MINORENNI

Ljetna morska bajka zadarske dizajnerice: Kvaliteta za ljubiteljice spore mode

Zadranka Silva Zrnić pretvorila je dugogodišnju ljubav prema modi u uspješan posao - njen brend Minorenni ima kolekcije održive odjeće za odrasle i djecu.

Za beskonačne ljetne dane pune veselja i igre potrebna je odjeća lagana poput povjetarca, kroz smijeh nam govori modna dizajnerica Silva Zrnić koja se tom rečenicom vodila dok je stvarala brend odjeće za mališane i njihove majke Minorenni čija su zaštitna lica i glavne zvijezde njena djeca - šesnaestogodišnji Pave, sedmogodišnji Lukas i petogodišnja Emma. Za vrijeme pandemije, dok su svi mirovali, Silva se primila posla i učenja te u rodnom Zadru upisala Školu krojenja i šivanja te odlučila hobi pretvoriti u posao.

image
SANJA JAGATIĆ

"Odmalena sam velika zaljubljenica u modu. Iako sam magistrirala diplomaciju i međunarodne odnose, zapravo se time nikada nisam bavila. Neko vrijeme sam radila kao model, a kasnije sam se doškolovala za dizajnericu unutarnjeg uređenja, no još otkako sam postala majka u meni je, na neki način, tinjala ideja o vlastitom brendu. Željela sam svojoj djeci omogućiti kvalitetnu odjeću od prirodnih materijala, ali sam to teško pronalazila u trgovinama. Kao i usklađene modne kombinacije za mene i njih, pogotovo ljetne, i to me ponukalo na stvaranje brenda", objašnjava Silva. U svojoj kolekciji koristila je isključivo lan, s obzirom na to da je prirodan, hipoalergen i ugodan za nošenje. Materijale uvozi iz Italije, a odjeća se proizvodi u Zadru jer joj je, kaže, važno da i ona prisustvuje pri izradi kolekcije. Za sada se bazirala na prodaju putem interneta jer želi da se njezina odjeća nosi diljem svijeta, ali uskoro je, ističe, u planu i otvaranje showrooma.

image
SANJA JAGATIĆ
image
SANJA JAGATIĆ
image
SANJA JAGATIĆ
image
SANJA JAGATIĆ

"Inspiracija mi dolazi spontano. Kad mi nešto padne na pamet, odmah to nacrtam na papir gdje god da se nalazim, a kasnije razradim detaljno. Volim klasiku i komade koji se mogu nositi iz sezone u sezonu, takva je i naša kolekcija za odrasle koja se sastoji od seta košulja dugih rukava i kratkih hlača te dvije košulje koje se mogu nositi kao tunike u bež, plavoj, bijeloj i crnoj boji", kaže Silva koja je odrasla u umjetničkoj obitelji. Njenu kolekciju biraju žene s izgrađenim stilom te obožavateljice "spore mode" koje ne kupuju mnogo, već garderobu baziraju na kvalitetnim komadima koji se mogu uklopiti u svaku kombinaciju.

Kad je riječ o njenom stilu, dizajnerica ljetnu garderobu temelji na nekoliko lanenih i svilenih haljina koje kombinira s drugim komadima. Slabost su joj torbice i cipele, a od boja, barem trenutačno, bež, bijela i crna. No, uvijek se nađu i prugice. Velikih planova za budućnost nema jer joj je, kaže, sadašnjost baš onakva kakvu je oduvijek htjela. No, odmor ipak jedva čeka, a posebno su joj draga ljeta u Dubrovniku, gdje joj živi baka.

image
SANJA JAGATIĆ
image
SANJA JAGATIĆ

"Godišnji planiram provesti na jugu. Iako sam odrasla i proputovala gotovo cijeli svijet, i dalje mi je najveći gušt ljeti doći baki, uživati u njezinoj kuhinji i odmarati. To će, naravno, trajati vrlo kratko jer u Minorenniju već pripremamo zimsku kolekciju", govori Silva, koja nikada ne miruje - kada uhvati vrijeme za sebe trči ili vježba pilates.

"Dan mi započne poprilično ubrzano, spremim djecu za školu i vrtić, a onda se bacam na posao. Crtam, krojim, šivam, živim Minorenni zaista od jutra do mraka. Trudim se ići rano spavati jer obožavam jutra", kaže dizajnerica, koja mnogo pažnje posvećuje zdravoj prehrani i njezi kože. Godinama je vjerna proizvodima Biologique Recherche, ali uvijek nastoji "ubaciti" neku novu hidratantnu kremu. No, obožava proizvode marke Augustinus Bader, kao i dodatak prehrani WelleCo Super Elixir. Budući da živi uz more, proizvodi sa zaštitnim faktorom su joj neizostavni tijekom cijele godine. No, pazi i na redovitu hidrataciju tijela pa sa sobom uvijek ima bocu termalne vode Avene, bez koje ni ona ni djeca ne mogu biti tijekom ljetnih vrućina. A veliki utjecaj na njezin životni stil imao je Rim, gdje je živjela nekoliko godina.

image
SANJA JAGATIĆ
image
SANJA JAGATIĆ

"Putovanja obožavam, svaki slobodan trenutak iskoristim za odlazak na neku destinaciju, s obitelji ili prijateljicama. Italija mi je omiljena, Rim pogotovo jer ga najbolje poznajem, ali volim i sjever Europe. A kad je riječ o modi, preferiram Francuze - Hedija Slimanea i Simona Portea Jacquemusa te Tunižanina Azzedinea Alaiu koji je djelovao u Parizu. Volim i sestre Olsen te odjeću njihovog brenda The Row. U posljednje vrijeme imam vrlo malo vremena za kupnju, pa sam se kao i većina okrenula online shoppingu. No, svakako mi je draže otići u dućan jer se to iskustvo isprobavanja odjeće ne može mjeriti sa shoppingom na laptopu ili smartphoneu", govori Silva, koja ljeto planirali provesti u kupaćem kostimu i lanenom kompletu iz svoje kolekcije jer ga, kaže, može nositi za ured i večernji izlazak.

image
SANJA JAGATIĆ
image
SANJA JAGATIĆ
Linker
25. travanj 2024 03:40