Biljana Blivajs/CROPIX
NA PUTU PREMA GORE

S Miach o stilu, glazbi i modi: ‘Svima preporučujem da kupuju second hand‘

Popularna pjevačica otkriva kako je izgledao njen glazbeni i životni put, što za nju znači ženstvenost, kako je nastala njena Y2K estetika nadahnuta stilom s početka ovog stoljeća te kako je naučila da je najvažnije - opustiti se.

Popularna pjevačica otkriva kako je izgledao njen glazbeni i životni put, što za nju znači ženstvenost, kako je nastala njena Y2K estetika nadahnuta stilom s početka ovog stoljeća te kako je naučila da je najvažnije - opustiti se.

Zagrebačka pjevačica Mia Čičak, poznatija kao Miach, publiku je osvojila “na prepad”. U dvije je godine od objave prve snimke na YouTubeu bila nominirana za nagradu Cesarica za hit godine te za Pjesmu godine, kao i za nagradu Porin u kategoriji Najboljeg novog izvođača. Prošlog je rujna predstavila debitantski EP te održala prvi koncert, a ovoga je ljeta čekaju brojne gaže, kao i rad na novom albumu.

Kako biste opisali svoj modni stil? Tko najviše utječe na njega, kako ste ga oblikovali s godinama?

- Moj stil je dosta promjenjiv, ali svakako bih rekla da uvijek naginjem nečemu jednostavnijem pa se onda igram s puno modnih dodataka. No, najviše volim nositi crno, ili plavi traper. Radije biram neke jednostavne, “vječne” komade te dodajem puno nakita i dobre tenisice, ali nisam oduvijek bila takva. Kao tinejdžerica sam često imala neke lude outfite te mogu reći da sam se oduvijek izražavala kroz odjeću. Ne bih mogla izdvojiti tko najviše utječe na moj stil, ali svakako volim promatrati ljude na ulici i društvenim mrežama te tako dobiti inspiraciju.

image

Haljina Diesel, narukvica Rodebjer te ogrlica Kinraden, Garderoba Concept Store

Biljana Blivajs/CROPIX

Koliko se preklapaju vaš privatni stil i onaj za javne i scenske nastupe? Naginjete prema nostalgičnoj, Y2K estetici... Koliko vam je estetika važna - u glazbenom, a koliko u privatnom segmentu života? I kako biste opisali tu estetiku kojom se vodite?

- Moj privatni stil je više ležeran, dok se za scenski nastup volim dotjerati, ali uvijek je prisutna ta neka Y2K estetika koju preferiram. Ona mi je važna i u privatnom i u glazbenom segmentu te bih rekla da su, uz kvalitetnu pjesmu, važne i odjevne kombinacije, frizura i šminka. Estetiku kojom se najčešće vodim opisala bih kao “ležerni glam 90-ih” u kojoj je naglasak na cjelokupnoj atmosferi tog razdoblja.

U kojoj modnoj kombinaciji se osjećate najbolje i najudobnije? U kojim kombinacijama ćete provesti ovo ljeto?

- Ovisi koja je prigoda, ali ako se dotjerujem, onda je riječ o hlačama od umjetne kože, topu i sakou. Ako je prigoda ležerna, definitivno ću odjenuti trenirku i dobre tenisice, no u oba slučaja uvijek stavim puno zlatnog nakita. Ovo ljeto bih htjela početi nositi duže suknje. Inače ih baš ne nosim, ali mi se u zadnje vrijeme jako sviđaju na drugim djevojkama pa bih ih i ja voljela isprobati.

Kada bismo zavirili u vaš ormar, čega bismo najviše pronašli? Jeste li “slabi” na neke modne komade, koje najčešće kupujete?

- Definitivno biste našli odjeću crne boje i nakit od zlata ili boje zlata. No, “slaba” sam i na jakne, sunčane naočale i tenisice, to je prva stvar koju ću si kupiti kada idem u shopping.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Koji je komad u vašem ormaru najviše ekscentričan, a za koji ste emocionalno vezani - ili imate neki komad s posebnom pričom?,

- Ne bih rekla da imam neke ekscentrične komade, ali da moram izdvojiti, rekla bih srebrni kaubojski remen koji sam nedavno kupila u second handu. Emocionalno sam vezana za sve svoje kožne jakne, koje sam također kupila u takvim dućanima. Stvorila sam svoju malu kolekciju i nikad ih se ne bih riješila. Najbolja priča je vezana uz crni prsluk marke The North Face koji sam sasvim slučajno našla u second handu za 50 kuna, a bio je potpuno novi, s etiketom. Od toga dana svima preporučujem da kupuju tamo.

Gdje najčešće shoppingirate?

- Na ASOS-u, u Zari ili second handu. U Zari i na ASOS-u najviše volim naći neke jednostavnije komade, a onda u second handu nešto konkretnije i zanimljivije i tako slagati ormar.

Što je za vas moda, a što stil? Izražavate li se kroz odjeću, koliko tome pridajete pažnju?

- Moj modni stil je jedan od načina izražavanja moje osobnosti. Ja sam i kao dijete voljela odjeću, često sam imala neke lude kombinacije.

Jeste li skloni praćenju trendova?

- Jesam i nisam. Ne volim u potpunosti trendovske kombinacije, oduvijek sam naginjala prema klasičnim i minimalističkim komadima odjeće i dodataka. Ali ako mi se baš nešto trendovsko svidi, kupim i onda kombiniram s nečime jednostavnijim za što znam da će mi se sviđati i za par godina, a ne samo kratko vrijeme.

image

Jakna i hlače Ira Rumora, majica od rebrastog pletiva by Malene Birger, ogrlica Kinrade, oboje Garderoba Concept Store

Biljana Blivajs/CROPIX

Mijenjate li shopping i modne navike, trudite li se i kako biti čim više “ekološki osviješteni”?

- Već nekoliko godina kupujem dosta po trgovinama rabljene odjeće jer se mogu naći odlični komadi, ali i zbog recikliranja robe. Mislim da je to idealan način za stvoriti unikatnu garderobu, ali u isto vrijeme biti i ekološki osviješten.

Što je za vas ženstvenost, kako biste definirali taj pojam i je li u 2023. on dobio drugačije značenje?

- Prvo što mi padne na pamet je elegancija i profinjenost. Danas taj pojam ima jako puno značenja i svakome predstavlja nešto drugo, no upravo u tome i jest njegova ljepota.

Imate li modne ikone ili uzore u koje se ugledate ili koje volite pratiti? Koja zvijezda ima stil koji biste voljeli “ukrasti”, odnosno u čiji biste ormar rado zavirili?

- Nemam nekog koga bih točno mogla navesti, ali općenito volim promatrati ljude na ulici, u izlasku ili na društvenim mrežama te dobiti inspiraciju i “uzeti” nešto što mi se svidi. Super su mi Rihanna, Rosalia, Dua Lipa i Jorja Smith te se ne bih žalila da mogu malo zaviriti u njihov ormar.

Koliko pažnje pridajete beauty rutini i kako ona izgleda? Imate li beauty filozofiju - ili neki savjet od majke, tete ili prijateljice kojeg se držite?

- Volim se brinuti o svojoj koži, imam svoju beauty rutinu te veliku pažnju općenito pridajem njezi lica, tijela i kose. Kroz godine sam naučila da je manje više, odnosno da je važno pronaći nekoliko dobrih proizvoda, kontinuirano ih koristiti i ni s čim ne pretjerivati. Od mame i ženske strane obitelji sam sto puta čula da obavezno svaki dan moram koristiti kremu sa zaštitnim faktorom i toga se držim.

Kakav make-up je karakterističan, jesi li skloni eksperimentiranju s make-upom?

- U svakodnevnom životu volim jednostavni makeup, ali je uvijek prisutan eyeliner sa sjenilom i puno rumenila. Sa šminkom volim eksperimentirati u spotovima i na nastupima za koje me šminka Dora Rešetar.

Kako je izgledao vaš životni i glazbeni put?

- Moji se počeci vežu uz sport - dugi niz godina sam trenirala taekwondo. Pjevati sam počela u trećem razredu osnovne škole, ali to je nekako uvijek bilo u pozadini. Nakon srednje škole sam prestala trenirati te sam upisala preddiplomski studij Međunarodnih odnosa, a onda i diplomski studij Poslovne ekonomije i globalizacije, pa su došle neke druge obaveze i pjevanje je ponovno bilo samo hobi sa strane. Za vrijeme lockdowna, kad sam bila pri kraju studiranja te sam puno razmišljala o tome što želim, shvatila sam da sam najsretnija dok pjevam te da se želim barem probati baviti time kako ne bih jednoga dana požalila što nisam. Tako je sve krenulo, prvo sam izbacila nekoliko covera na YouTube, a zatim sam se spojila s producentom Mihovilom Šoštarićem Lockroomom te izbacila prvu pjesmu “23 32” u studenom 2021. godine. Kada sad gledam na to, ne mogu biti sretnija što sam s pjevanjem krenula malo “kasnije” jer imam osjećaj da se sve posložilo baš kako je trebalo.

Kada je rad u pitanju, kako izgleda vaš kreativni proces, odnosno kada ste najviše inspirirani, u kojim “uvjetima” nastaju vaše pjesme?

- Moj kreativni proces je uvijek drugačiji. Neki put dođem u studio i ne napravim ništa, a drugi put u par sati nastane cijela pjesma. No, moram priznati da sam definitivno najinspiriranija kada mi se dogodi nešto ili jako dobro ili loše. Nadahnjuju me situacije iz vlastitog života, kao i života bliskih ljudi. U svemu tome mi puno pomaže moj producent.

Jesu li očekivanja od ženskih izvođača drugačija nego ona od vaših kolega na sceni, što od publike, što od struke?

- Pa rekla bih i da i ne. Smatram da se od svih umjetnika, bili oni žene ili muškarci, očekuje dosta, ali ne mislim da je to nužno loše. Od glazbenika se oduvijek očekivala visoka kvaliteta, ali žene se ipak malo više analizira i traži od njih, bio to scenski nastup, izgled ili glas. Osobno, na to ne gledam kao na neku prepreku, već kao motivaciju.

Koju lekciju vas je do sada naučila glazbena industrija?

- Da moram vjerovati u sebe i da stvari ne analiziram previše jer sam ja osoba koja je prilično “po crti”, a glazba je ipak slobodnija. Učim da se nekada ipak moram prepustiti situaciji i da ne smijem dopustiti da me glava “koči”, a često kod prepuštanja i nastaju najbolje stvari.

image

Haljina Stine Goya, Garderoba Concept Store

Biljana Blivajs/CROPIX

Tko se nalazi na vašoj playlisti, koje glazbenike volite i cijenite, a koji vas inspiriraju?

- Moja playlista je stvarno miks svačega, ali uvijek prevladava rnb i hip hop, koji najviše volim. Dragi su mi Drake, Jhene Aiko, Summer Walker, Nicki Minaj, Snoh Alegra, 6lack... Njihova me glazba inspirira.

Vidite li se na regionalnim pozornicama ili ipak ciljate na svjetske?

- Iskreno, trenutno se vidim na regionalnim. Sviđa mi se što gradim i u kojem smjeru idem na našoj sceni te bih tu i voljela ostati. Naravno, ako se pojavi neka dobra prilika vani, neću odbiti.

Što možemo očekivati u narednim mjesecima - pripremate li nešto novo?

- Možete očekivati puno nastupa i puno nove muzike. Od svibnja sam se vratila u studio i krenula raditi na svom novom albumu i jako se veselim da ljudi čuju što im Lockroom i ja spremamo.

Kako ćete provesti ljeto?

- Ljeto će mi biti prilično radno, ali to mi je i drago. Imat ću dosta gaža po cijeloj Hrvatskoj, a usto ću raditi i na novoj glazbi koju bih voljela predstaviti u rujnu. Stoga će ljeto biti ispunjeno radom i glazbom, ali sam presretna zbog toga.

image

Bluza Mark Kenly Domino Tan, hlače Henrik Vibskov, sve Garderoba Concept Store

Biljana Blivajs/CROPIX

Kako doživljavate svijet oko sebe - jeste li sanjar ili realist?

- Rekla bih da sam miks oboje. Puno češće se znam izgubiti u nekim svojim nerealnim idejama, ali kada su u pitanju neke ozbiljnije stvari, smatram da dosta realistički promatram situaciju. Malo od oboje, kako je po mome mišljenju i najbolje.

Koliko ste (ili niste) ovisni o mobitelu i društvenim mrežama? Biste li se bez problema mogli odjaviti s društvenih mreža ili ipak bez njih ne možete?

- Pa iskreno i nisam toliko vezana. Naravno, kao svi mladi, dosta vremena provodim na mobitelu bilo to zbog posla ili zabave, ali da se sada moram odjaviti s društvenih mreža, ne bi mi bio pretjerani problem.

Linker
27. travanj 2024 04:44