Od trnja do zvijezda

Put do stilskog vrhunca: Kako je Kim Kardashian od ružnog pačeta postala modna ikona

Američka influencerica i poduzetnica prošla je modnu transformaciju u kojoj su joj pomogli bivši suprug Kanye West, kao i poznati svjetski kreatori koji su prepoznali njen potencijal.

Gdje ima volje, ima i načina - poznata je izreka koja najbolje opisuje karijeru Kim Kardashian (41). Ona je zvijezda globalno popularnog televizijskog reality showa, vlasnica kozmetičkog brenda KKW Beauty te marke donjeg rublja Skims, studentica prava i ikona popularne kulture čiji je modni kredibilitet nedavno potvrđen ekskluzivnim manekenskim ugovorom s francuskom kućom Balenciaga. Premda iz bogate obitelji, Kim je svoj put do slave počela preko trnja. Nekoć vlasnica butika u Calabasasu u blizini Los Angelesa, pozornost javnosti privukla je u veljači 2007. snimkom seksualnog odnosa s američkim glazbenikom i glumcem Williamom Rayem Norwoodom, rođakom repera Snoopa Dogga.

image

Sada je poznata ikona stila.

/BACKGRID PAPCULTURE/BACKGRID/BACKGRID

Premda je Kim tužila distributera snimke Vivid Entertainment - i nagodila se za pet milijuna dolara - ubrzo se pokazalo da je “tajming” škakljivog videa bio savršen. Naime, u listopadu iste godine počeo se emitirati show “Keeping Up With Kardashians”, jedan od prvih realityja takve vrste u svijetu, a čijoj je popularnosti taj skandal samo pomogao. Emisija je pritom pokazala da Kim i ostali članovi obitelji Kardashian - Jenner pristaju na sve u želji za popularnošću, dopuštajući televizijskim kamerama da njihov život prate dvadeset i četiri sata dnevno.

Kim se u showu predstavila kao hiperseksualizirana mlada žena, a njena je prenaglašena figura pješčanog sata s impozantnom stražnjicom kao glavnim adutom postala novi standard ljepote. Kako je vrijeme prolazilo, odjevne su joj kombinacije postajale sve profinjenije, a počela je dobivati pozivnice za revije svjetskih dizajnerskih kuća te nositi najnovije kreacije njihovih kreativnih direktora.

image

Sestre Kim, Khloe i Kourtney Kardashian s majkom Kris Jenner 2008.

PATRICK RIDEAUX/SHUTTERSTOCK E

No, najznačajnija stilska transformacija poklopila se s početkom veze s glazbenikom Kanyeom Westom, s kojim je bila u braku od 2014. do lanjskog rujna i s kojim ima četvero djece: djevojčice North (8) i Chicago (4) te dječake Sainta (6) i Psalma (2).

Čitajte i: Jednostavno ga ne podnosi! Valentinovo iz noćne more u brakorazvodnoj parnici desetljeća

image

Kim i bivši suprug Kanye West bili su prijatelji s pokojnim dizajnerima Virgilom Ablohom.

OLIVIER BORDE/BESTIMAGE/PROF

Kao ljubitelj mode, njen bivši suprug je 2009., već kao renomirani glazbenik, otišao u Milano stažirati u modnu kuću Fendi, a 2015. osnovao vlastitu modnu marku Yeezy koja je brzo stekla reputaciju originalnog urbanog brenda tzv. uličnog stila, popularnog među milenijcima. Iz milanskog razdoblja datira i Kanyeovo prijateljstvo s Virgilom Ablohom, koji je u ožujku 2018. imenovan za kreativnog direktora muške linije odjeće luksuzne francuske kuće Louis Vuitton.

image

Za Met Galu 2019. Mugler joj je kreirao haljinu od lateksa s kristalima - što je bila prva njegova kreacija nakon 20 godina stanke.

JOHN NACION/INSTAR IMAGES/PR

Čitajte i: Teške riječi i insinuacije! Misle li Kim i Ye uopće na dobrobit svoje djece?

image

Balenciaginom kreativnom direktoru Kim je postala muza.

@THEHAPABLONDE/BACKGRID/BACK

Kim Kardashian je među prvima reklamirala Ablohove atraktivne, uniseks kreacije, stekavši time priznanje među intelektualnom modnom publikom kao osoba koja prepoznaje i podržava napredne dizajnerske ideje. Njena se avangardnost nije zaustavila samo na tome: nosila je kreacije Ricka Owensa, Thierryja Muglera, Azzedinea Alaïe, Jean Paula Gaultiera, Alexandera McQueena i Balmaina, a Balenciaginom kreativnom direktoru Demni Gvasaliji postala je muza. Njen je trud i smisao za posebnost prepoznala i široka javnost čiji su joj glasovi krajem prošle godine donijeli nagradu People’s Choice Awards za Modnu ikonu godine.

image

Najekstravagantnija kreacija koju je ikad odjenula bila je ona kuće Balenciaga na lanjskoj Met Gali.

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

I premda ne skriva koliko su pojedinci utjecali na njen odnos prema odijevanju, ne umanjuje ni osobni doprinos u promjeni. “Odabrala sam sebe”, naslov je na novoj naslovnici američkog izdanja Voguea, na kojoj Kim pozira s metalnim steznikom kuće Loewe, ispovijedajući se u velikom intervjuu o privatnom, poslovnom i stilskom preobražaju.

Linker
25. travanj 2024 18:13