Dijamant je proveo 50 godina skriven u sefu tajanstvenog vlasnika koji ga prodaje na aukciji

 PIERRE ALBOUY/AFP/PROFIMEDIA
Cijena? Sitnica...

Prodaje se jedan od najtajanstvenijih, najrjeđih i najvećih plavih dijamanata

Riječ je o čudu prirode od 17,6 karata kruškolikog oblika, bez ijedne mane, ime mu je Bleu Royal i prvi put će biti predstavljen u javnosti nakon što je 50 godina čuvan u sefu misterioznog vlasnika.

Aukcijska kuća Christie‘s za idući tjedan najavljuje u Ženevi povijesno nadmetanje za jedan od najljepših, najvećih i najmisterioznijih plavih dijamanata na svijetu. Gemološki događaj godine već je samo pojavljivanje dijamanta Bleu Royal u javnosti - jer je bio skriven u sefu tajanstvenih vlasnika čak pola stoljeća. Jedan od najrjeđih dijamanata u boji, prodaje se 7. studenog ove godine i mogao bi dostići cijenu od 50 milijuna dolara. Brušen je u savršenu, kruškoliku formu, gemolozi ističu da nema manu, a na prodaju stiže u obliku prstena, javlja CNN.

"Ono što Bleu Royal čini tako rijetkim i posebnim je njegova veličina. Sa 17,6 karata, najveći je takve vrste. Boja je prirodno vrlo bogata i iznutra je besprijekoran, najbolji što može biti", rekao je Rahul Kadakia, voditelj međunarodnog odjela nakita kuće Christie‘s, dodajući da je riječ o "istinskom čudu prirode".

image

Dijamant je proveo 50 godina skriven u sefu tajanstvenog vlasnika koji ga prodaje na aukciji

PIERRE ALBOUY/AFP/PROFIMEDIA

Mnogi bi voljeli doznati tko je vlasnik koji se za nemali iznos odriče tog čuda, no Christie‘s se ponosi svojom diskrecijom. Kako god bilo, na aukcijama se vrlo rijetko pojavljuju plavi dijamanti koji imaju preko 10 karata, otkriva blog eagleandpearl, specijaliziran za nakit od povijesnog značaja.

Jedan od njih je prelijepi dijamant "Bulgari Laguna Blu" od 10,95 karata, koji je ove godine krasio holivudsku glumicu Priyanku Chopra Jonas na Met Gali, prodan je nedugo poslije modnog događaja za 25 milijuna dolara.

Prije devet godina, draguljarska kuća Harry Winston, Inc. kupila je plavi dijamant od 13,22 karata u Ženevi, na Christie‘sovoj aukciji veličanstvenih dragulja. Tajanstvenom vlasniku isplatili su 23,8 milijuna dolara i sad vrijedan ukras nosi ime te kuće. Dosad najveći plavi dijamant Oppenheimer Blue od 14.62 karata, prodan je 2016. na aukciji u Ženevi, za 57,5 milijuna dolara, no Bleu Royal mogao bi postići rekordnu cijenu.

image

Plavi dijamant koji je krasio Priyanku Chopra Jonas na ovogodišnjoj Met Gali prodan je za 25 milijuna dolara

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Kolekcionarima koji ne mogu toliko duboko posegnuti u džep, Christie‘s će na posebnoj internetskoj aukciji koja traje od 3. do 16. studenog ponuditi bisernu ogrlicu koju je nosila filmska i modna ikona Audrey Hepburn u posljednjoj sceni u filmu "Praznik u Rimu" iz 1953. godine.

"Cijena nam je od 20.000 do 30.000 dolara, to je razuman iznos", tvrdi Rahul Kadakia. Na aukciji će se naći i ručni sat Rolex koji je nosio Marlon Brando u filmu "Apokalipsa danas" iz 1979. godine, na čijoj se poleđini nalazi njegov ugravirani potpis. To je učinio kako bi izbjegao da se sat slučajno zamjeni tijekom snimanja, stoga je taj Rolex jedinstven.

"To je zaista jedna od najprepoznatljivijih memorabilija koja se ikada pojavila na aukciji", rekli su u Christie‘su.

Linker
24. travanj 2024 20:18