Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia
Za prava žena

Četiri nevjerojatne haljine kojima je Chiara Ferragni poslala snažnu poruku

Slavna blogerica udružila se s kreativnom direktoricom Diora kako bi progovorila o stereotipima i okovima patrijarhata.

Slavna blogerica udružila se s kreativnom direktoricom Diora kako bi progovorila o stereotipima i okovima patrijarhata.

"Pensati libera" ili u prijevodu: mislite samostalno i slobodno, poruka je s kojom je talijanska blogerica Chiara Ferragni otvorila prvu večer talijanskog festivala Sanremo koji se održava do subote. Kao jedna od voditeljica ovog spektakla, Chiara je prepoznala platformu na kojoj će poslati važne poruke o okovima patrijarhata, očekivanjima društva, stereotipima i sputavanju ženske slobode koja u nekim slučajevima ide do ekstrema. Ferragni se udružila s modnom kućom Dior, a rezultat su četiri znakovite haljine koje je nosila tijekom večeri.

"Jednostavne, a toliko snažne riječi ‘misli slobodno‘ dolaze od umjetnice Claire Fontaine i potiču žene da iskorače iz nametnutih okova koje nameće društvo", poručila je blogerica,a spomenute riječi ispisane su na bijelom plaštu koji je nosila uz balsku crnu haljinu.

image
Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia

"I sama Chiara Ferragni se bori da ne bude zatvorena u prostoru koji je za nju odredio patrijarhat i daje si obećanje da se u toj borbi ne mora osjećati krivom zbog svog uspjeha kao žena. Pensati libera posvećena je svim ženama koje se jednostavno žele osjećati poput sebe bez osuđivanja", napisala je uz Instagram objavu.

image
Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia

Duga, nude haljina prekrivena s mikro kristalima ocrtava golo žensko tijelo i posveta je njegovoj ljepoti u trenutku u kojem su u nekim zemljama ugrožena ženska reproduktivna prava, njihova sloboda i sigurnost. Iluzijom golog tijela u Diorovoj kreaciji Chiara je, kako je napisala, željela podsjetiti sve na pravo i rodnu ravnopravnost koju imaju u iskazivanju, posjedovanju sebe, naravno bez osjećaja osuđivanja ili krivnje koji su i dalje prisutni u našem društvu.

Bijelu haljinu posvetila je svim hejterima s kojima se svakodnevno suočava, a na bijeloj kreaciji ispisane su uvrede koje je direktno primila, najčešće kroz društvene mreže - od komentara vezanih za njezino tijelo, kožu i grudi do onih o težini. Dizajnerica Maria Grazia Chiuri ciljano je ispisala crne riječi na bijelu tkaninu kako bi postigla efekt stranice knjige koja govori o prijeziru s kojim se treba boriti svakodnevno.

image
Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia

Blogerica je nosila i haute couture Dior kreaciju sastavljenu od kombinezona sa sjajnim kristalima te suknjom s kolutom, a u istom looku se fotografirala i njezina malena kćer Vittoria. Poruka iza dizajna haljine govori o oslobađanju novih generacija od rodnih stereotipa u kojima su žene zarobljene, a kreacije predstavlja nadu i želju za razbijanjem konvencija patrijarhata.

Linker
26. travanj 2024 00:55