vanessaseward.com
USPJEŠNA MODNA PRIČA

Dizajnerica koju obožavaju Parižanke – Vanessa Seward

Svojom šarmantnom ready-to-wear kolekcijom za nadolazeće proljeće, predstavljenom krajem prošle godine u Parizu, Vanessa Seward oduševila je modne kritičare i publiku. I to nije prvi put da svi bruje o ovoj uspješnoj francuskoj dizajnerici.

Vanessa Seward nije novo ime na svjetskoj modnoj sceni. No tek prije nešto manje od dvije godine ova je Argentinka s pariškom adresom osnovala brend pod vlastitim imenom. Rođena u Buenos Airesu, odrasla u Parizu i Londonu, dizajnerica se polako kroz godine počela probijati kolekcijama koje su oduševile mnoge. Njezin profesionalni put započeo je stažiranjem u francuskom studiju Berçet, dok je kasnije radila za modne velikane Karla Lagerfelda i kuću Chanel koja je pod njegovim dugogodišnjim vodstvom te Toma Forda dok je bio na čelu brenda Saint Laurent. U poznatu tunišku modnu kuću Azzaro došla je 2002. godine, a kada je njezin osnivač Loris Azzaro preminuo godinu dana kasnije, preuzela je kreativno vodstvo. Ovdje je Seward upijala znanje sve do 2011. godine kada se odlučila posvetiti stvaranju vlastitog branda.

vanessaseward.com
Vanessa Seward

Prijateljski poziv za suradnju stigao je iz modne kuće A.P.C. za koju je 2012. kreirala prvu kapsulnu kolekciju. Ova će joj suradnja kasnije pomoći stvoriti brend pod vlastitim imenom. Točnije, kreativni direktor kuće Jean Touitou prepoznao je tadašnju želju dizajnerice za modnim odrastanjem. Kao što su mnogi modni stručnjaci oko nje uvidjeli, prerasla je 'estetiku za studentice' i bila je spremna kreirati odjeću za mlade zaposlene žene koje vole retro štih. To su prepoznale i svjetske zvijezde A liste kojima je Seward neko vrijeme bila i stilistica, poput Nicole Kidman, Michelle Williams, Natalie Portman i Kristen Stewart.

Rad Vanesse Seward poznat je i u svijetu kazališta. Naime, kreirala je odjeću za likove iz predstave "Cherbourški kišobrani" koja se prikazivala u pariškom kazalištu Théâtre du Châtelet, a koja je nastala prema francuskoj melodrami iz šezdesetih u kojoj je glavnu ulogu imala priznata francuska glumica Catherine Deneuve. Ljubav prema Francuskoj i Parizu itekako su vidljivi u njezinim kolekcijama. Majice s natpisom "Une femme française", romantični retro printevi, ambasadorice brenda poput kulerica Jeanne Damas i Charlotte Gainsbourg jasno pokazuju u kojem smjeru ova uspješna dizajnerica želi ići.

vanessaseward.com

Čak je i službeni Instagram profil brenda često 'zatrpan' inspirativnim vizualima kao što su fotografije Nine Simone, Jerry Hall, editorijali snimljeni za Vogue iz kasnih šezdesetih s Catherine Deneuve u glavnoj ulozi te spotovi francuskih šansona. Stoga ne čudi činjenica da je svoj prvi dućan otvorila upravo u Parizu. Osim tri pariška i jedan u Los Angelesu, nedavno je otvorila i prvu trgovinu u Velikoj Britaniji; u londonskom Notting Hillu.

vanessaseward.com

Nadovezujući se na glazbu koja ju inspirira, Seward osim u dizajniranje odjeće puno vremena ulaže i u glazbenu karijeru svog supruga. Naime, pop pjevač i glazbenik Bertrand Burgalat je soundtrack za njenu posljednju reviju skladao upravo uz njezinu pomoć. Pjesma "Vanessa`s Way", koju je francuski pjevač izveo uz pomoć mlade kantautorice April March, svirala je na defileu Sewardine revije u Parizu. Glazbenik i dizajnerica, zvuče kao par iz snova, a i sama Seward prizaje kako bi bez suprugove pomoći teško mogla dizajnirati: "Želim kreirati kolekcije koje će se muškarcima sviđati. Ponekad u modi to zaboravljamo. Uznemirujuće je kad uložite puno novca u nešto, a partner vam kaže: 'O moj Bože, zar ćeš to nositi izvan kuće?'“

vanessaseward.com

vanessaseward.com

No, osim muškarcima, Vanessa Seward zna što bi se moglo svidjeti i ženama. Posljednju kolekciju za proljeće / ljeto 2017. obilježile s majice sa sloganima (baš poput pjesme) "Vanessa's Way" i "Cada loco con su tema", a nosile su ih Karlie Kloss, Camille Rowe, pa čak i Carla Bruni. Tu su i personalizirane traperice s izvezenim imenom na stražnjem džepu kao i neodoljive pletene torbe koje je oslikao umjetnik Jason Glaser. Već pri prvom pogledu na kolekciju postaje jasno da se ovdje radi o uličnoj modi za one malo dubljeg džepa. Dizajnerica je objasnila i taj raspon cijena: "Moj tim i ja smo uvijek smatrali da postoji manjak pristupačnije dizajnerske odjeće na tržištu. Moj brend nije jeftin, ali imamo prihvatljive cijene zbog kojih nitko ne bi trebao patiti."

vanessaseward.com

Uz to, kao i njeni klijenti, poslušala je svog mentora Azzara koji je smatrao kako je uvijek bolje investirati u elegantnu haljinu nego u plastičnu operaciju. Jer, dobra haljina je kao nekoliko intervencija odjednom: "Učinit će vam noge dužima, a struk tanjim…" - izjavio je jednom Loris Azzaro.

Linker
19. travanj 2024 10:33