sestre kreativke

Domaći brend Ru‘o linen čuva tradiciju veza: Pogledajte komade za uređenje doma

Sestre Ines Klarić i Katarina Bukovac kao posvetu tradicionalnoj slavonskoj tehnici veza.

Iako su po struci ekonomistice, sestre Ines Klarić i Katarina Bukovac svoje su ambicije i biznis preusmjerile u ljubav prema rodnoj Slavoniji i njenoj bogatoj kulturnoj baštini. Osnovale su brend Ru‘o linen, a misija im je staru tradiciju uklopiti u moderan dizajn, dati mu novo ruho te ponuditi tržištu do sada teško dostupne šlingane komade. Tradicionalna tehnika veza u slavonskim se selima koristi u izradi narodnih nošnji, stolnjaka, zavjesa, pregača i posteljine. Ovim čuvaricama tradicije šlinga je poznata odmalena, s radovima na mašini upoznale su ih baka, teta, a ponajviše majka, koja je radila klasičan vez i hekleraj, a ona je ujedno glavni ‘krivac‘ za ovu priču jer sve su znanje naslijedile od nje.

image

Sestre su ljubav prema tradiciji pretvorile u uspješan posao

TOMISLAV KRISTO CROPIX

"Kao male obožavale smo ručni rad, mama nas je vodila krojaču i šila zanimljive komade kojima je ukrašavala naš dom pa smo s vremenom i same dobile ideje, tako su i nastali naši proizvodi. Posteljine su temelj naše priče, a od komada za uređenje doma radimo dekorativne jastučnice, stolnjake, ubruse, miljejiće, vezene slike, pa čak i lampe. Uživamo stvarajući odjevne komade poput haljina, košulja, spavaćica, ogrtača, a posebno haljinica za krštenje", govori Ines. Otkriva i kako nije bilo nimalo jednostavno osmisliti ime brenda, ali nakon dugog promišljanja Ru‘o linen se pokazao kao najbolji izbor.

image

Ručno izrađena košulja

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"Ru‘o odnosno ruho u svom značenju u Slavoniji zaokružuje kompletno bogatstvo ručnog rada koje se posjeduje. To je ujedno miraz ili dota, sve ono što djevojka nasljeđuje prilikom udaje i pokazatelj je bogatstva kuće iz koje dolazi. Ime se učinilo zgodno i za strana tržišta jer linen ima značenje lana, posteljine, platna, što je osnovni program koji nudimo", govori Katarina.

image

Ru‘o linen

RU‘O LINEN

Svi njihovi proizvodi su ručni rad uz dodatak nekih sezonskih ukrasa koji su strojno rađeni. Pobjednica njihove kolekcije je posteljina Ana, a u stopu je po popularnosti prati košulja s kombinacije šlinge i poznatih čipkanih sikirevačkih motiva. Za izradu jedne posteljine potrebno je minimalno tjedan dana, dok za košulje i haljine treba nešto manje.

image

Ru‘o linen

RU‘O LINEN

Stolnjaci su najzahtjevniji jer je za njihovu izradu potrebno i više od mjesec dana. Njihovi proizvodi dostupni su u online trgovini i butiku Croatyque u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, a nadaju se širenju na druge hrvatske gradove i strano tržište.

Linker
18. travanj 2024 17:18