekciju koja će biti dostupna od sredine rujna, a potom izlazi nova kolekcija, sastavljena od šireg spektra odjevnih predmeta, poput hlača, suknji, košulja i haljina. Također radim s klijenticama kojima izrađujem dizajn vjenčanica za iduću godinu.

Kako bi opisala vizualni identitet brenda i koliko ga je teško zadržati danas, u vrijeme hiperprodukcije i brze izmjene trendova?

- Nit vodilja stvaralaštva brenda je minimalistička elegancija, a vizualni identitet je uz te smjernice oblikovan prema ljubavi za unikatnošću i ručnom radu. Hiperprodukcija je izravan konkurent svim malim obrtnicima, kao i njihovom stvaralaštvu, međutim smatram da hiperprodukcija nikada neće moći zamijeniti izradu po mjeri, kvalitetu odabira materijala za izradu, kao ni intiman pristup svakom kupcu. Sigurna sam da ove kvalitete uz unikatnost izrade neće nikada moći pružiti nijedna velika tvrtka, a razliku primjećuju i sami kupci. Često od svojih klijentica čujem kako se radije okreću domaćoj proizvodnji i malim obrtnicima, što znači da i same prepoznaju razliku te radije biraju kvalitetu. Trendovi su tu da prolaze, dok je osobni stil nešto što se gradi i oblikuje, a traje mnogo dulje od prolaznog trenda.

image

Efektna zelena bluza i haljina s ukranim gumbima nose njezin potpis

BILJANA BLIVAJS CROPIX
Što ti je ključno prilikom kreiranja odjeće, po pitanju čega si beskompromisna?

- Beskompromisna sam po pitanju ležernosti. Postizanje harmonije između estetskog i praktičnog mi je jako bitno i sigurna sam da je to razlog zašto oko sebe uspješno okupljam žene koje to vole i cijene.

Vratimo se na tvoje početke - kako je nastao brend Izabela Kečan?

- Krenulo je prije otprilike devet godina, negdje na putu između onoga što sam htjela raditi i gdje me put zapravo odveo. Tražila sam odgovor koji put odabrati, a dobila sam poziv za izlaganje kolekcije u humanitarne svrhe. Ta odluka mi je promijenila život jer sam nakon te revije dobila brojne upite za kupovinu i izradu, a sve nakon toga je ono što jesam danas. S obzirom na to da sam prethodno kroz srednjoškolsko obrazovanje stekla vještine konstrukcije i izrade odjeće, logičan korak je bio i akademsko obrazovanje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Za vrijeme fakulteta sam uz redovno pohađanje nastave slagala kolekcije i izlagala u susjednim državama na modnim revijama. Nakon završenog preddiplomskog obrazovanja na smjeru modnog dizajna odlučila sam da je vrijeme za moj rad na sebi te upisala diplomski studij "Teorije i kulture mode". S vremenom je rastao opseg posla, a danas iza mene stoji jako puno godina rada, truda i odricanja, ali ne bih to nikada promijenila.

Kako opisuješ/zamišljaš ženu koja nosi Izabela Kečan komade?

- Mislim da su prije svega samopouzdane i sofisticirane. Vole modu i sve transformacije koje moda pruža unutar individualnog stila te često nisu ograničene prigodom, sezonom i dobnom granicom. Vole se istaknuti unikatnim stilom i osjećati dobro u svojoj koži. Moje klijentice su mi neiscrpan izvor ideja, a ja ih obožavam gledati kako dizajn prilagođavaju svojim potrebama i željama.

Koje su karakteristike dobrog dizajna, a koje dobrog stila?

- Karakteristike dobrog modnog dizajna i dobrog stila igraju ključnu ulogu u oblikovanju načina na koji se izražavamo kroz odjeću i kako percipiramo svijet oko sebe. Iako su ova dva pojma usko povezana, imaju svoje specifične elemente koji ih čine jedinstvenima. Dobar modni dizajn odlikuju kreativnost i inovacija, ali i funkcionalnost. Zanatska vještina je također važna. Za dobar stil je prije svega potrebno samopouzdanje i autentičnost, kreativnost i osobnost. Stil je odraz nas i govori tko smo, na mnogo više razina od samih riječi.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
Imaš li uzore i inspiraciju u dizajnu, radu, življenju...?

- U modnom dizajnu su mi inspiracija žene, u radu je to modno stvaralaštvo brenda Chanel...

Kojih komada u tvojem ormaru ima najviše, a kojih najmanje?

- Najviše je haljina, a najmanje hlača i suknji. Namjeravam to promijeniti kroz novu kolekciju, zaželjela sam se dobrog dizajna suknji za sve prigode.

Posjeduješ li neki ekscentričan komad?

- Posjedovala sam donedavno haljinu prikazanu na Serbia Fashion Weeku, no nedavno je prodana mladenki koja ju je poželjela za vjenčanicu. Riječ je o bijeloj haljini od rastezljivog materijala koji prati liniju tijela, dok na bočnim stranama ima ušivene redove tila, koje sam ručno plisirala i našivala. Haljina je drugačija od svega što sam ikada izradila pa bih je izdvojila kao poseban komad.

image

Vjenčanica koju je dizajnirala ujedno joj je omiljeni komad

LARA BULJUBAšIć
Postoji li u tvojem ormaru nešto što nisi nosila već godinama, a ne želiš baciti?

- U pravilu su to vintage odjevni predmeti i dodaci koje sam naslijedila od obitelji, poput torbica ili jakni. Čuvam ih jer ih često ipak nekako uklopim u svoj stil i želim ih zadržati. Jedan od najstarijih predmeta koji posjedujem je sat star više od 70 godina i nosim ga svakodnevno - jer je savršen spoj klasike i unikata.

Obavljaš li sezonsko čišćenje ormara?

- Moram priznati, dosta rijetko jer nisam tip osobe koji nepotrebno gomila odjeću. U pravilu sve što imam još nosim, a ono što sam odavno prestala nositi je već bačeno. Unutar brenda "čišćenje ormara" ide kroz razne popuste i ponude koje nudim klijenticama.

U što, od modnih komada, planiraš (ili već jesi) uložiti ove jeseni?

- Planiram uložiti (i već jesam) u obuću. Konstantno imam problem s cipelama koje pašu samo na jednu kombinaciju, a ne ostatak garderobe, stoga ove godine kupujem ono što mi većinom odgovara na sve. Uz cipele bih voljela kupiti kaput koji će služiti svim kombinacijama baš kao i cipele.

Linker
26. travanj 2024 12:09