MODEL LAND

Hrvatica s dva desetljeća karijere modela: "Naučila sam biti sama, danas mogu biti bilo gdje"

Helena Šopar Zadro je između ostalog snimala kampanje za Bobbi Brown, Clarins, Mariellu Burani, American Living, Ralph Lauren, DKNY Lingerie...

Helena Šopar Zadro model je čija karijera traje više od 20 godina. I dalje je aktivna. Do pandemije je sa suprugom Vjekom živjela na relaciji Brač - Zagreb - London. Sada je pak Zagreb glavna "stanica", iako jedno drugo i dalje redovito prate na poslovnim putovanjima. Sa sestrom Tamarom vodi modni brend Sopar. Obožava kuhati, ne voli se šminkati, živi opušteno i sretno. S nama je podijelila nekoliko trenutaka svoje velike karijere i promišljanja o istoj...

Kada ste zapravo počeli raditi, u svom sjećanju? Kao model…

- Bio je to jedan običan izlazak s rođakinjom u McDonald‘s. Taman sam se doselila iz Novalje u Zagreb i to mi je bila omiljena destinacija. Prišla mi je bivša manekenka Ane Gojanović, Ana Atelj, i ponudila posao. Kako sam tada bila jako sramežljiva, rođakinja je cijeli razgovor odradila umjesto mene. Pohađala sam V. gimnaziju, išla na natjecanja iz matematike i moji roditelji nisu bili oduševljeni da mi nešto drugo postane prioritet. Kompromis je bio da odlazim raditi preko ljeta. To prvo ljeto sam u Milanu upoznala Nevenu, drugu je godinu u Hamburg sa mnom išla prijateljica, i tako sve do mature i upisa na Prirodoslovno-matematički fakultet. Tada sam svojoj agentici u Midikenu rekla da želim ići u New York i baš u tom razdoblju se slučajno pojavio jedan njujorški modni agent i ponudio mi angažman. U "gradu koji nikad ne spava" ostala sam deset godina.

Upisali ste PMF u to vrijeme. Planirate li se vratiti tim vodama po završetku manekenske karijere?

- Svašta mi pada na pamet - matematiku volim, ali volim i umjetnost. Treba naći vremena, iako je vrijeme uvijek samo izgovor.

Stigli ste nam iz Londona?

- Da, tamo najviše radim. Tamo moja agencija nalazi najviše posla za mene. London je meni i mom suprugu Vjeki zapravo drugi dom.

Što ponajviše radite u zadnje vrijeme?

- Najviše me angažiraju ljudi s kojima radim već skoro dvadeset godina. Iznova me izabiru. Prije pandemije sam stalno bila prisutna, danas je to malo manje – jer se casting odvija od doma, sve češće.

image

Helena nosi tuniku MAX MARA; čizme ISABEL MARANT, Nicolas Concept Store; nakit PRAHIR FINE JEWELRY

FRANJO MATKOVIć

S kim obožavate surađivati?

- To je svakako Jonty Davies koji je na mnoge načine i zaslužan za moju karijeru. Opet smo nedavno snimali skupa. On je "kriv" za moje tri uzastopne naslovnice magazina Marie Claire. S njim i kada radim kao da ne radim.

Koji je bio trenutak kada ste priznali samoj sebi da je to vaš poziv, vaše zanimanje, vaš identitet?

- Shvatila sam to u New Yorku nakon godinu dana, kada mi je krenuo posao. Sve je to došlo prirodno, nisam imala više izbora. Stalno sam bila u pogonu. Priznala sam si to nakon značajnih suradnji kao što je već spomenuti Jonty, Patrick Demarchelier, Path McGrath, Dior revija. To su bili ključni "momenti".

Najljepša suradnja?

- S Deweyem Nixom za američki Glamour u Salt Lake Cityju. Izvukao je iz mene najviše što je mogao, svu moju emociju i ekspresivnost. Bila sam apsolutno performativna.

Biti model je biti glumstven?

- Privatno sam sramežljiva, a u trenu kada sam pred kamerom postajem netko skroz drugi.

Nije bilo neugodnih situacija?

- Ne. Moji roditelji su znali da sa mnom nema straha. Uvijek sam bila odlučna oko toga što želim i što ne želim.

Što se, po vama, u industriji najznačajnije promijenilo?

- Puno toga, sve se ubrzalo sa društvenim mrežama -što je sigurno olakšalo rad modelima. Dosta se toga promijenilo, a onda opet ta usporenost i privatnost vremena kada sam kretala, prije ovog digitalnog booma, ne bih mijenjala ni za što.

Omiljena od slavne četvorke supermodela?

- Cindy i Christy jer su navodno vrlo normalne, a to mi se čini kao najznačajnija karakteristika za bavljenje ovim poslom.

Privatno sam sramežljiva, a u trenu kada sam pred kamerom postajem netko skroz drugi

Modeling vas je naučio?

- Naučila sam biti sama, biti bez straha od samoće. Danas mogu živjeti gdje god, ovaj put sa suprugom…

Ljepota je?

- Ljepota nije samo vanjska. Unutarnje brzo izbije van.

Intuicija ili racio?

- Karijerno, rekla bih intuicija.

Jeste li samu sebe doživljavali kao lijepu nakon što su vas informirali da jeste?

- Ne razmišljam o tome, na sreću.

Koji su vaši rituali?

- Nema šminke, stavim kremu A313, ne koristim serume. Moj muž vjeruje da mi je koža njegovana jer je ne tretiram. Frizeru idem kada moram, vježbam jogu. Jedem što mi se jede. I volim kuhati…

Što biste poručili mlađoj sebi?

- Da budem hrabrija…

Neostvarena suradnja?

- Rekla bih da je to Steven Meisel.

image

Ljupka nosi haljinu PROENZA SCHOULER, Heraldi for Women; nakit PRAHIR FINE JEWELRY. Helena nosi suknju kao haljinu BY MALENE BIRGER, Garderoba Concept Store; nakit PRAHIR FINE JEWELRY. Nevena nosi haljinu CHRISTOPHER ESBERM Nicolas Concept Store; nakit PRAHIR FINE JEWLERY

FRANJO MATKOVIć

Ljupka?

- Ona mi je uvijek bila vodič i primjer.

Nevena?

- Sam spomen nje me asocira na smijeh, smijeh, smijeh...


Fotografije: Franjo Matković

Kreativno vodstvo: Romano Decker

Stilist: Marko Plukavec

Asistentica: Slađana Divjak

Make-up: Saša Joković

Frizura: Mijo Majhen

Nakit: Prahir Fine Jewellery

Linker
07. ožujak 2024 21:39