BILJANA BLIVAJS CROPIX
BLAGDANSKI LOOK

Obiteljske veze: Svečani stylinzi sestara Mije i Dee Maretić kao inspiracija

Blagdani su idealna prilika za potvrđivanje i obnavljanje spona: zajedničke igre i nestašluci, učenje, druženja i izlasci, posuđivanje garderobe, dijeljenje tajni, prve ljubavi... Sve je to nematerijalna baština svakog pojedinca, člana obitelji.

Blagdani su idealna prilika za potvrđivanje i obnavljanje spona: zajedničke igre i nestašluci, učenje, druženja i izlasci, posuđivanje garderobe, dijeljenje tajni, prve ljubavi... Sve je to nematerijalna baština svakog pojedinca, člana obitelji.

Zagrepčanke Dea i Mia Maretić prve su blizanke na domaćoj manekenskoj sceni koje su ostvarile uspjeh u Hrvatskoj i inozemstvu. Modelingom su se počele baviti s deset godina i bile aktivne sve do izbijanja pandemije korone. Mia je 2015. bila pobjednica međunarodnog izbora The Look Of The Year koji se održao na Siciliji, a Dea je iste godine na svjetskom izboru World Top Model u Rimu proglašena prvom pratiljom. Uslijedila su brojna snimanja modnih editorijala i reklama koja su ih odvela u Ljubljanu, Pariz, Milano, Rim i Monte Carlo. Pandemija je Miju zatekla u Hong Kongu gdje je bila na castinzima za reklame i premda se svijet vratio ‘’na staro’’, Mia to više nije željela. Nastavila je školovanje: apsolventica je digitalnog marketinga. Pola minute starija Dea donijela je sličnu odluku: modeling je zamijenila studijem ekonomije te nail artom, umjetnosti ukrašavanja noktiju, što joj je strast, pa trenutačno radi u jednom poznatom zagrebačkom beauty salonu.

image

MIA: brokatna haljina Ganni DEA: svjetlucava haljina Stine Goya; oba modela GARDEROBA CONCEPT STORE

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Jeste li ikad osjetile rivalstvo?

MIA: Nisam ni u jednoj prilici, dapače, podržavamo se u svakoj situaciji.

DEA: Nismo nikada bile rivali, svaki uspjeh moje sestre bio je i moj uspjeh.

Je li se ikad dogodilo da vas zamijene?

MIA: Ljudi nas mijenjaju iako smo dvojajčane blizanke. Rekla bih da smo drugima iste ‘’na prvu’’, ali s vremenom primijete razlike. Naravno, imale smo pokušaj “zamjene” u srednjoj školi gdje je profesor prozvao Deu na usmeno odgovaranje na koje sam se ja ustala i rekla da sam ona. Nažalost, nije uspjelo jer nas je kolega iz razreda otkrio!

DEA: Ranije se to često događalo, i to čak među našim prijateljima i poznanicima. Danas je to rjeđe, ali se ipak događa. Mi smo međusobno isprobavale ‘’zamjene’’ u osnovnoj i srednjoj školi, nekada je prošlo, a nekad i nije baš…

image

DEA: šljokičasti ogrtač Stine Goya GARDEROBA CONCEPT STORE

BILJANA BLIVAJS CROPIX

U čemu ste, po vašem mišljenju, slične, a po čemu različite?

MIA: Rekla bih da smo slične po osobinama, a različite po stilu odijevanja.

DEA: Različite smo po datumu rođenja, šalim se… Slične smo po osobinama i izgledu, ponekad i po razmišljanju. Različite smo po hobijima, interesima i životnim odlukama.

Svađate li se, i oko čega?

MIA: Prije smo se znale malo posvađati oko odjevne kombinacije. Ja bih si, primjerice, u glavi vizualizirala odjevnu kombinaciju koju sam htjela odjenuti za izlazak, a nakon par minuta Dea izađe iz sobe i ima točno to na sebi. To bi dovelo do prepirke jer se, za razliku od drugih blizanki, već dugo ne odijevamo isto. Zadnji put je to bilo u djetinjstvu, kada nam je mama kupovala identične komplete različite boje.

DEA: Kako kaže Mia, ponekad bi se znale posvađati oko stylinga jer bih ja uvijek spontano odjenula ono što bi Mia sebi vizualizirala a da o tome unaprijed nisam znala ništa.

image

MIA: dolčevitka i haljina TWINSET DEA: majica i suknja TWINSET

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Izlazite li zajedno i kamo?

MIA: Prije smo znale izlaziti zajedno u klubove, a sada na večere, koncerte, izložbe ili na piće.

DEA: Najviše izlazimo na kavu u kvartu ili u gradu, na koncerte i u kina, a što se klubova tiče, više baš i ne.

Kako se dotjerujete za svečani izlazak?

MIA: Prvo uvijek provjerim postoji li neki određeni dress code u sklopu eventa ili nekog partyja. Volim imati raspuštenu kosu s laganim kovrčama i neki nude make-up. Što se tiče odjevne kombinacije, volim da mi je udobno kako bih se mogla opustiti u izlasku. A kada idemo zajedno u izlazak, volimo se zajedno sređivati.

DEA: Unaprijed napravimo plan koji nas veseli, pa nadopunjujemo jedna drugu, radimo jedna drugoj frizuru...

Posuđujete li međusobno garderobu?

MIA: Naravno. Naglasila bih da smo uvijek imale pravilo “što se nalazi u ormaru, to je zajedničko”.

DEA: Naravno, sve što je u ormaru je zajedničko, a ponekad zavirimo i u mamin ormar.

Koja vam je omiljena boja?

MIA: Ružičasta dok sam bila djevojčica, sada siva.

DEA: Prije sam voljela nježnoplavu, a sada crnu.

image

MIA: haljina Stine Goya GARDEROBA CONCEPT STORE Košulja sa zlatovezom ETNO MARA

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Kakav stil odijevanja preferirate za svaki dan?

MIA: Preferiram casual stil jer, kako sam rekla, najvažnije mi je da se osjećam udobno, posebno kad je riječ o obući. Ne preferiram štikle jer sam ionako visoka 180 cm.

DEA: Volim ležeran i opušten stil koji je prigodan za svakodnevne aktivnosti.

Koji vam je omiljeni parfem?

MIA: L’Interdit od Givenchyja.

DEA: Trenutno Erba Pura od Xerjoffa.

Kakve su vaše pripreme za blagdane, imate li zaduženja?

MIA: Volim kada je sve pripremljeno na vrijeme. Volim kupiti poklone na vrijeme kako bih izbjegla gužve u trgovinama, a što se tiče uređenja stana, preferiram da to bude dosta ranije jer želim da ugođaj blagdana ostane što dulje u domu.

DEA: Postavljam božićne ukrase, planiram druženja, odlazim u kupovinu darova za obitelj i prijatelje, svečano ih umatam, pripremam jela za blagdanski stol... A najdraže mi je peći kolače!

image

DEA: kaputić i ukras za kosu; MIA: sako-haljina i kapa, sve ETNO MARA

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Gdje ćete proslaviti Novu?

MIA: Vrlo vjerojatno doma s našom maltezericom Demi i dečkom Dominikom.

DEA: Novu godinu proslavit ću s dečkom Petrom i zajedničkom ekipom.

image

šminka Saša Knežević

frizura Ivan Pervan i Andreja Ugarković za PRIMEvision salon

Snimljeno u stanu Gordane Bjažević u Zagrebu

BILJANA BLIVAJS CROPIX
Linker
26. travanj 2024 07:48