za odvažne

Njezin nakit obožava i Danijela Martinović: Dalia Katavić izrađuje komade koji pričaju priču

Nadahnuta uporabnim predmetima i motivima iz prirode, dizajnerica nakita Dalia Katavić stvara unikatni umjetnički nakit koji nose žene s jakom osobnošću, a surađuje i s pjevačicom Danijelom Martinović.

Ogrlica u obliku produžnog kabela, prsten s motivom gramofona, čamca i umivaonika, narukvica-čokolada, i još mnoštvo drugih "čuda" izlazi iz ateljea Dalije Katavić, 50-godišnje Križevčanke rođene u Splitu, čiji se umjetnički radovi mogu do kraja godine razgledati na izložbi ‘‘Nakit po mjeri umjetnosti‘‘ organiziranoj u zagrebačkoj galeriji Cloverfield. Dalia je po struci agronom, a sa strukom je danas povezuje to što za izradu nakita koristi materijale iz prirode. Njive, voćnjake i vinograde zamijenila je, naime, radionicom u kojoj na umjetnički način oblikuje nakit, a prije tri godine je u središtu Zagreba otvorila i vlastitu, prodajno-izložbenu Galeriju Dalia u kojoj izlaže svoje kreacije, kao i umjetnine hrvatskih slikara i kipara.

Rođena ste Splićanka, što vas je dovelo u Križevce?

- Ljubav je čudesna. Gdje je ljubav, tu sam ja.

Što vas je privuklo baš dizajnu nakita?

- Dizajnerski me nakit oduvijek privlačio jer je umjetnički oblikovan. Oduševljava me ideja da se umjetnost može svakodnevno nositi i zato je nakit kao primijenjena umjetnost idealan medij za širenje raznih poruka koje želim odaslati u svijet.

Kada ste počeli kreirati nakit?

- Kreiram otkada znam za sebe, ali ozbiljno sam se počela baviti izradom nakita kada sam završila školu za izradu nakita. Sve naredne edukacije samo su nadogradnja - svladavanje novih tehnika, upoznavanje s materijalima s kojima se dotad nisam susretala, primjerice s epoksi smolom.

image

Dalijine kreacije od srebra, bakra i mesinga nadahnute su prirodom te svakodnevnim, uporabnim predmetima

KARLA MATULINA

Kako biste opisali svoj stil, dizajn?

- Svjesna sam da je teško moj nakit staviti u neku ladicu, ja nisam tip osobe koja voli kalupe, još manje simetriju. Teško je i meni ponekad dati pravu definiciju svog nakita, ali riječi kojima bih najbliže, najvjerodostojnije opisala vlastiti nakit jesu: originalnost, razigranost, minimalizam, rabijatnost, namijenjen različitim ukusima, drugačiji, koloritan, sjetan, veseo, sadržajan, nakit koji priča priču i koji je često ostavljen osobnoj interpretaciji promatrača. Jedno je sigurno: u nastanak svakog komada nakita utkala sam ono najvažnije - ljubav. Čistu ljubav, sastavljenu od trenutaka. A ljubav je kao duboko stanje bića - nekada tajnovita, nekada krhka, nekada radosna, a nekada spokojna. Možda moj slogan u četiri riječi najbolje sažima bit brenda - nakit po mjeri umjetnosti.

Što vas nadahnjuje u kreiranju nakita?

- Ljubav, pogled, cvijet, dnevna rutina, boja, jeka, samoća, galama, vjetar, sjemenka, misao, osmijeh, polica s čokoladom. Bože, koliko ljepote oko nas i u nama!

Koje tehnike upotrebljavate?

- Proces izrade nakita razlikuje se ovisno o tome što želim dobiti. Uključuje više faza: razmišljanje, planiranje, skicu i emociju. Sama izrada sadrži klasične metode: zagrijavanje, piljenje, lotanje i slične obrade metala. Ukrašavanje, također, uključuje niz tehnika: patiniranje, emajliranje, bojanje plamenom, iskucavanje itd.

Koje materijale upotrebljavate?

- Osim metala - srebra, mesinga, bakra, inoksa, nehrđajućeg čelika - koristim poludrago kamenje, razne vrste drveta, sjemenke, rogovlje, kožu i štošta drugo.

image

Svaki je komad nakita priča za sebe, inspirirana različitom emocijom, događajem, susretom

KARLA MATULINA

Svaku kreaciju prati tekst - kako ga birate, kakvi su to tekstovi?

- Svaki je komad nakita priča za sebe, inspirirana različitom emocijom, događajem, susretom. Tekst je samo dio koji je stavljen na papir, ali on je od prvog koraka utkan u nakit. On je duša, opipljiva i nježna, bitna. On je potpis na izrađen predmet. Najčešće je moj, mada dok čitam, ne mogu odoljeti nekim citatima, pa ih "zalotam" uz svoj nakit. Tekst i nakit stope se kao da se oduvijek poznaju.

Gdje ste naučili obrađivati metal i izrađivati nakit?

- Prve sam korake napravila na Pučkom učilištu u Zagrebu pohađajući verificirani program za dizajn suvremenog nakita. Nakon toga uslijedilo je usavršavanje u različitim školama i na tečajevima u Hrvatskoj, u regiji i šire. Najdalje sam bila u Rusiji. To je moja posljednja, ali možda i najzahtjevnija praktična edukacija.

Tko su vaše klijentice?

- Osobe koje nose moj nakit dolaze iz različitih okruženja i različitog su društvenog statusa. Riječ je o ženama različitih karaktera, temperamenata, ali s jako izraženom osobnošću. Ono što nam je zajedničko je činjenica da vibriramo na istoj frekvenciji. Volimo jedinstvenost, unikatnost, prirodne materijale i ručni rad na inovativan način. Mogu reći da moj nakit nose klijentice koje njeguju visokoestetiziran stil, bez obzira je li riječ o minimalizmu ili maksimalizmu. Svaka bi pri odabiru istog nakita ispričala neku drugu, upečatljivu priču svojom sofisticiranom odjevnom kombinacijom. Moje klijentice cijene i znaju nositi umjetnički nakit.

image

Dalia surađuje s Danijelom Martinović, s kojom je "kliknula na prvu"

KARLA MATULINA

Kako je došlo do suradnje s Danijelom Martinović?

- S Danijelom me upoznala zajednička prijateljica. Moram priznati da se između nas dogodio klik na prvu. Obje smo kao zaigrane djevojčice koje se, dok surađuju, zapravo igraju i dobro zabavljaju. Nemamo posebnih pravila kojih se držimo jer onda bi i njezina i moja umjetnička sloboda bile "ugrožene". Kako smo na istoj valnoj dužini, vrlo brzo se dogovorimo oko izbora ili izrade nakita za njezin outfit. Već smo uhodan tim, a moram priznati da je s njom iznimno lako surađivati. Nije nimalo zahtjevna, možda zato što već čitam njezine, a ona moje misli i što imamo viziju kakvim bismo nakitom htjele zaokružiti njezinu odjevnu kombinaciju. Danijela, baš kao i ja, i svojim nastupom, a to onda znači i nakitom, priča priču, šalje neku poruku svojoj publici.

Izrađujete li nakit isključivo po narudžbi?

- Ne. Nakit izrađujem u skladu sa svojim ritmom i inspiracijom, a narudžbe dolaze, pri čemu ih fluidno uklopim u svoje vrijeme. Ima tu uobičajenih narudžbi, ali i vrlo osebujnih, koje su mi možda draže jer su veći izazov, zahtijevaju više truda, vremena, vještine i maštovitosti za realizaciju. Neke od njih urezale su mi se u pamćenje i srce jer iza sebe skrivaju vrlo moćne priče. Te klijentice znaju koju poruku i na koji način prenijeti drugima, a sebi ostaviti doživotni podsjetnik na neki događaj, doživljaj, iskustvo, uspomenu.

Linker
02. ožujak 2024 03:44