FILM ‘TOMA‘

Zavodnik Milan Marić i regionalna ikona #MeToo pokreta zasjali na posljednjoj večeri Sarajevo Film Festivala

Posljednju večer regionalnog filmskog festivala obilježila je porjekcija filma posvećena glazbenom velikanu Tomi Zdravkoviću. Glumačka ekipa prisustvovala je projekciji, a crvenim tepihom prošetao se glazbenik Željko Joksimović sa suprugom Jovanom.

Film "Toma" redatelja Dragana Bjelogrlića zatvorio je sinoć 27. Sarajevo Film Festival, a crvenim tepihom, uz redatelja, prošetali su glazbeni producent filma Željko Joksimović te glumci Milena Radulović, Tamara Dragičević, Petar Benčina i Milan Marić.

image
Film Toma - ekipa
SFF

Glumac Milan Marić na ovogodišnjem festivalu ima dva razloga za slavlje. Mini serija "Porodica" o uhićenju pokojnog Slobodana Miloševića osvojila je nagradu za najbolju dramsku seriju u regiji, a Milan Marić tumači političara Čedomira Jovanovića. U posljednoj večeri projekciju je zaslužio film u kojem također ima jednu od uloga. Zvijezda filma je i mlada glumica Milena Radulović koja je ove godine izašla s ispovijesti o silovanju učitelja glume Miroslava Mike Aleksića. Hrabra glumica i još nekoliko njih potaknule su četiri Sarajke da potom naprave Facebook grupu "Nisam tražila".

image
Milena Radulović
SFF

Na SFF-u zablistala je u dugačkoj crnoj haljini, a njezin širok osmijeh govori o sreći koju je polučila projekcija. Glazbeni producent filma je Željko Joksimović, a na premijeru je poveo i suprugu te voditeljicu Jovanu. Skladan par na crvenom tepihu se držao za ruke, a Jovana je za tu prigodu odjenula ružičastu haljinu s puf rukavom i bijele natikače na petu.

image
Željko Joksimović sa suprugom Jovanom Joksimović
SFF

"Toma" je biografski film o Tomi Zdravkoviću, čovjeku koga ne pamtimo samo po njegovim pjesmama i načinu na koji ih je pjevao, već i kao jednog velikog boema - po ponašanju i u duši. Film prati dvije linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje liječenje Tome i kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od djetinjstva u Pečenjevcima, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno utjecati na njegovu karijeru, ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši.

image
Film Toma - ekipa
ADMIR_DERVISEVIC
image
Tamara Dragičević
SFF

U sedam festivalskih dana publici je ponuđeno više od 250 filmova iz gotovo 60 zemalja. Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 27. Sarajevo Film Festivala natjecalo se 48 filmova. U četiri natjecateljske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma - 18 filmova je zabilježilo svjetsku, 3 međunarodnu, 1 europsku, 25 filmova regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

image
Dragan Bjelogrlić
FOTOGRAFIJE: SFF

Ove godine selekscijski tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 683 filma: 135 dugometražnih igranih, 153 dokumentarna, 245 kratkih i 150 studentskih.

Čitajte i: 'Dnevnik velikog Perice' na SFF-u proglašen najboljom televizijskom komedijom u regiji

Program je obuhvatio filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Hrvatske, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.

Linker
14. travanj 2024 20:57