ANTE ODAK
Zanimljiv podatak

Znate li zašto su satovi dizajnirani za nošenje na lijevoj ruci?

Dizajn satova uzimamo zdravo za gotovo i rijetko kad o njemu razmišljamo, a zapravo u njemu postoji mnoštvo zanimljivosti.

Dizajn satova uzimamo zdravo za gotovo i rijetko kad o njemu razmišljamo, a zapravo u njemu postoji mnoštvo zanimljivosti.

Osim ako niste veliki zaljubljenik ili zaljubljenica u ručne satove, o njima kao i o njihovom dizajnu i povijesti vjerojatno niti ne razmišljate pretjerano često. Ako je tako, pripadate većini ljudi. Međutim ručni satovi kriju vrlo zanimljive priče koje je dobro znati, barem za slučaj da se nađete na kakvom kvizu općeg znanja.

Priča oko ručnih satova kreće još u 19. stoljeću, a kako je New York Times pisao prije nekoliko godina, prema Guinnessovoj knjizi rekorda prvi ručni sat ikad proizveden je 1868. godine za mađarsku kontesu Koscowicz. Narednih nekoliko desetljeća ručni su satovi bili uglavnom namijenjeni ženama i to više kao modni dodatak nego kao praktičan pomagač u utvrđivanju vremena. Za pravu popularizaciju ručnog sata odgovoran je Prvi svjetski rat kad su ga vojnici masovno počeli koristiti zbog veće praktičnosti u odnosu na džepne inačice.

image

FREYWILLE Piccadilly Circus

ANTE ODAK

Izuzev veće kreativnosti po pitanju boja i materijala, prelaska sa sustava navijanja na baterije i dolaska pametnih satova, od onda se nije puno toga promijenilo. Tako niti osnova dizajna koja je namijenjena za nošenje na lijevoj ruci. Tu se vraćamo na pitanje iz naslova čiji je odgovor u suštini vrlo jednostavan i zapravo logičan. Naime, razlog za to je činjenica da većinu svjetske populacije čine dešnjaci, a procjene govore da je riječ o oko 90% svjetskog stanovništva. Stoga je sasvim logično da se satovi dizajniraju za nošenje na lijevoj ruci.

Kako znati da je sat dizajniran za dešnjake? Tajnu će vam odati onaj mali vijak koji služi za pomicanje kazaljki i koji se uvijek nalazi na desnoj strani sata kako biste mu mogli lakše pristupiti dominantnom rukom. Upravo iz ovih razloga i postoji običaj nošenja ručnog sata na lijevoj ruci. Međutim, za ljevake je prirodnije sat nositi na desnoj ruci s obzirom na to da se lijevom služe pri obavljanju većine radnji prilikom kojih im sat može smetati (poput pisanja i sl.). Iako se čini jednostavnim rješenjem isti sat samo nositi na drugoj ruci i dalje postoji problematika vijka na desnoj strani. Naime, ljevak jednostavno ne može namjestiti kazaljke sata dok mu se on nalazi na desnoj ruci jer će lijevom rukom uvijek pokrivati kućište i neće vidjeti kazaljke.

image

FREYWILLE Helena

ANTE ODAK

U slučaju da ste dešnjak (što statistika kaže da najvjerojatnije jeste) nikad se niste susreli s ovim problemom pa zato i niste imali potrebu razmišljati zašto su ručni satovi dizajnirani za nošenje na lijevoj ruci. Vama je jedina briga prilikom kupnje i nošenja sata njegova kvaliteta i dizajn koji se uklapa u vaš životni i modni stil, a pripadate li obožavateljima satova i njegova kolekcionarska vrijednost. Zato je preporuka birati modele brendova od povjerenja za čiju ste garanciju kvalitete sigurni i čiji vam se dizajn i dimenzije sviđaju.

Ručni satovi mogu biti poput malih umjetničkih i mehaničkih remek-djela, baš poput FREYWILLE satova koji spajaju bečku umjetnost i vrhunski satni mehanizam. Njihov jedinstven i ručno oslikan dizajn u isto vrijeme donosi vrhunsku kvalitetu, ali i upečatljiv kolorit živopisnih motiva koji ove satove čine omiljenim izborom kolekcionara umjetničkih minijatura i ljubitelja originalne estetike.

image

FREYWILLE Helena

ANTE ODAK

Vratimo se ponovo na početak priče o ručnim satovima koji su bili namijenjeni isključivo ženama i to primarno kao modni dodatak. U to su se vrijeme satovi proizvodili u decentnim i ženstvenim dimenzijama koje su idealno pristajale eleganciji ženskog zapešća. Istom se filozofijom vodio i FREYWILLE u proizvodnji njihovih Piccadilly Circus i Place Vendome linija ručnih satova. Elegantna tanka narukvica s okruglim ili pravokutnim kućištem zaštićenim safirnim staklom donosi pravo malo umjetničko djelo pretočeno u neodoljiv modni dodatak. Svaka od ovih narukvica izrađena je od emajla koji prolazi složen postupak ručnog ukrašavanja koji čini više od 100 pojedinačnih koraka. Svaka od boja se nanosi pojedinačno, a nakon svakog nanosa narukvica se peče u posebnim pećima. Zato je rezultat proizvodnje svakog sata jedinstvena umjetnička kreacija nadahnuta remek-djelima svjetskih majstora slikarstva.

image

FREYWILLE Piccadilly Circus

PROMO

Povijesna inspiracija tema je koja se provlači i kroz primjerke iz linije nazvane Helena. Ovi satovi posvećeni su osebujnoj, ali prelijepoj, Heleni iz antičke Grčke, a svaki od njih sadrži švicarski Ronda quartz mehanizam u okruglom čeličnom kućištu. Safirno staklo otporno na grebanje okrunjeno je lunetom od oslikanog emajla koja prolazi isti proces kao narukvice linija Piccadilly Circus i Place Vendome. Srce sata, brojčanik, izrađeno je od bijelog sedefa koji ovisno o kutu svjetlosti i gledanja donosi prelijevanje nježnih nijansi duginih boja. Satovi iz linije Helena dolaze s narukvicom od kvalitetne i udobne aligatorske kože koja je dostupna u bijeloj, plavoj, crvenoj, ljubičastoj ili klasičnoj crnoj boji kako bi svaka žena pronašla idealan spoj za svoj stil.

image

FREYWILLE Place Vendome

PROMO

FREYWILLE satove i nakit pronaći ćete u zagrebačkom butiku u Preradovićevoj 2 ili u njihovom online butiku.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x FREYWILLE

Linker
26. travanj 2024 22:26