Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell i Christy Turlington na Versace revijij 1991.

 PAUL MASSEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
beauty trend

Devedesete kao inspiracija za glam look: Kako rekreirati glamurozan izgled supermodela?

Tanke obrve, upečatljive olovke i ruževi na usnama, izražene trepavice i čitav spektar nijansi na očima - sve je to obilježilo dekadu koja je i danas aktualna u svijetu ljepote.

Tanke obrve, upečatljive olovke i ruževi na usnama, izražene trepavice i čitav spektar nijansi na očima - sve je to obilježilo dekadu koja je i danas aktualna u svijetu ljepote.

Nakon šro je Vogue objavio da će naslovnicu njihovog ovogodišnjeg rujanskog izdanja krasiti nekadašnji, odnosno najzapamćeniji, supermodeli, odlučili smo se prisjetiti glam lookova. Dekada kojom su vladale Linda Evangelista, Cindy Crawford, Christy Turlington, i Naomi Campbell neiscrpan je izvor inspiracije.

Nakon upečatljivih, a moglo bi se reći i divljih, lookova u osamdesetima, devedesete su došle kao umirujuće razdoblje u kojem se cijenila suptilnost. Naravno, ovisno koji njihov dio gledate. Tako je za razliku od pretjeranog rumenila koji se nosio u 80-ima u 90-ima bio popularniji nježniji i svježiji izgled kože, usne su bile opcrtane olovkom u tamnijoj nijansi od ruža, ali su korištene boje bile manje upadljive negoli u ranijem desetljeću. No, jednostavnost šminke lica na kojoj se jedino isticala toplina bronzera dobivala je kontrast u vibrantnijim tonovima korištenim u kreiranju šminke na očima te u presijavanju sitnih šljokica. Ključ dobrog izgleda tako je ležao u balansu između ove dvije suprotnosti.

Po pitanju šminke na očima možete odabrati dva smjera. Prvi je klasični glamurozni izgled supermodela koji se kreirao sjenilima u hladnijim tonovima smeđe te svjetlijim neutralnim tonovima koji su naglašavali oblik oka i to tako da se tamnija nijansa nanosila uz sam rub trepavica. Drugi je pak upečatljiviji za čije su se kreiranje koristile intenzivnije boje poput ljubičaste, ali po istoj formuli nanošenja tamnijih nijansa uz sam rub kapka i svjetlijih po ostatku oka. No, u oba slučaja za dramatičan se efekt dodavalo sitne šljokice koje će jednako efektno izgledati i danas.

Baš kao i danas, i tada su bile popularne prirodnije podloge, a supermodeli su nosili pudere koji su na koži djelovali svježe i ostavljali dojam baršuna. Ipak, danas najpoželjniji puderi dolaze s daškom sjaja kako bi koža dodatno blistala i, jasno, nakon pudera na red dolazi i korektor za prekrivanje tragova nepravilnosti i izraženijih podočnjaka.

Vizažisti navode da je najbitnije u rekreiranju šminke supermodela devedesetih skulpturiranje obraza. "Definirana struktura kostiju karakterizira ovu eru" za Vogue je rekla vizažistica Valeria Ferreira. Za postizanje ovog efekta potrebna vam je veća mekana četkica kojom ćete na područje obraza i čela nanijeti bronzer toplijih tonova.

image

Giorgio Armani Luminous Silk Foundation tekući puder (66,39 €)/Kosas The Sun Show Moisturizing Baked Bronzer (36,10 €)/NARS Radiant Creamy Concealer (33 €)/MAC Lip Pencil (20,70 €)/Chanel Rouge Coco (60,80 €)

PROMO

Gotovo je svima jasno da su zvijezde šminke devedesetih bile obrve. Jedva vidljive, ali prisutne, naglašavale su se tamnim olovkama, a ponekad i puderima. U današnje vrijeme teško da bi se itko upustio u avanturu prekomjernog čupanja pa vizažist Robert Rumsey za Vogue navodi da će ih biti dovoljno samo oblikovati gelom za obrve.

Usne, kao finalni korak u ovoj rutini, za dojam supermodela devedesetih trebaju biti u smeđoj ili crvenoj boji, a dozvoljene su sve nijanse, od svijetlih sve do izrazito tamnih. No, bitnije od same boje je obrubiti usne olovkom koja je najmanje za jednu nijansu tamnija od odabranog ruža. Ova tehnika daje dimenziju usnama i čini ih većima što je razlog zašto su je žene aktualizirale i nadogradile posljednjih godina.

image

Charlotte Tilbury Pillow Talk olovka za oči (27 €)/Anastasia Beverly Hills Brow Wiz olovka za obrve (31,19 €)/Benefit Cosmetics Gimme Brow gel za obrve (25 €)/Charlotte Tilbury Luxury Eyeshadow Palette paleta sjenila (53,38 €)

PROMO
Linker
27. travanj 2024 20:01