BILJANA BLIVAJS CROPIX
ULA FURLAN

Slovenska voditeljica o svojem stilu: "Najdraža mi je bomber jakna koju je nosio moj tata"

U medijskom je poslu od malih nogu, a odnedavno sve češće mijenja rodnu Ljubljanu za našu metropolu.

U medijskom je poslu od malih nogu, a odnedavno sve češće mijenja rodnu Ljubljanu za našu metropolu.

Ula Furlan apsolutna je zvijezda u Sloveniji, a svoj život sve više izmješta u Hrvatsku. Rođena je u Ljubljani prije četrdeset godina kao, kako kaže njezina majka, "opasan strijelac" iako sama pasionirano ne prati horoskop. U životu se rano upoznala s medijskim poslom. Sa 16 je krenula kao voditeljica studentske emisije "Studentska ulica" na nacionalnoj TV u Ljubljani, a u dobi od osam godina nastupila je u svojoj prvoj reklami za Aero. Kao tinejdžerica džeparac je zarađivala sama snimajući reklame, pokazavši svoj glumački talent i strast. Majka joj je slavna slovenska novinarka i voditeljica Miša Molk, a otac Silvan Furlan osnivač Slovenske kinoteke i prvog art kina u Ljubljani - Kinodvor.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

U karijeri bilježi i natjecanje za Nacionalnu TV za Miss Slovenije, imala je svoju emisiju "Nedeljom popodne s Ulom", uživo javljajući poene za Eurosong. Radila je i kao novinarka za News na komercijalnoj televiziji Planet TV, a kasnije je bila i urednica te voditeljica emisije "Zvijezde" na istoj televiziji. Glumila je i u videospotovima (Gramatik, Magnifico), a i kazalište joj je ponudilo priliku da se u njega zaljubi. Radila je s redateljem Urošem Fürstom u SiTi teatru i redateljem Matjažem Bergerom u Anton Podbevšek Teater. Kaže da je i ljubav svog života srela na setu, na snimanju filma, zagrebačkog glumca Domagoja Jankovića. Danas ponajviše radi kao event host, moderatorica, influencerica. Obožava muziku, velike priče malih ljudi, putovanja, hranu, radosti života i česte, male hedonizme. I da, voli Zagreb, čiji nam je centar poslužio kao kulisa ovog editorijala.

Kako biste imenovali svoj stil?

- Razigran, spontan, duhovit, urban, leggero, klasičan, "okrenut" po danu, protegnut do u noć. Kako koji dan. Modu i stil doživljavam kao svakodnevno igranje s personama, oblicima, karakterima koje nosim u sebi i koji žive u mom ormaru. Pa onda ovisi kakvu me "nađe" ponedjeljak i što želi od mene.

Privatni, kvartovski?

- Privatni je najviše opušten, da. I dalje najviše volim biti bez šminke, oprane kose, u prevelikoj majici od dečka. Dosta dana u godini sam na pozornicama kao event host ili ispred kamere na projektima, reklamama pa u šminki, frizuri, s tekstom u glavi ili ruci i glam outfitom na sebi. Zato mi odgovara doma opušteno disati, biti što više na "fresh, mekano, stylish, a udobno".. jer me sutradan već sigurno čeka neka nova "presvlačimo se" epizoda.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Javni, event, kazališni, filmski stil?

- Volim različite modne ekspresije, domaće i inozemne dizajnere, outfite koji bi mogli ići samo "na fashion week", upcycled lookove koje sam našla u vintage ili second hand shopu, kao i ultra dotjerane high fashion statemente. Ovisi o tome kamo idem. Ali da. I u javnom prostoru modu i stil doživljavam kao produžetak vlastite kreativnosti i radosti do izražavanja osobnosti, odnosa prema stilu, sebi i svijetu.

Korespondira li vaš stil sa suprugovim, partnerovim - kako ćemo ga nazvati?

- Prvo se moramo vjenčati. Pa ću vam onda reći. Ali i bez prstena mislim da nekako fino pašemo zajedno.

Htio sam iščupati javno priznanje...

- I niste uspjeli...

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Zna li, za daljnje potrebe razgovora - odabrati povremeno odjeću umjesto vas, odnosno vi umjesto njega? Iznenađujete li se međusobno takvim poklonima?

- Najviše puta ga ja iznenadim s tim, već znam što će tražiti i gdje je koja stvar - iako još ne živimo zajedno.

Tko na koga u tom smislu utječe i kako?

- Mislim da na nas zajedno utječe pop kultura, izložbe, filmovi, plakati, stripovi, muzika, videospotovi, pa i neka čista urbana klasika. Stoga se svako na svoj način inspirira u stvarima koje prati, koje voli, koje su drugačije, koje donose neku novu estetiku. Pa onda, primjerice, malo pokupimo retro iz 90-ih, skate razdoblja naše mladosti, i veselimo se što je moda ciklična, svakih 10 godina na neki način se vrate već predobre ili prestrašne poznate stvari i dobiju neki novi look ili smisao.

Kojim stilskim formacijama je vaš stil bio prije definiran, a kojim je danas?

- Uf, svega je bilo. Kao tinejdžerica sam htjela isprobati sve, pofarbati kosu u ljubičasto, crveno, crno, izbrijati glavu sa strane, nositi Etnis i sanjati o ljubavi iz pjesme "Torn" Natalie Imbruglie, pa nositi Buffalo cipele i niske trapke kao Christina Aguilera.

Koliko je iskustvo rada u kazalištu i na filmu formiralo vaš stil?

- Naučila sam mnogo. Najviše malih trikova velikih majstora. Pokupila sam puno toga po setovima, od fenomenalnih vizažista i vizažistica do kostimografa, frizera, dizajnera.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Tko je ponajviše utjecao na vaše modne izbore i odluke?

- Mediji i ulica te drugi fantastično odjeveni ljudi. Najljepše mi je u velikim urbanim gradovima na, primjerice, stanici metroa vidjeti miks cijelog jednog kvarta, od biznis gospođe do punkera, neke iznimne fashion zgodne djevojke, hipstera. Najzgodnije mi je vidjeti kako grad živi i kako se oblače njegovi ljudi, što je funkcionalno i što nije, a sada funkcionira.

Koja je vaša idealna modna kombinacija koju biste rado nosili svaki dan?

- Kad bih mogla svaki dan, nosila bih nešto edgy, a klasično. Max Mara varijanta, oversized kaput i turtle neck, recimo.

Koji odjevni predmet vam stvara poseban osjećaj ugode?

- Bomber jakna koju je nosio moj tata. Kad je stavim, uvijek zamišljam da je još tu i da smo se malo zagrlili.

Kojih odjevnih predmeta imate najviše "na lageru"?

- Superge, traperice i trench kaputi.

Gdje najradije šopingirate?

- U malim dizajnerskim ulicama i koncept storeovima. A najčešće ne idem u shopping, nego razgledavanje, pregledavanje, zadovoljavanje neke urbane znatiželje.

Koje online modne platforme osobito volite?

- Na telefonu mi stoje ikone od Zalando, About You, Answear, Zara, HM, Farfetch... Pa mi ponekad dođe dan i preskrolam sve, a onda opet tjednima niti jednu ne otvorim. A najviše uživam u gledanju, kako su posloženi stajlinzi, koji novi trendovi dolaze, kako nešto iskombinirati drugačije. Više ih koristim za inspiraciju nego za shopping.

Najskuplji odjevni predmet koji imate je…

- Versace jakna koju je mama kupila sebi, a sada je moja.

Najjeftiniji…

- Takozvane "đinđe minđe".

Najekscentričniji…

- Haljina Mugler x HM.

Najkonzervativniji…

- Leptir mašna koju koristim na nekonzervativne načine.

Najveseliji…

- House of Kiwi oversized majica s kapuljačom od frotira.

Najpraktičniji…

- Isto kao i najveseliji, jer može biti i ručnik.

Brutalno najdosadniji…

- Klasične crne stilleto cipele. A must have. Ali da, nekako me ne "zapale".

Najružniji…

- Ne znam da li bih za nešto rekla da je baš ružno, ružno. U pravoj kombinaciji čini mi se da svaka stvar ima mogućnost, da profunkcionira. Samo treba uhvatiti pogled, kontekst, kut, atmosferu.

S mnogih putešestvija koje ste pohodili, koji su vam najdraži komadi, modne memorabilije koje ste donijeli s puta?

- Clutch torbica iz Firence, hoodice iz Madrida, naušnice od umjetnog krzna iz Praga, sunčane naočale iz Pariza, starke iz Manile.

Volite šešire?

- Obožavam.

Sunčane naočale?

- Imam par komada sunčanih naočala, a dosta često nosim samo jedne, najjeftinije, koje mi slobodno i bez problema mogu pasti s glave i ništa im se neće dogoditi.

Najzgodnije mi je vidjeti kako grad živi i kako se oblače njegovi ljudi, što je funkcionalno i što nije, a sada funkcionira

Reagirate li impulzivno u shoppingu ili promišljeno?

- Najviše impulzivno, zaljubim se i gotovo.

Čiji modni stil vas posebno oduševljava?

- Od Senidah preko Audrey Hepburn do Tilde Swinton. Obožavam slovensku dizajnericu i stilisticu Sari Valenci.

Koja vam estetika ipak nije bliska?

- Možda prljava, neoprana, "bum style" varijanta. Malo možda ne kužim Kanyea Westa i Biancu po outfitima ponekad.

Jeste li skloniji modnoj ekstrovertnosti ili klasici?

- Oboje može biti vrhunsko iskustvo i doživljaj. Ponekad više seksualnosti i erotike može nositi i dočarati neka high fashion dotjerana klasika, a ponekad srce igra od sreće kad je zabavno, dinamično, neočekivano i ekstrovertno.

Što vam "ženstvenost" znači u kontekstu ideje modnog stila?

- Ima više i manje "ženstvenih" dizajna, stajlinga, outfita. Ali najviše ženstvenost žena sama definira, koliko i kakvu ženstvenost ćemo osjetiti, vidjeti, pratiti u koraku, gestikulaciji, riječima, pokretu.

Nerijetko su vas smještali u "French style"?

- Mršava, tamna, visoka, pomalo mediteranske kose, pogleda, vilice. Možda je to. A i volim "French style", Francuskinje u bijeloj košulji i dobrom jeansu, samo s opranom puštenom kosom, malo maskare, možda malo nekog suptilnog ruža - e voila.

Koji su vam modni dodaci osobito važni?

- Oprani zubi i veliki osmijeh, prsten koji mi je poklonila mama, sunčane naočale, dobar kaput ili sako.

Tko vam je omiljeni dizajner/ica? Međunarodna i "naša - vaša"?

- Ja sam Slovenka pa su mi dragi Peter Movrin, Petja Zorec, Sari Valenci, Ponorelli. Obožavam hrvatske Boudoir, Charlie design, Nebo... A od velikih, u svijetu Hilfiger, Max Mara, Mugler.

Boja s kojom stvarate najbolji modni suživot?

- Trenutačno bijela i bež.

Slučajni pogled u vaš ormar - što bismo prvo zamijetili?

- Boje, paperjaste džempere i bijele majice - od dečka.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Što gotovo nikada ne biste odjenuli kao "civil", a kao glumica, voditeljica ste morali?

- Mislim da ne postoji ništa takvo. Nisam imala nekakvih glumačkih, voditeljskih kontroverznih outfita ili modnih eskapada, ali i ako ima nešto što je malo "previše", bacim preko dobru kožnu jaknu ili oversized sako ili jedan od ovih svih silnih trencheva i - riješeno.

Posljednji komad odjeće koji ste kupili?

- Kombinezon. Obožavam ih. Ako bih morala opisati svoj stil jednom rečenicom - to bi bio onzie, joga stil.

Najstariji komad koji i dalje predano nosite?

- Sentimentalno. Bademantil od bake.

Omiljeni naslijeđeni ili poklonjeni komad?

- Sve što nosi uspomene, dodir, ljubav bake i tate, njih kojih nema na zemlji.

Odjevni predmet koji je naprosto uvijek seksi?

- Muški krojevi na ženi ili doslovce njegov sako na gola leđa, njegova košulja.

Koji miris vam je u posljednje vrijeme posebno važan?

- Već godinama koristim Alien (Thierry Mugler), ali najslađi mi je miris mog partnera.

Linker
26. travanj 2024 03:57