PRESS
Veliki povratak

Drevni sastojak sad je vrući trend, u tonicima ga imaju svi od Badescua do Kim Kardashian

Dugo je vremena bio namijenjen ponajprije njezi masne kože, no sada se zna da djeluje protuupalno i antiseptički, hidrirajuće i antioksidativno, pa se počinje primjenjivati i za umirenje kože, njenu regeneraciju i protiv bora.

Dugo je vremena bio namijenjen ponajprije njezi masne kože, no sada se zna da djeluje protuupalno i antiseptički, hidrirajuće i antioksidativno, pa se počinje primjenjivati i za umirenje kože, njenu regeneraciju i protiv bora.

Biljka hamamelis već se stoljećima koristi u njezi kože, najčešće kao adstringent, odnosno za stezanje tkiva, smanjenje pora i izvlačenje viška masnoće iz kože. Skroman grm (lat. Hamamelis Virginiana, hrv. vještičja lijeska, engl. witch hazel) u posljednje je vrijeme procvjetao i ušao u formule brojnih proizvoda za njegu, pa i onih najšminkerskijih.

Kako piše Allure, starosjedilački narodi Sjeverne Amerike koristili su hamamelis za liječenje, a u kozmetiku se probio u 19. stoljeću. Zanimljivo je da cvijeta zimi, a pripravak za njegu kože dobiva se namakanjem ili destilacijom vodenom parom lišća, stabljike i kore. Dugo je vremena bio namijenjen ponajprije njezi masne kože i kože sklone aknama, no sada se hamamelis pojavljuje u puno više uloga.

Djeluje protuupalno i antiseptički te se koristi za smirivanje kože i umirivanje crvenila, pa i kod uboda kukaca i kod folikulitisa. Otkrivena su i njegova hidrirajuća i antioksidativna svojstva, pa se hamamelis počinje primjenjivati u regeneraciji kože, za bolji tonus i protiv bora.

image

Dickinson linija za njegu kože spaja staro i inovativno

DICKINSON

Nešto staro, nešto inovativno

Izgleda da smo tek na početku upoznavanja odlika ove sasvim posebne biljke, koje su potrošači, a i proizvođači shvatili dosta ozbiljno – paralelno raste i broj inovativnih proizvoda s ovim sastojkom i zanimanje za njegovo uključivanje u njegu. Na TikToku je hamamelis prikupio oko 70 milijuna pregleda, a klasični brendovi kao što su Humphreys ili Dickinson (koji su prve proizvode s hamamelisom lansirali još sredinom 19. stoljeća) brzo su reagirali i ponovo plasirali svoje originalne formule, ali i cijeli niz inovativnih proizvoda.

image

Kim Kardashian se uključila u trend hamamelisa

AFF-USA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Hibridi tonika i seruma

Dickinson je, primjerice, predstavio liniju za njegu s njihovim originalnim hamamelisom koji su u hibridima tonika i seruma spojili sa sastojcima koji ciljaju različita stanja na koži. U liniji su tonik i serum za čišći i sjajniji ten s grejpom i vitaminom C, hidratantni i protuupalni tonik-serum s hijaluronskom kiselinom i ružinom vodicom, formula protiv akni, ali i protiv bora s eukaliptusom, salicilnom kiselinom i niacinamidom... U ovim je kombinacijama hamamelis zadužen za sprečavanje bilo kakvih iritacija koje bi mogli izazvati ostali sastojci.

Humphreys pak, između ostaloga, ima maramice za čišćenje Clarifying Witch Hazel Cleansing Pads u kojima je hamamelisu dodao aloe veru. Pogodne su ne samo za lice, nego i za prsa i leđa.

image

Maramice za čišćenje lica Humphrey Clarifying Witch Hazel

HUMPHREYS

Svi ga žele

I dok klasični brendovi unapređuju stare formulacije, ni puno mlađi ne oklijevaju uvesti hamamelis u svoje proizvode. Kim Kardashian u toniku marke SKKN kombinira hamamelis s niacinamidom za neutraliziranje eksfolijacijskih učinaka voćnih enzima i AHA kiselina.

image

SKKN tonik kombinira hamamelis i niacinamid

SKKN

U proizvodu za čišćenje Doré Le Cleanser spojeni su lišće hamamelisa i ekstrakti bijelog ljiljana i goji bobica za nježno čišćenje koje osvježava, a ne oduzima koži vlagu. Mario Badescu hamamelis spaja s ružinom vodicom ili lavandom za umirenje i uravnoteženje kože poslije čišćenja.

image

Doré Le Cleanser spaja hamamelis, bijeli ljiljan i goji bobice

Doré
image

Mario Badescu ima spoj hamamelisa i ružine vodice

MARIO BADESCU

Želite li se okupati u hamamelisu, možete i to, uz luksuznu kupku Susanne Kaufmann Witch Hazel Bath minimalističkog dizajna koja njeguje kožu i umiruje iritacije.

image

Kupka Susanne Kaufmann

SUSANNE KAUFMANN

Hamamelis više nije rezerviran samo za lice, sve je češći i u formulacijama proizvoda za njegu kose.

Ceremonia Champú de Yucca & Witch Hazel nježno kontrolira produkciju sebuma, dok Briogeo Blossom + Bloom Ginseng + Biotin Volumizing Spray u praktičnom spreju spaja hamamelis i limun, također za rješavanje viška masnoće.

image

Ceremonia šampon s hamamelisom

CEREMONIA
image

Briogeo Blossom + Bloom sprej za kosu

BRIOGEO
Linker
27. travanj 2024 17:01