Ikona novog stila

Glazbenica koja odjeću smatra umjetničkim djelom privukla je pažnju najvećih modnih kuća

Svestrana kanadska glazbenica poznata je po ekscentričnom modnom izričaju koji opisuje kao kombinaciju vilenjačke tehnokracije i znanstveno - fantastičnog rokokoa.

Otkako se prije dvanaest godina pojavila na glazbenoj sceni, Kanađanka Grimes, pravim imenom Claire Elise Boucher, bila je i ostala jedna od najzanimljivijih i najsvestranijih umjetnika svoje generacije. Njen svijet nije stvoren samo od konceptronike (postmodernističkog eksperimentalnog žanra elektronske plesne glazbe) i beata već uključuje vizualne umjetnosti i modu.

image

Odjevne kombinacije nadahnute su mangama, serijalima iz žanra fantastike i filmovima SF tematike.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Stoga umjetnica koja se odnedavno potpisuje kao c, prema oznaci za brzinu svjetlosti u vakuumu, o svojim albumima za koje piše glazbu i tekstove, producira ih te osmišljava dizajn naslovnice govori u kontekstu umjetničkog koncepta koji se ogleda i na njen način odijevanja. Premda se posljednjih šest godina koristi uslugama stilistice Turner, glazbenica je većinom sama osmislila svoj izgled koji je, kako sama kaže, kombinacija srednjovjekovnog futurizma, vilenjačke tehnokracije i znanstvenofantastičnog rokokoa.

Čitajte i: Najveća zvijezda Balenciagine revije ne dolazi iz svijeta mode, a svi su gledali u nju

Kao primjer renesansnog umjetnika 21. stoljeća, kako je često nazivaju zbog širokog raspona interesa, Grimesine kulturne reference obuhvaćaju filmove o superherojima, djela iz žanra fantastike kao što su Igra prijestolja i Gospodari prstenova, spektakle iz radionice Bollywooda, japanske mange, stripove, cyberpunk i umjetnu inteligenciju. Interes za tu granu tehnologije spojio ju je s njenim bivšim partnerom, poduzetnikom Elonom Muskom, s kojim ima dvogodišnjeg sina X Æ A-12, a prije svega par dana dobili su i kćer.

image

Njezin svijet uključuje vizualne umjetnosti i modu.

JVSHVISIONS/BACKGRID/BACKGRI

Nije neobično da je njezin upečatljivi stil privukao pažnju mnogih svjetskih dizajnerskih kuća pa na nastupima i crvenom tepihu nosi kreacije Chanel, Proenza Schouler, Alexander Wang, Stella McCartney, Louis Vuitton i Rodarte, kao i svojih omiljenih Iris Van Herpen, Charlotte Knowles London i Hyein Seo.

“Odjeća je umjetnički predmet, stoga modu shvaćam vrlo ozbiljno”, kaže Grimes, koja će uskoro najvjerojatnije opet promijeniti svoj stil.

Najavila je, naime, izlazak šestog albuma Book 1 te, paralelno, novog EP-a Fairis Cum First.

Linker
19. travanj 2024 01:03