Zavidan uzlet

Riječki fotograf Filip Koludrović prvi je Hrvat s priznanjem British Fashion Awardsa

Poslije editorijala za Vogue, stiže nagrada koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicima za poseban doprinos modnoj industriji.

Samo deset godina otkako je kao tinejdžer kupio svoj prvi fotoaparat, Filip Koludrović upisao se u zlatnu knjigu svjetske mode. Ovaj Riječanin već je prije četiri godine privukao pažnju kad je kao dvadesetdvogodišnjak snimio modni editorijal za Vogue. Sada je dobio priznanje uglednog British Fashion Awardsa, tradicionalne godišnje dodjele nagrada za najistaknutiji doprinos modnoj industriji, u organizaciji The British Fashion Councila. London je mjesto koje spaja različite kulture, a svake sezone modni svijet prati tu najvažniju svjetsku dodjelu tražeći tko su nova lica i talenti predodređeni za velike stvari u industriji. Upravo u toj prestižnoj kategoriji New Waves: Creatives 2022., među pedeset odabranih kreativaca iz svih polja modnog biznisa - fotografa, snimatelja, art direktora, stilista - našao se i riječki fotograf. Upisao se u povijest upisao kao prvi Hrvat s priznanjem najcjenjenije i najvrednije modne organizacije.

image

Moda nije statična

PROMO.

"To je sigurno najveća potvrda koju sam dosad dobio u karijeri. Isprva nisam vjerovao kad sam dobio obavijest mailom. Pomislio sam da je riječ o spamu ili šali. Posljednje dvije-tri godine na tu listu bili su uvršteni kreativci koji rade s najvećim imenima modne i showbiz industrije i ljudi koje sam uvijek gledao izdaleka, sa strahopoštovanjem. S druge strane, moje radove ne smatram toliko komercijalnim, nekako uvijek gradim svoj stil, bez kompromisa. Uvijek govorim kako ima dovoljno posla za sve i bolje je raditi onako kako osjećaš nego forsirati se da bi zadovoljilo ono što se traži od tebe. Upravo zato me iznenadilo što sam u društvu pedeset imena sljedeće generacije u industriji, to je ogromna čast", kazao je Filip Koludrović.

image

Jeans u pokretu

PROMO.

Svečana dodjela The Fashion Awards 2022. održat će se 5. prosinca u Royal Albert Hallu, gdje će, navode organizatori, iz ovogodišnje kategorije New Wave: Creatives 2022. biti predstavljeni i proslavljeni". Prošle godine listu pedeset najvećih novih nadarenih profesionalaca čitala je Victoria Beckham na gala događanju, kojem su nazočili i Demi Moore, Anna Wintour, Rick Owens, Naomi Campbell, Kylie Minogue i Dua Lipa. Ime ovogodišnje prezenterice još se krije, no zna se da će na modnom događaju godine prisustvovati i Muccia Prada, Pierpaolo Piccioli iz Valentina, Bella Hadid, Adut Akech...

image

Drugačija pista

PROMO.

"Mislim da će to za mene biti opuštena večer. Bio sam dosad na podosta ‘black tie‘ evenata i imao prilike biti u društvu A liste. Ne vodim se time da iskoristim takve prilike za umrežavanje već za proslavu. Možda imam problem s preambicioznim ljudima koji bi zgazili sve oko sebe da bi uspjeli, radije sam iskren jer vjerujem da se stvari poslože same. Surealno mi je da će u jednom trenutku moje ime i lice biti na ogromnom ekranu u centru Royal Albert Halla", govori Filip kojeg je odmalena zanimala umjetnost.

Kao šestogodišnjak eksperimentirao je s fotografijom koristeći malu Yaschicu koju mu je poklonila majka, kao četrnaestogodišnjak otkrio je čari analogne fotografije i razvijao filmove u malom fotolaboratoriju dok je kao šesnaestogodišnjak kupio prvi Nikon digitalni fotoaparat, bilježeći motive od pejzaža do mrtve prirode i portreta.

image

Crno-bijelo mu je omiljena forma

PROMO

"Nikad se nisam ograničavao razmišljajući o svome stilu. Fotograf je komentator društva, društvenih normi, svjetskih prilika, pa ni modna fotografija nije izuzeta iz toga. Svijet se stalno mijenja, fotografija zasigurno polako izumire i video će preuzeti primat, a crnobijela fotografija, koju najviše koristim, još je jedan korak iza i najugroženija je. Odrastao sam uz nju, zanimljivo mi je suvremeni trenutak obilježiti starinskom tehnikom. Minimalist sam u svakom pogledu, uvijek sam odjeven u crno, a trudim se da bez ikakvih boja budu i moji životni prostori. Zato knjige ukoričene u neku boju koja mi ne odgovara, okrećem na poleđinu da mi ne smetaju. Boja mi je distrakcija, ukras, kaže Filip pa kaže da fotografija nije njegova finalna životna odluka. Snimio je i nekoliko videospotova i kratkih filmova, okušao se u dizajnu prostora.

image

Modna straža

PROMO.

"U današnje vrijeme većina je na neki način multidimenzionalna. Ne biraš jednu stvar kojoj ćeš se posvetiti, ljepota novih vremena je brisanje granica između različitih sfera: dizajn, svjetlo, arhitektura, glazba, grafika, 3D, sve je to povezano i ne znam u kojem smjeru će me život usmjeriti. Fotografija me naučila gledati, promatrati svijet na drukčiji ili puniji način", ističe Filip koji je u rodnom gradu završio Građevinsku tehničku školu. Ondje je imao intenzivnu pripremu za arhitekturu, od planiranja, rada u 3D programima, stvaranja nacrta pa do izrade materijala, cijele kuće su slagali od iskopa do krova. Filipov je otac inženjer pa tehnički način razmišljanja sklonost zahvaljuje i njemu. Poslije mature upisao je studij arhitekture u Ljubljani gdje je proveo godinu dana, no fotografija ga je povukla na drugu stranu. Tako se danas našao na svjetskoj pozornici.

image

Motiv iz editorijala

PROMO.

Modni fotograf čiji je editorijal objavio Vogue, ostvario je svoje snove osamnaest mjeseci nakon što je snimio prvu modnu priču, a do suradnje s Vogueom u svoj portfelj prikupio je zadivljujući broj editorijala objavljenih u magazinima Numéro, GQ, Elle, Harper‘s Bazaar, L’Officiel. Za strelovit uspjeh, kaže, nema recepta.

image

Boja mu nije čest izbor

PROMO.

"U početku to nije bila stabilna verzija uspjeha, gdje godinama gradiš karijeru pa si stvorio temelje za rast koji će trajati. Nisam bio spreman, možda sam se na trenutke i gubio, odjednom imaš previše angažmana, svakih pet dana letiš na drugi kraj svijeta, ne znaš ni gdje ćeš odjeću oprati. Prezahvalan sam na tom trenutku i iskustvu, dalo mi je ogroman vjetar u leđa", kaže Filip koji je taj tempo, na rubu burnouta, održavao tri godine, da bi se naposljetku skrasio u Londonu. Godinu poslije, pandemija ga je vratila kući gdje je proveo prvi lockdown, a onda se selio se iz zemlje u zemlju prema kriteriju koja je iduća destinacija omekšala mjere u borbi protiv koronavirusa.

image

Priča o šeširima

PROMO.

Mjesec dana proveo je i na Šolti, a prije deset dana napokon je uspio doći kući na doslovce dvanaest sati. Odmah potom uslijedila je devetodnevna turneja Zagreb - Beograd - Rim - Etna - Dubai - Amsterdam. Već od studenog novi dom bit će mu u francuskoj prijestolnici, no teško je očekivati da će mu se životni ritam usporiti.

image

Povratak u šezdesete

PROMO.

"Iako sam proputovao svijet i radio na gotovo svim kontinentima, prvi sam put posjetio Pariz tek prošle godine i nešto mi se tamo svidjelo. Ondje nisam još radio, nijedan euro nisam zaradio u Parizu. Krećem u nešto kompletno novo. Zona komfora je smrt čovjeku i zato ću se uvijek izbacivati iz monotonije, iz navike, i tražiti novi izazov, priliku za rast. Inspiracija za takvo razmišljanje moja je baka, koja je i danas poduzetna i željna životne akcije", ponosno govori Filip koji je surađivao s moćnim svjetskim brendovima kao što su Gucci, Hermes, Chanel, Givenchy, Moschino i Hublot.

image

Torbica i ‘stalak‘

PROMO.

"Živim u trenutku, u sadašnjosti. Trudim se što manje misliti o prošlosti i ne projicirati budućnost. Najviše imam isplanirano deset dana unaprijed. Čak i pronalazak stana u Parizu odvio se spontano, preko prijatelja. Zašto da si zadajem zadatke za koje danas mislim da su dobri a možda u idućih mjesec dana shvatim da nisu takvi? Idem korak po korak. Učim, upijam, živim i puštam da me život nosi", zaključuje Filip Koludrović.

01 - Modified: 2022-07-12 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svi su ludi za Barbiecorom: Ružičasta je najveći hit ljeta, donosimo vam najbolje komade 02 - Modified: 2022-05-16 09:25:26 - Feat.: 0 - Title: Fenomen Anna Wintour: Kako je ledena modna kraljica, koja živi za posao, smekšala svoje srce - zbog unuka
01 - Modified: 2022-07-12 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svi su ludi za Barbiecorom: Ružičasta je najveći hit ljeta, donosimo vam najbolje komade 02 - Modified: 2022-05-16 09:25:26 - Feat.: 0 - Title: Fenomen Anna Wintour: Kako je ledena modna kraljica, koja živi za posao, smekšala svoje srce - zbog unuka
Linker
02. lipanj 2023 18:42