LAUNCHMETRICS
Uzorkom na uzorak

Odlazak kralja nespojivog: Kako je Dries Van Noten ostavio neizbrisiv trag u modnoj industriji

Majstor nemogućih kombinacija Dries Van Noten s lakoćom je spajao nespojivo, a inspiraciju je često pronalazio u glazbi, plesu i umjetničkim djelima.

Majstor nemogućih kombinacija Dries Van Noten s lakoćom je spajao nespojivo, a inspiraciju je često pronalazio u glazbi, plesu i umjetničkim djelima.

Zovu ga majstorom nemogućih kombinacija, dok ga je magazin The New York Times 2005. godine prozvao jednim od najmodnijih modnih dizajnera, možda upravo zbog toga što Dries Van Noten tako vješto i s lakoćom spaja karirani uzorak s cvjetnim i životinjskim printom. Njegova moda, eklektičnog predznaka, nadahnuta je glazbom, plesom i umjetničkim djelima. Najpoznatiji je po suprostavljenim printovima i bojama, a kako je sam naglasio: „Što veći sukob boja i dezena, tim bolje!“.

image

Dries Van Noten proljeće/ljeto 2021.

LAUNCHMETRICS/ SPOTLIGHT

No, sada je najavljeno iduće poglavlje njegove istoimene modne kuće. Naime, otvoreno je novo, tako poželjno mjesto u modnom svijetu. Nakon što je 65-godišnji Van Noten odstupio s te pozicije, kako bi nakon 38 godina rada svoju viziju prepustio novoj generaciji talenata, traži se kreativni direktor brenda. Iako napušta mjesto kreative, najavio je da će ostati uključen u rad na projektima kao i na pronalasku novog glavnog dizajnera.

image

Dries Van Noten odlazi s čela brenda nakon gotovo četiri desetljeća

SHUTTERSTOCK

Njegova priča započela je 12. svibnja 1958. godine u Antwerpenu, gdje je rođen u obitelji krojača i trgovca. Djed mu je bio krojač, a otac vlasnik maloprodajnih trgovina muške odjeće i tkanina. Diplomirao je 1980. godine na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Belgiji. Svoju prvu mušku kolekciju predstavio je 1986. godine u Londonu i to u sklopu Antwerpenske šestorke (The Antwerp Six), kako su ih prozvali novinari koji nisu mogli izgovoriti njihova imena. Riječ je bila o šestero belgijskih dizajnera: Ann Demeulemeester, Walteru Van Beirendoncku, Dirku Van Saeneu, Dirku Bikkembergsu, Marini Yee i Driesu Van Notenu koji su zajedno studirali, a potom odlučili svoje kolekcije prikazati na londonskom Tjednu mode. Kako bi ostvarili svoje snove, iznajmili su kombi, a ostalo je povijest. Van Notenov rad je prihvaćen od samog početka. Naime, odmah nakon revije stigla mu je narudžba iz njujorškog Barneyja, a njegovu liniju diljem Amerike počela je prodavati i tvrtka Louis Boston. Brend je utemeljio s poslovnom partnericom Christine Mathys, iste godine, a samo sedam godina kasnije seli se u Pariz, gdje počinje predstavljati i žensku modu.

image

Dries Van Noten proljeće/ ljeto 2022.

LAUNCHMETRICS/ SPOTLIGHT

„Ideja ljepote krajnje je subjektivna i vrlo osobna. Vrijeme također igra ulogu jer ono mijenja naš pogled na ono što nam je lijepo. Za mene je najuzbudljivije kada nešto što je bilo ružno iznenada postane lijepo“, rekao je Van Noten.

Njegove ekscentrične kreacije nikada nisu bile minimalističke. „Radio sam nešto drugačije od ostalih dizajnera, pokazao sam delikatne, fine haljine s printovima ruža i snažan indijski utjecaj“, rekao je o svojoj kolekciji 2000. godine. Zanimljivo je kako su se sve njegove vizije viđene na pisti uvijek u istoj formi mogle pronaći i u trgovinama. Modna kuća Dries Van Noten poznata je i po tome što ne nudi visoku modu. Naime, sve kreacije su „spremne za nošenje“ i dostupne u maloprodaji.

image

Dries Van Noten revija za jesen/zimu 2024.

LAUNCHMETRICS/ SPOTLIGHT

„Ne sviđa mi se ideja pokazivanja stvari koje neću prodavati u trgovini“, objasnio je jednom prilikom. Ovaj ljubitelj avangardnih kreacija naglašenih upečatljivim bojama i dezenima, dobitnik je CFDA nagrade za najboljeg međunarodnog dizajnera 2008. godine, čime se svrstao uz bok Karla Lagerfelda, Johna Galliana, Miuccie Prade i Alexandera McQueena, dobitnika iste te nagrade. Da mu je to bila uistinu posebna godina, predstavlja i činjenica kako je iste te godine odjenuo glumicu Cate Blanchett za dodjelu nagrada Oscar, što je rezultiralo trajnom suradnjom. Njegove kreacije rado nose kraljica Matilda od Belgije, kao i glumica Maggie Gyllenhaal. Također, zanimljivo je spomenuti kako je Dries Van Noten bio jedan od rijetkih dizajnera na čije je revije dolazila glumica Jane Birkin, koja je rekla da u odjeći koju on stvara prepoznaje samu sebe i svoju dušu sklonu lutanju i pogrešnim muškarcima.

image

Cate Blanchett na dodjeli Oscara 2008. godine

PETER BROOKER/SHUTTERSTOCK
image

Cate Blanchett na premijeri filma "Stateless" 2020. godine

CHRISTOPHER TAMCKE/SHUTTERSTOCK
image

Maggie Gyllenhaal na premijeri filma "Vitez tame" 2008. godine

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

„Raduje me stvoriti odjevni predmet koji spaja i uravnotežuje ljepotu, umijeće i funkciju, te koji s vremenom postaje dio nečije životne priče. Uživam žonglirati bojama, teksturom i svjetlom na način koji evocira, a ne provocira“, otkrio je poznati dizajner.

Van Notenove kreacije karakteriziraju printovi, boje, vezovi, originalne tkanine i slojevitost, avangardni stil, te dekonstrukcije kao oblika kritike standardne komercijalne odjeće. Njegova specifična estetika spoj je različitih vizualnih umjetnosti, kultura, te osobnih doživljaja.

image

Dries Van Noten proljeće/ljeto 2021.

LAUNCHMETRICS/ SPOTLIGHT

Snažnu inspiraciju pronalazio je i u slikarstvu pa je tako, primjerice, njegova ženska kolekcija za jesen/zimu 2009. godine obojena nijansama slika Francisa Bacona. „Kada sam počeo raditi na kolekciji, otišao sam na izložbu Francisa Bacona. Po izlasku s izložbe, bio sam u potpunom šoku. Više nisam znao jesam li upravo vidio najljepšu ili najružniju stvar u kojoj sam mogao vidjeti svoj život. Htio sam taj osjećaj prenijenti na kolekciju. Mislim da nikada nisam otišao tako daleko koristeći boje. Modeli su stvarno izgledali kao Baconove slike, koje smo preveli u tkaninu. Kupci nisu dobro reagirali, pa je to bila jedna od „najtežih“ kolekcija za prodaju“, otkrio je Van Noten.

image

Kolekcija inspirirana Francisom Baconom

MAXPPP/MAXPPP/NEWSCOM/PROFIMEDIA
image

Kolekcija inspirirana Francisom Baconom

MAXPPP/MAXPPP/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Da je oduvijek bio poseban, govori i činjenica kako se nikada nije oglašavao niti snimao reklamne kampanje, a svoju tvrtku nikada nije preselio iz Belgije. Ima trgovine diljem svijeta, a prvu, Het Modepaleis otvorio je u Antwepenu 1989. godine, no možda najoriginalnija, ukrašena brojnim antikvitetima otvorena je 2007. godine u Parizu.

image

Dries Van Noten proljeće/ ljeto 2024.

LAUNCHMETRICS/ SPOTLIGHT
image

Dries Van Noten proljeće/ ljeto 2024.

LAUNCHMETRICS/ SPOTLIGHT
image

Dries Van Noten jesen/zima 2024.

LAUNCHMETRICS/ SPOTLIGHT

Većinski dio brenda prodao je 2018. godine, španjolskoj modno-parfemskoj grupaciji Puig, pod čijim je okriljem lansirao liniju parfema i ruževa za usne, te postao njihov najbrže rastući modni brend. Naime unutar grupacije nalaze se i brendovi Carolina Herrera, Jean Paul Gaultier, Nina Ricci i Paco Rabanne. Iako tada, manjinski dioničar, Van Noten je ostao predsjednik uprave, glavni kreator i kreativni direktor istoimenog brenda.

image

Dries Van Noten proljeće/ ljeto 2022.

LAUNCHMETRICS/ SPOTLIGHT
image

Dries Van Noten proljeće/ ljeto 2022.

LAUNCHMETRICS/ SPOTLIGHT
image

Dries Van Noten proljeće/ ljeto 2022.

LAUNCHMETRICS/ SPOTLIGHT

Sada je pak najavio povlačenje s čelne modne pozicije, kako bi se napokon mogao posvetiti stvarima za koje nikad nije imao vremena. Iako je svojom odlukom šokirao modni svijet ona nije došla preko noći, jer kako je rekao, za ovaj se trenutak pripremao već neko vrijeme. Tako će „mladić“ iz Antwerpena, koji se ostvario u modi, svoju karijeru kreativnog direktora završiti muškom kolekcijom za proljeće i ljeto 2025. na pariškom Tjednu muške mode.

image

Dries Van Noten nakon revije u lipnju 2023. godine

SHUTTERSTOCK
Linker
27. travanj 2024 09:51