GETTY IMAGES
MODNE AUKCIJE

Zaručnička bluza princeze Diane ostala u sjeni haljine: Prodana je za više od milijun eura

Unutar modnog svijeta postoji onaj jedan specifičan. Naime, aukcije postaju prava modna pista, na kojoj se odvija jedinstvena predstava najcjenjenijih odjevnih komada slavnih osoba. Ove ikonične kreacije ne samo da oživljavaju trenutke slavnih, već i obaraju rekorde prodaje.

Unutar modnog svijeta postoji onaj jedan specifičan. Naime, aukcije postaju prava modna pista, na kojoj se odvija jedinstvena predstava najcjenjenijih odjevnih komada slavnih osoba. Ove ikonične kreacije ne samo da oživljavaju trenutke slavnih, već i obaraju rekorde prodaje.

Nakon što je legendarna vesta Lady Di, "crna ovca" nedavno prodana za vrtoglavi iznos od preko milijun eura na Sotheby‘s "Fashion Icons" aukciji, momentalno se svrstala među najskuplje odjevne predmete slavnih osoba prodanih na aukciji, te pokrenula veliki interes javnosti. Zanimljivo je spomenuti, kako je crvenu vestu, koja među mnoštvom bijelih ovaca ima tek jednu crnu, što je vrlo simbolično, na svom tavanu u ožujku pronašla dizajnerica Joanna Osborne, nakon više od četrdeset godina! Naime, tada ju je Joanni, suvlasnici Warm & Wonderfula poslao privatni tajnik princeze Diane, Oliver Everett i to na popravak. Diana je ovu vestu prvi put nosila na polo utakmici 1981. godine, na kojoj je gledala tadašnjeg princa Charlesa, a nakon što je oštećena na zapešću iz Warm & Wonderfula su joj poslali novu.

image

Princeza Diana i kultni pulover s crnom ovcom

NANCY KASZERMAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Unutar luksuznog svijeta aukcija, komadi poput ovog iznova oživljavaju trenutke slavnih i postaju dio kolekcionarskih dragulja, stoga ni ne čudi što najvjerniji i najbogatiji obožavatelji žele imati pokoji djelić i za sebe. Tako su se na aukciji 17. prosinca u organizaciji Julien‘s Auctions mogle pronaći još neke ikonične kreacije, a među njima se ističu bluza koju je Lady Diana nosila na portretu sa zaruka i haljina koju je nosila 1985. u Italiji.

image
PRESS

Zaručnički portret Lady Di na kojem nosi spomenutu bluzu, koji potpisuje lord Snowden, objavljen je u Vogueu 1981. godine. Kreirali su je dizajneri David i Elizabeth Emanuel, a načinjena je od svilenog krep šifona, dok ovratnik krasi satenska ružičasta vrpca. Aukcijska kuća Julien‘s Auctions procijenila ju je na vrijednost od oko 90.000 eura, a prodana je za 359.000 eura.

image

Portret princeze Diane nakon objave zaruka

KEYSTONE PICTURES USA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Ova bluza, koja svjedoči o jednom od najvažnijih trenutaka u povijesti britanske kraljevske obitelji, privukla je pažnju kolekcionara diljem svijeta. Elizabeth je godinama čuvala ovu kreaciju, no sada ju je odlučila prodati, ali - neočekivano - za mnogo više prodana je večernja haljina Jacques Azagury koju je princeza nosila 1985. godine.

image

Princeza od Walesa haljinu koja je prodana za više od milijun eura nosila je i 1985. u posjetu Italiji

PRINCESS DIANA ARCHIVE GETTY IMAGES

Ta kreacija je postavila novi rekord jer je postigla 11 puta veću cijenu od procjenjene i sa cifrom od 1.051.371 eura sada je to najskuplja haljina prodana na aukciji koju je nosila princeza Diana. Radi se o baršunastom modelu s plavom suknjom od organze i velikom mašnom koju je Diana nosila na kraljevskoj turneji u Italiji 1985., a ponovno ju je odijenula 1986. u posjeti kanadskom orkestru Vancouver Symphony Orchestra.

image

Haljina koju je nosila u posjetu Vancouveru

MIKE FORSTER/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

Na toj istoj aukciji mogli su se pronaći i drugi kultni komadi planetarno popularnih žena koje su ih nosile. Tako su na stranicama aukcijske kuće Julien‘s Auctions, na aukciji pod nazivom „Hollywood Legends“, bili dostupni brojni vrijedni predmeti, dodaci i odjeća holivudskih diva, među kojima su bili i pravi kolekcionarski dragulji, poput žutog kaputa i bijele vunene haljine kuće Givenchy, koje je nosila legendarna glumica Audrey Hepburn u filmu „Šarada“.

image
PRESS

Haljina i kaput koje je nakon snimanja filma svojoj supruzi kupio scenarist Peter Stone, postigli su cijenu od 26.786 eura, odnosno 53.572 eura. No, nisu to bili jedini glumičini komadi, koji su se ondje mogli kupiti: u ponudi su bili i svilena slip haljina, kreacija koju je nosila na krštenju sina, dvobojna večernja haljina, sako i kaputić od tvida, a sve iz njezine privatne kolekcije.

image

Cary Grant i Audrey Hepburn u filmu "Šarada"

UNIVERSAL PICTURES - STANLEY DONEN FILMS/CHRISTOPHEL COLLECTION/PROFIMEDIA UNIVERSAL PICTURES - STANLEY DONEN FILMS/CHRISTOPHEL COLLECTION/PROFIMEDIA
image

Audrey Hepburn u sceni iz filma "Šarada"

SUPPLIED BY LMK/IPA/IPA/PROFIMEDIA

Na aukciji se mogao pronaći i zlatni Burberry baloner koji je Whitney Houston nosila na Mawazine Music Festivalu u Maroku 2008. godine, haljine i modni dodaci holivudskih diva Grete Garbo i Kim Novak, kao i legendarna puf suknjica Sarah Jessice Parker iz kultne serije „Seks i grad“.

Ovi uistinu nevjerojatni komadi, su prave modne poslastice za modne kolekcionare, koji uspiju u aukcijskom nadmetanju, jer vrijednost ovih ‘krpica‘, bez obzira na zub vremena, samo raste. Najbolji primjer je bijela, plisirana haljina koju je Marilyn Monroe nosila u filmu „Sedam godina vjernosti“ u nezaboravnoj sceni iznad rešetke podzemne željeznice, za koju je nova vlasnica platila rekordnih 4,6 milijuna dolara, točnije 5,7 milijuna, ako se računaju ukupna davanja. Tako je „blesava mala haljina“, kako ju je nazvao njezin tvorac, dizajner William Travilla, 2011. godine postala najskuplji filmski kostim svih vremena!

image

Marilyn Monroe u kultnoj sceni

Š20THCENTFOX/COURTESY EVERETT COLLECTION ?20THCENTFOX/COURTESY EVERETT COLLECTION

Planetarno popularna mala crna haljina iz filma "Doručak kod Tiffanyja", također se svrstala među najskuplje haljine svih vremena. Naime, ova Givenchyjeva kreacija, po kojoj će se styling Audrey Hepuburn zauvijek pamtiti, prodana je za 923.187 dolara.

Još jedan među biserima aukcija bila je i vjerojatno najpoznatija haljina ikad u kojoj je Marilyn Monroe pjevala „Happy Birthday Mr President“, tadašnjem predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Ta kreacija šivana po njoj i prema njenoj zamisli, na licitaciji je dosegla vrtoglavih 1.267.500 dolara.

image

Marilyn Monroe u haljini u kojoj je pjevala ‘Happy Birthday, Mr. President‘ Johnu F. Kennedyju

SNAP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Iako ne spada među odjeću, ne možemo ne spomenuti najvrijedniju aukciju nakita u povijesti. Ugledni Christie‘s je bio domaćin aukcije na kojoj je Cartierova oglica Elizabeth Taylor, optočena rubinima i dijamantima, a koju joj je poklonio treći suprug Mike Todd, prodana za 115.932.000 dolara! Među najskuplje predmete ubraja se i crvena kožna jakna iz spota „Thriller“ Michaela Jacksona koja je 2011. godine prodana za 1,8 milijuna dolara.

Ovi povijesni komadi, unatoč velikoj cijeni, pronalaze nove vlasnike, jer oni su svjedoci vremena o nezaboravnom stilu osobe koja ih je nosila, te kao takvi nisu samo komadi tkanine, već nezaboravna priča iz prošlosti, koja je ostavila neizbrisivi trag u svijetu mode.

Linker
27. travanj 2024 15:05