MIRAMAX/BUENA VISTA/KOBAL/SHUTTERSTOCK
vremeplov

Beauty trendovi u 30 godina: Od smeđeg ruža, tankih obrva, vamp looka pa do clean kozmetike

Iako su 1994., kad je počela izlaziti Gloria, trendovski make-up i frizure bili bitno drukčiji, prave vrijednosti ostale su održane do danas: ovo je podsjetnik na sve što smo voljeli i što volimo danas.

Iako su 1994., kad je počela izlaziti Gloria, trendovski make-up i frizure bili bitno drukčiji, prave vrijednosti ostale su održane do danas: ovo je podsjetnik na sve što smo voljeli i što volimo danas.

Rachel frizura & smeđi ruž

Čim je 1994. započela serija "Prijatelji", frizura Jennifer Aniston u ulozi Rachel postala je jedna od najkopiranijih. U to doba veliki hit bio je i smeđi ruž, među ostalim zahvaljujući brendu Bobbi Brown.

image

U to doba veliki hit bio je i smeđi ruž, među ostalim zahvaljujući brendu Bobbi Brown

-/MPTV/PROFIMEDIA

Vamp boja na noktima

Kad su se manekenke na Chanelovoj reviji 1994. pojavile s tamnocrvenim lakom na noktima, ta "mračna" boja nazvana Vamp izazvala je pomamu. Navodno je i Uma Thurman u filmu "Pakleni šund" nosila baš tu nijansu, što je danas dostupna pod nazivom Rouge Noir.

image

Danas je ta nijansa dostupna pod nazivom Rouge Noir

MIRAMAX/BUENA VISTA/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Tanke obrve & uokvirene usne

Devedesete pamtimo i po izrazito tankim obrvama, u čemu je prednjačila Pamela Anderson. Zvijezda serije "Spasilačka služba" bila je prototip još jednog tadašnjeg trenda - uokvirivanja usana olovkom tamnijom od ruža.

image

Pamela Anderson je bila poznata i po tankim obrvama

SONY PICTURES TELEVISION - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA

Punđice & nakit za lice

Kako je u devedesetima bivala sve izraženija multikulturalnost u modi i šoubiznisu, to se odrazilo i na beauty trendove - poput afričkih bantu punđica te nakita za lice nalik na indijski bindi. Predvodnica takvog stila bila je pjevačica Gwen Stefani.

image

Gwen Stefani 1997. na dodjeli nagrada Billboard Music Awardsa

BBN/KMLA/SHUTTERSTOCK

Uniseks miris

Calvin Klein je 1994. utemeljio novu kategoriju uniseks parfema predstavivši CK One - osvježavajući spoj citrusnih, cvjetnih i zelenih nota. I same kampanje za legendarni parfem osvježile su beauty scenu, promovirajući prirodan izgled - počevši od tadašnje Kleinove muze Kate Moss.

image

Calvin Klein utemeljio je novu kategoriju uniseks parfema predstavivši CK One

PRESS

Celebrity parfemi

Čim je pop-zvijezda Britney Spears 2004. predstavila svoj prvi parfem Curious, uslijedio je bum brendova s potpisima slavnih. Britney je i danas među najistaknutijima - Curious je prodan u više od pola milijarde primjeraka, a lansirala je još četrdesetak raznih mirisnih izdanja.

image

Britney Spears 2004. predstavila svoj prvi parfem Curious

PRESS

Clean kozmetika

Nakon što je američka glumica Jessica Alba 2012. osnovala tvrtku s eko proizvodima, ubrzo je lansirala i kozmetičku liniju Honest Beauty na bazi prirodnih sastojaka, a bez štetne "kemije" poput parabena i ftalata. Bio je to pun pogodak, jer potom se zahuktao trend ‘clean‘ njege i šminke.

image

Honest Beauty

PRESS

Praktični alati

Holivudska vizažistica Rea Ann Silva početkom 2000-ih lansirala je Beautyblender - hit spužvicu za besprijekorno nanošenje pudera. Otad pomoćni beauty ‘alati‘ postaju sve ravnopravniji s kozmetikom.

Moćne obrve

Kad se britanska manekenka Cara Delevingne početkom 2010-ih pojavila na pistama sa svojim gustim "dječačkim" obrvama, završilo je razdoblje bespoštednog čupanja dlačica iznad očiju. Izražajne, pomno dotjerane obrve među najvećim su hitovima proteklog desetljeća.

image

Cara Delevingne poznata je po gustim obrvama

COURTESY OF DIOR JEWELLERY/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Lude boje kose

Kako su zahvaljujući naprednoj tehnologiji pigmenti u šminkanju postajali izražajniji, tako su i boje za kosu bivale sve odvažnije. Nezaboravna su ‘farbanja‘ pjevačice Katy Perry - poput frizure u boji lavande na dodjeli nagrada Grammy 2015. godine.

image

Katy Perry na dodjeli nagrada Grammy 2015. godine

JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK

Konturiranje

Reality zvijezde, sestre Kim Kardashian i Kylie Jenner, "pomele" su beauty scenu, osobito otkako se 2010. pojavio Instagram. Najprije je Kim popularizirala konturiranje lica šminkom, a potom je Kylie 2015. zaludjela obožavatelje setom Lip Kit za naglašavanje usana.

image

Kylie Jenner je lansirala svoju beauty kozmetiku. Također su sve više popularni uređaji za njegu. Među najpoznatijima su svjetlosne LED maske poput FAQ Swiss 102 s punim svjetlosnim spektrom za revitalizaciju kože. Vizažistica Rea Ann Silva lansirala je Beautyblender

PRESS/GLORIA EDIT

Novo doba inkluzivnosti

Kako je inkluzivnost, odnosno uključivost u ovom desetljeću postala ključno društveno pitanje, tako se i svijet ljepote počeo oslobađati nametnutih standarda. U fokusu je sveopće prihvaćanje različitosti - primjerice, manekenka s vitiligom Winnie Harlow uzor je autentične ljepote, a L‘Oréal je prošle godine najavio lansiranje uređaja HAPTA koji osobama s otežanom pokretljivošću olakšava šminkanje.

image

Winnie Harlow uzor je autentične ljepote

COASTLINE IMAGES/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA
Linker
27. travanj 2024 12:18