SJAJ BLAGDANA

Evo što se dogodi kad se spoje britanska robna kuće Harrods i francuska modna kuća Dior

Blagdani su vrijeme opraštanja i zaboravljanja starih razmirica, a jedan od najljepših primjera takve pomirbe su pružili stari rivali, Velika Britanija i Francuska.

Ako Britanci i njihovi susjedi Francuzi i gaje međusobnu averziju zbog burne povijesti svojih odnosa, u modnoj suradnji tih dvaju naroda cvatu ruže. To dokazuje i najnovija kolaboracija dviju legendi, britanske luksuzne robne kuće Harrods i francuske luksuzne modne kuće Christian Dior. Dva moćna igrača potrošačke industrije zajedničkim su snagama kreirala božićnu čaroliju nazvanu "Čudesni Diorov svijet" u kojoj će do početka siječnja uživati svi ljubitelji lijepog odijevanja i fine kozmetike. Ona počinje već na ulazu u taj raskošni shopping hram u vlasništvu katarskog investicijskog fonda, smješten u Ulici Brompton u mondenom londonskom kvartu Knightsbridge. Preko cijele se fasade, naime, vidljiva iz daljine, koči ogromna ruža vjetrova u kombinaciji sa svjetlucavim zvijezdama i cvijećem - riječ je o klasičnim motivima kuće Dior u interpretaciji talijanskog umjetnika Pietra Ruffa iz cruise kolekcije za ljeto 2023.

image

Ulaz u robnu kuću krase motivi iz Diorovih kolekcija

STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK

Ti se motivi, zajedno s božićnima kao što je kolač od đumbira u obliku čovječuljka (a i to je dio Diorove kolekcije), provlače i kroz blagdanske izloge koji su prvi put u povijesti te 173 godina stare robne kuće posvećeni samo tom jednom modnom brendu. I unutar robne kuće je postavljeno nekoliko sličnih scena koje su svojevrsni hommage dizajneru Christianu Dioru i njegovoj ljubavi prema Božiću - poznato je da je taj reformator ženskog načina odijevanja obožavao taj blagdan, za koji je redovito darivao svoju obitelj, prijatelje, poslovne partnere, suradnike i zaposlenike.

image

Izloge je uredio talijanski umjetnuik Pietro Ruffo

STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK

Suradnja obuhvaća i izložbu maketa koja se sastoji od umanjene varijante Diorove modne kuće na pariškoj aveniji Montaigne broj 30, ali i njegove rodne kuće u Granvilleu u Normandiji (bio je sin bogatog industrijalca, proizvođača umjetnih gnojiva). Tu je i maketa njegovog doma La Colle Noire smještenog na Azurnoj obali, dvorca koji je originalno sagrađen u 15. stoljeću, a koji je Dior kupio i dao obnoviti 1950.; imanje se prostire na više od 90 hektara i ima prostrani vrt zasađen ružama koje su Diorovog parfumera Françoisa Demachyja nadahnule za kreiranje istoimenog parfema.

image

Jedan od izloga unutar Harrodsa imitira Diorov atelje

PRESS

Osim maketara, veliki "mali" posao su obavili i krojači te šivači kuće Dior koji su napravili umanjene varijante legendarnih kreacija, od jakne Bar, koja je dio odjevnog seta iz dizajnerovog "New Looka" predstavljenog 1947., do torbe Lady Dior. Velika pažnja posvećena je i beauty liniji koja donosi jednu desetinu prihoda kuće Christian Dior: lani je grupacija zaradila više od 64 milijuna eura, od čega na odjeći i dodacima gotovo 31 milijun, na satovima i nakitu blizu devet, a na kozmetici i parfemima nešto više od šest milijuna eura. Za ovu su priliku osmišljene dvije privremene trgovine: u jednoj su izloženi parfemi iz kolekcije Privée, a u drugoj su predstavljeni najpoznatiji proizvodi za njegu kože te iz linije make-upa.

image

Diorova blagdanska kolekcija

PRESS

A kad se posjetitelji i kupci Harrodsa, čiji je godišnji promet oko dvije milijarde funti, umore od svih tih divota, mogu se okrijepiti u kavani s restoranom Dior Café, osmišljenom posebno za tu priliku. Interijer je također ukrašen u blagdanskom duhu, a nadahnut je poznatim bajkama, kao što je "Ivica i Marica" braće Grimm, s policama punim vjerno izrađenih maketa kolača. Na meniju su specijaliteti francuske kuhinje oplemenjeni tipično britanskim začinima i namirnicama, a ta fuzija britanskih i francuskih okusa oduševila je i tenisačicu Emmu Raducanu, britansku ambasadoricu brenda Dior koja je na prigodnoj svečanosti sredinom studenog upalila blagdansku rasvjetu na pročelju robne kuće i predstavila izložbu.

image

Blagdansku rasvjetu u izlozima upalila je britanska tenisačica Emma Raducanu

BDC IMAGES/BACKGRID/BACKGRID BDC IMAGES/BACKGRID/BACKGRID

A cijela ta suradnja nije nastala samo iz financijskih razloga: odjel odnosa s javnošću kuće Harrods objavio je, naime, da im je ovo jedno od najboljih "otvaranja" blagdanske shopping sezone ikada.

"Čudesni Diorov svijet" posveta je vezi tih dvaju brendova dugoj sedamdeset godina: butik kuće Dior je u sastavu robne kuće Harrods od 1953. Christian Dior je pak prvi put došao u britansku prijestolnicu 1927. kao 21-godišnjak, kako bi uvježbao engleski jezik, i odmah se zaljubio u tu zemlju i ljude. "Kad je Engleskinja lijepa, izgleda ljepše od bilo koje žene druge nacionalnosti. Obožavam njihov stil, njihove kostime od tvida i cvjetne haljine", napisao je Dior u svojoj autobiografiji.

image

Christian Dior je bio veliki ljubitelj britanske kulture

TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Stoga je njegova legendarna kolekcija koju je predstavio u New Yorku u veljači 1947., a koju je urednica američkog Harper‘s Bazaara Carmel Snow nazvala "New Look", svoju europsku premijeru imala upravo u londonskom hotelu Savoy u jesen iste godine. Modele iz kolekcije naručila je i kraljica Elizabeta II., tada još princeza, kao i njena sestra, princeza Margaret, koje su dizajnera upoznale i pogledale kreacije na privatnoj audijenciji u francuskoj ambasadi dan nakon službene revije. Kreacije kuće Dior voljela je i princeza Diana, a voli ih i sadašnja princeza od Walesa, kao i druge pripadnice kraljevske kuće Windsor.

image

Boksačica Ramla Ali uručila je Diorovoj kreativnoj direktorici Mariji Graziji Chiuri nagradu za Ženu godine časopisa Harper‘s Bazaar

IAN WEST/PA IMAGES/PROFIMEDI IAN WEST/PA IMAGES/PROFIMEDI

Dizajnerove revije redovito su nosile i britanske manekenke kojima se divio zbog otmjenog držanja, a u svojim kolekcijama je redovito koristio razne tvidove i škotski tartan. Škotska mu je, uostalom, bila omiljena destinacija za odmor, čijoj se prirodi i dvorcima divio, a obožavao je i britansku kuhinju.

‘‘Obožavam jorkširski puding, pitu od mljevenog mesa i piletinu s nadjevom od kadulje, a engleski doručak od čaja, kaše, jaja i slanine pravi je užitak‘‘, rekao je jednom prilikom. Stoga su čelnici Harrodsa u prigodnom priopćenju u povodu ove suradnje rekli da je to najmanje što mogu učiniti u zahvalu tom modnom genijalcu.

Linker
24. travanj 2024 09:43