Melodrama ‘Empire Records’ s Liv Tyler i Johnnyjem Whitworthom

 WARNER BROS COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA
ANTIMODA

Vraća se grunge: Atraktivniji i seksepilniji nego devedesetih

Svaka generacija modnu inspiraciju pronalazi u prošlosti pa je tako i ‘antimodni’ stil s početka devedesetih godina prošlog stoljeća ponovno u fokusu interesa - kako milenijaca, tako i dizajnera.

Od pojave grungea prošlo je trideset godina, no taj antimodni stil - kako su ga zvali u devedesetima - i dalje je u fokusu dizajnera zbog interesa pripadnica generacije milenijaca. Premda su bile bebe kad je taj stil doživio vrhunac, nije im se teško s njime poistovjetiti: društvena izoliranost i neshvaćenost te teret komercijalizma tišti i nove generacije. No to, naravno, ne znači da suvremene modne konzumentice mogu nositi majčinu odjeću: grunge je u 2023. mnogo "ispoliraniji" i atraktivniji nego što je bio 1993. Primjerice, poderane traperice koje su jedna od odrednica stila u novoj varijanti su oblikovane u dizajnerskom ateljeu, a nisu produkt "uradi sam" postupka, pronalaženja dovoljno starih traperica koje nije šteta poderati.

image

Givenchy

MARECHAL AURORE/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA MARECHAL AURORE/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Takve traperice u novoj se sezoni kombiniraju s pripijenim majicama od tankog pletiva, bodijima i satenskim korzetima, umjesto s prevelikim kariranim košuljama od flanela, kako je bilo u originalu. Na isti su način poženstvenjeni i drugi komadi: vrećasti puloveri i veste koji su prije bili namjerno rastegnuti i preveliki sada su zamijenjeni uskim majicama i dolčevitkama od finog tankog pletiva, a široke i dugačke suknje od najobičnijih pamučnih tkanina ustupile su mjesto elegantnim suknjama midi dužine čiji kroj prati liniju tijela ili pak seksepilnim minicama koje se nose uz visoke čizme i tajice od vinila ili lakirane kože.

image

Stilsko nadahnuće: TV serija ‘I to mi je neki život’ (1994.) s Claire Danes u glavnoj ulozi

EVERETT COLLECTION COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Grunge je, naime, postao i seksepilan, što najbolje dokazuje proljetna kolekcija talijanske kuće Versace. Dizajnerica Donatella Versace uspješno je pomirila zavodljiv stil po kojem je poznata i buntovni grunge koji je u svojoj osnovi osmišljen kao suprotnost svemu trendovskom. Na taj se način mogu "isfurati" i drugi ključni grunge komadi: pilotska jakna, majica s grafičkim printom, predimenzionirana košulja od flanela i trapera te lepršave minice sitnog cvjetnog uzorka.

image

Gležnjače od umjetne kože 80,64 € (607,58 kn) GUESS/ Kožnate
gležnjače Buffalo 132,59 € (999 kn) MASS/ Kožnate cipele 199,90 € (1506,15 kn) HÖGL/ Tosca Blu čizme 99,88 € (752,55 kn) KARLA/ Košulja s volanom 7,99 € (60kn) ZARA/
Bomber jakna 39,99 € (301 kn) C&A/ Vuneni kaput Samoon 95,48 € (719,39 kn) BRANDSAND TRENDS.HR/ Top od rastezljive tkanine 9,99 € (75,27 kn) H&M/

Linker
19. travanj 2024 19:24