Matea Bošnjak kaže da je scena keramičara u Hrvatskoj bogata, ali svatko ima svoj stil i svoju publiku

 PRIVATNA ARHIVA
Mijena Ceramics

Zagrepčanka oduševljava svojim rukotvorinama: Želja za promjenom nagnala ju je na biznis

Izgleda da su mnogi pojedinci skupili hrabrost te odlučili svoje hobije pretvoriti u posao, a među njima se našla i mlada Zagrepčanka Matea Bošnjak koji je brend Mijena Ceramics pokrenula 2022. godine.

Izgleda da su mnogi pojedinci skupili hrabrost te odlučili svoje hobije pretvoriti u posao, a među njima se našla i mlada Zagrepčanka Matea Bošnjak koji je brend Mijena Ceramics pokrenula 2022. godine.

U zadnjih nekoliko godina na tržištu raste broj brendova domaćih kreativaca koji se bave raznim rukotvorinama. Izgleda da su mnogi pojedinci skupili hrabrost te odlučili svoje hobije pretvoriti u posao, a među njima se našla i Matea Bošnjak koja stoji iza brenda Mijena Ceramics. Ova Zagrepčanka posvetila se ručnoj izradi keramike, složenom procesu koji traži veliko strpljenje i predanost, iz želje za promjenom u životu. Šalice s motivom životinja, vaze, tanjurići i posudice za biljke samo su dio asortimana talentirane Matee koja najviše od svega voli „zaprljati ruke“ igrajući se s glinom. Ljubav prema keramici, ispričala nam je, javila se pri prvom susretu, a danas svoj keramički set uvijek nosi sa sobom jer nikad ne zna kada će se pružiti prilika za oblikovanje barem jednog predmeta. No, osim što uživa u procesu izrade keramike, ova mlada umjetnica voli i dijeliti svoje znanje s drugima pa često održava radionice. O prvim koracima u svijetu keramike, pokretanju benda, radionicama, malim tajnama zanata i o još mnogo toga, ispričala je Matea za Gloria.hr.

Kako ste se odlučili baviti keramikom? Koliko ste dugo izrađivali keramiku prije nego ste osnovali brend?

Keramičari će često reći da se ljubav prema keramici rađa pri prvom susretu, odnosno dodiru, i tako je zaista bilo i u mom slučaju. U listopadu 2021. otišla sam na radionicu kod Martine Martin, vlasnice brenda Planina Studio i ostala oduševljena. Ta dva sata jednostavno su proletjela, a zaraza je ostala trajna. Nakon toga sam shvatila da se želim baviti keramikom pa sam ubrzo upisala početni, a zatim i napredni tečaj u Ateljeu na Br. 1. Također sam danonoćno počela pratiti razne keramičare na YouTubeu i krenula se igrati s glinom kod kuće. Malo - pomalo utabali su se koraci prema pokretanju vlastitog brenda.

Koja je priča iza brenda Mijena Ceramics?

Nakon što sam završila fizičku geografiju s geoekologijom, zaposlila sam se u turističkom sektoru, gdje sam ostala sedam godina. Kako se nisam osjećala ispunjenom, duže se vrijeme kuhala želja za promjenom, pa sam paralelno uz posao istraživala razne hobije - šivanje i krojenje, heklanje, makrame - i slušala razne edukacije za pokretanje vlastitog poslovanja. Sve je počelo negdje krajem 2020. godine, a početkom prosinca 2022. godine otvorila sam vlastiti obrt. Budući da sam silno željela promjenu, a po struci sam geograf i obožavam prirodu, nebeska tijela, planine, životinje i biljke, pri odabiru imena brenda pojavio se pojam „mijena”, koji je bio spoj meni dviju dragih pojava – Mjesečeve mijene i promjene.

image

Matea kaže da joj klijenti najviše traže preslatke šalice s motivom životinja

PRIVATNA ARHIVA

Koliko Vam je bilo teško samostalno pokrenuti posao?

Samo pokretanje poslovanja i nije toliko izazovno, međutim potrebna je dobra priprema – učenje, istraživanje i disciplina. No, kada se radi o nečemu što jako volite, sve nekako teče prirodno, organski. Ono što je svakako veći izazov jest probijanje na tržištu i održavanje poslovanja. Danas je ponuda brendova zaista velika, što bi neki možda smatrali minusom, međutim osobno smatram da je raznovrsnost odlična iz više aspekata – svatko ima prilike učiti od drugih brendova i primjenjivati dobru praksu, a uz to je i dokaz da postoji potražnja. Na kraju krajeva, i scena keramičara u Hrvatskoj je bogata, ali svatko ima svoj stil i svoju publiku. Naravno, moram napomenuti da mi je svakako sve lakše uz veliku potporu dečka, obitelji, prijatelja i dragih ljudi.

Koliko je zahtjevno raditi s keramikom? Koliko Vam vremena treba za izradu kreacija - recimo jedne šalice ili tanjurića? Što je najteže izraditi?

Glina kao materijal je istovremeno jako lagana za rad, ali i jako izazovna. Ako joj se prepustite, iznenadit ćete se gdje vas sve može odvesti, međutim, isto tako za samostalnu izradu kvalitetnog i dugotrajnog predmeta potrebno je dobro predznanje i iskustvo u radu. Cijeli proces izrade bilo kojeg predmeta traje otprilike dva tjedna. Prvo se, primjerice šalica, oblikuje u željenu formu i zatim se ostavi sušiti tjedan dana kako bi sigurno mogla na pečenje. Tako suh predmet izrazito je krhak te s njime treba pažljivo rukovati. Nakon tjedan dana slijedi prvo pečenje - biskvitno (na 980°C) - u specijaliziranim pećima za pečenje keramike. Proces pečenja i hlađenja traje cca 24 - 36 sati. Tada dobivamo predmet koji je čvrst, hidrofilan i može biti ukrasni, međutim nije siguran za konzumaciju hrane i pića. Da bi predmet bio siguran za svakodnevnu upotrebu, mora se glazirati. Glazura je sloj koji se nanosi u tekućem obliku, a u svojoj bazi kemijskim sastavom odgovara staklu. Glazura štiti predmet od nakupljanja bakterija stoga je izrazito važno da nema oštećenja, da u sebi ne sadrži čestice olova koje su štetne za ljudsko zdravlje te da odgovara glini s kojom se sparuje. Kada je predmet glaziran stavlja se na drugo pečenje, glazurno, koje se odvija na temperaturi od 1100°C do 1300°C (također 24 – 36 sati). Osobno radim isključivo s kameninom, budući da jako volim njenu kvalitetu, teksturu i finalni izgled.

Predmeti se mogu peći i treći puta (750°C) – što se radi kada se nanosi zlato kako bi se zlato i glazura zajedno topili, a potom tijekom hlađenja sjedinili. Budući da je zlato koje koristim u tekućem obliku, za nanošenje koristim kist kako bih dobila finije linije.

Najizazovnije je izraditi velike predmete poput zdjela ili vaza, ali isto tako velik izazov su i narudžbe po želji – s njima pomičem granice i otkrivam nove mogućnosti, ali i testiram strpljenje budući da se s glinom nikad ne zna što će izaći iz peći sve do nakon drugog pečenja.

Što je sve potrebno za izradu keramike?

Glina, voda, nešto alata (ne mora biti ni profesionalni, sve oko nas može poslužiti kao alat), po želji engobe (posebne boje za rad s glinom) ili olovke za crtanje/ukrašavanje, glazura, pokoja kanta, krpa i pregača te puno mašte i volje. I naravno, peć u kojoj će predmet na kraju biti pečen.

image

Vaza koja će se upotpuniti vaš dom

PRIVATNA ARHIVA

Koje boje koristite pri izradi?

Budući da se brend razvija u dva smjera tako se kreće i paleta boja. Prvi smjer je zaigrani, veseli, a ocrtava se kroz izradu šalica u obliku životinja – maca i svinjica. Drugi smjer je više organski, to kroz njega želim naglasiti ljepotu materijala (bež i sive kamenine), stoga upotrebljavam jednostavnije, zemljane tonove – prozirnu i bijelu koje kombiniram s nježnim tonovima plave i roze ili pak tamno zelene.

Gdje izrađujete keramiku?

Gdje god mogu! Iako na prvu zvuči malo čudno, zbilja je tako. Kao što pletilje uvijek sa sobom nose klupko pređe, kad idem na put, i ja sa sobom nosim svoj osnovni keramički set. Nikad se ne zna kada se može pružiti prilika za oblikovanje barem jednog predmeta. Inače predmete izrađujem ili u studiju ili doma, ovisno o raspoloženju.

Koristite li neke posebne tehnike pri izradi?

Najčešće predmete izrađujem tehnikom štipkanja (eng. pinch technique), ali naravno ovisi o predmetu koji izrađujem – ponekad ću koristiti tehniku valjanja, crvića ili kombinaciju svih triju. Ono što mi je velika želja, cilj i izazov je naučiti raditi na kolu. To je put kojeg se pomalo bojim, ali mu se i jako veselim jer znam da će biti zabavno!

image

Šalica za cappuccino s potpisom domaće kreativke

PRIVATNA ARHIVA

Što Vam je najizazovnije u poslu?

Organizacija svih segmenata poslovanja – od izrade predmeta, fotografiranja, vođenja društvenih mreža, marketinga, administracije i nabavke svega što je potrebno za rad i prezentaciju, sudjelovanja na brojnim sajmovima, istraživanja novih mogućnosti prezentiranja proizvoda, edukacija… Puno je segmenata, a sve radi samo jedna osoba pa bi ponekad bilo zgodno kad bi dan imao malo više od (samo) 24 sata.

Kako ste došli na ideju da vodite radionice? Kakav je odaziv i može li potpuni laik sudjelovati na radionicama?

Budući da sam i sama razvila ljubav prema keramici upravo na radionici, željela sam to iskustvo pružiti i drugima, a uz to i prenijeti makar dio znanja koje imam. Vjerujem da sam u tome i uspjela jer osmijeh s lica polaznicima dugo ne silazi, a ponos, zadovoljstvo i sreća onime što su izradili drži ih dugo, dugo.

Apsolutni početnici mogu doći na radionice, uvijek je na početku dio u kojem polaznike upoznajem s materijalom, pokazujem im njegove karakteristike, a budući da su radionice uglavnom organizirane za dvije osobe, tijekom cijelog procesa imaju moju apsolutnu pažnju i podršku.

Scena raznoraznih radionica u Zagrebu sve više raste, kao i interes za njima, tako da je odaziv dobar i moram priznati da mi je jako drago da su ljudi otvoreni i žele isprobavati nove stvari!

Tko najviše kupuje Vaše kreacije?

Bilo da kupuju za sebe ili drage ljude, najviše kupuju žene, ali nerijetko i muškarci – njima se posebno sviđaju šalice izrađene od sive kamenine. Na sajmovima sam više puta ostala ugodno iznenađena kada bi muški dio populacije, prolazeći kraj štandova, prokomentirao kako su lijepe šalice.

image

Šalica za kavu od koje se nećete odvajati

PRIVATNA ARHIVA

Koje su kreacije najpopularnije?

Najpopularnije su šalice na motiv svinjica – nema osobe koja ih je vidjela, a da joj nisu izmamile osmijeh na lice!

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Planova i ideja za budućnost ima mnogo, ali idem korak po korak. Kroz par mjeseci dolazi prva prinova pa će se fokus s keramike malo prebaciti, no nadam se da ću već krajem godine ponovno biti aktivna s već poznatim, ali i nekim novim proizvodima.

Linker
02. svibanj 2024 19:22