novi trendovi

Volite Sambice? Donosimo 10 alternativnih modela tenisica koje bi vam se mogle svidjeti

adidasov model je toliko popularan i ove jeseni da ga je i dalje gotovo nemoguće pronaći u trgovinama. No, pozitivna je strana što postoji niz modela koji su stilski slični ovom mnogima omiljenom modelu tenisica.

Gotovo svatko ima bar jednu stvar za koju bi mogli reći da je poput „fetiša” i jednostavno baš taj komad želimo imati u ormaru. Za neke ljude su to možda šeširi, za druge čarape, a mnogima su to adidasove Sambice. Na kraju krajeva, da obuća koju nosimo može govoriti ispričala bi naše najintimnije priče, što su prvo shvatili stari Rimljani koji su svoje scenske priče iliti „fabule” prepoznavali, između ostalog, po obući glumaca. A kada bi legendarne Sambice mogle pričati priče, ona bi sigurno bila ta kako su se odmaknule od svoje prvotne uloge "običnih" - praktičnih i udobnih - tenisica te postale poruka nečijeg modnog, a time i kulturnog identiteta.

adidas Samba tenisice definitivno su klasik koji je uspio izdržati test vremena. Model je izdan 1950. godine, a od tada su postale jedan od adidasovih bestselera zahvaljujući udobnosti, pristupačnoj cijeni i retro dizajnu, pa su tako i danas omiljeni model mnogih. Kao i brojni sada itekako dobro poznati odjevni predmeti, i ovaj model je izuzev sporta svoju priču započeo prvo u u krugovima različitih subkultura te s vremenom stekao društvenu relevantnost i postao mainstreamom.

Za streloviti uspon popularnosti tenisica možemo zahvaliti poznatim licima koji su ove tenisice uvrstili u svoje ormare. Na primjer, supermodeli novog doba kao što su Bella Hadid, Kaia Gerber, Emily Ratajkowski i Kendall Jenner vole nositi ovaj model stilizirajući ga gotovo sa svime– kariranim suknjama, vrećastim traper hlačama ili u sportskim varijantama. S druge strane, i hollywoodske muškarce zahvatila je "Samba groznice", pa su ih nosili od Jonah Hilla do Franka Oceana i drugih.

Međutim, popularnost omiljenih Sambica dovela je do toga da ih je više gotovo pa nemoguće pronaći u trgovinama, a pretprodajne cijene znaju biti vrtoglave. Možda je vrijeme da se okrenemo nekim drugim opcijama, a pozitivna je strana što postoji niz alternativnih modela koji su stilski slični Sambicama.

adidas Velosamba

image

Adidas Velosamba su pravi ulov za jesen

Adidas

adidas Velosamba model neodoljivo podsjeća na Sambice, a jedina je razlika u tome što su ove tenisice dizajnirane posebno za bicikliste. Ipak, definitivno ne morate biti biciklist da biste nosili ove tenisice. To su izvrsne gradske tenisice, a s obzirom na to da su i vodootporne predstavljaju i pravi ulov za jesenske dane.

adidas Spezial

image

Adidas Spezial imaju vintage gumeni potplat

Adidas

adidas Spezial prepoznatljive su po vintage gumenom potplatu. Prvi put su napravljene 1979. godine za elitne rukometaše, a danas ih nose mnoga poznata lica.

adidas Gazelle

image

Adidas Gazelle dostižu Sambice u popularnosti

adidas Gazelle su prvi put puštene u prodaju 90-ih, a mogle bi postati najpoželjnije Adidas tenisice. Dizajn ne odudara daleko od Sambica, a gornji dio tenisice izrađen je od brušene kože pa je prikladan za jesen.

Gola Elan

image

Gola Elan dolaze u različitim bojama

Gola

Gola Elan predstavljaju varijaciju adidas Samba modela. Dolaze u nizu zabavnih boja i izrađene su od antilopa što im daje retro dojam.

Puma Select Suede Classic XXI

image

Puma Select Suede Classic XXI su cijenom pristupačne

Puma

Ovaj stil Puma tenisica, nazvan "The Suede", pušten je u prodaju 1968. godine, no stil je ostao jednako relevantan i danas. Ove klasične cipele izvrsne su za svakodnevno nošenje, bilo da se kombiniraju s trapericama i džemperom ili čak s maxi haljinom.

Onitsuka Tiger Mexico 66

image

Onitsuka Tiger Mexico 66 imaju poznatu crno-bijelu i žuto-crnu varijantu

Onitsuka Tiger

Onitsuka Tiger‘s Mexico 66 gotovo je jednako teško nabaviti kao i Sambe. Ultrapopularne cipele privlače sve spolove i dobi, baš kao i Sambice. Crno-bijela varijanta izvrsna je za svaki dan, ali i žuto-crna varijanta, također poznata kao "Kill Bill cipela" (IYKYK), ima svoje momente.

BrandBlack No Name

image

Brand Black No Name model je zanimljiv zbog platforme

BrandBlack No Name

BrandBlack je brzo postao poznato ime u svijetu tenisica. Ove moderne, ali sportske tenisice jednako je lako nositi kao Sambice, ali imaju neke ključne razlike. Naime, dok je Samba originalno vrlo niska tenisica, ove tenisice imaju platformu.

adidas Campus 00s Sneaker

image

Campusice su dizajnirane za skateboarding

ADIDAS

Campusice postaju jednako popularan model kao Samba i Gazelle tenisice. One su dizajnirane za skateboarding, tako da su malo izdržljivije i s vremenom će se oblikovati prema vašoj nozi. Također, s obzirom na trenutni uspon Y2K trendova, popularnost ovih cipela će rasti.

Nike Killshot

image

Nike Killshot ima zanimljiv gumeni potplat

NIKE

Ovaj model Nikea sa svojim gumenim potplatom neodoljivo podsjeća na Samba model. Nema prepoznatljivih Adidasovih pruga, ali unatoč tomu model izgleda privlačno i mogao bi se uklopiti u svakodnevni street style.

New Balance RC30

image

New Balance RC30 popularne su u duhu "wrong shoe theory"

New Balance

Adidas je možda trenutno najpopularnija tenisica, no New Balance definitivno ne zaostaje. Iako su možda više funkcionalne nego moderne, influenceri su ih znali sparivati s haljinama i suknjama u duhu „wrong shoe theory”. U svakom slučaju, popularnost New Balancea modela raste pa ih sve češće možemo vidjeti na zagrebačkim ulicama u sklopu street style outfita.

Linker
06. ožujak 2024 03:20