Halle Berry

 CRASH/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Tajno oružje

Halle Berry kaže da je ovaj plemeniti metal zaslužan za njezin besprijekoran ten

Zlato se u njezi kože koristilo još u antici te u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini, a sada je ponovno otkriveno i smatra se svestranim njegujućim sastojkom, budući da pokazuje protuupalna, antioksidativna i pomlađujuća svojstva.

Zlato se u njezi kože koristilo još u antici te u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini, a sada je ponovno otkriveno i smatra se svestranim njegujućim sastojkom, budući da pokazuje protuupalna, antioksidativna i pomlađujuća svojstva.

Holivudska glumica Halle Berry, osim odličnom glumom, u svojoj 57. godini očarava i besprijekornim tenom koji ne pokazuje njezine godine. Gladak i blistav ten gotovo je glumičin zaštitni znak, a povremeno pratiteljima na društvenim mrežama otkriva kako ga postiže. Sada je objavila da s tim ciljem koristi i tajno i ne baš jeftino oružje – kolagensku masku sa zlatom koja je, po njenim riječima, najbolji proizvod za kućnu njegu koji je ikada pronašla.

Riječ je o proizvodu Skin Nano Gold Repair Collagen Face Mask brenda KNESKO Skin koji je osnovala majstorica reikija Lejla Cas. Halle je objavila selfie sa zlaćanom maskom na licu uz riječi: „Na poslu s mojim najboljim prijateljicama zauvijek, maskama KNESKO.”

image

KNESKO zlatna maska

KNESKO SKIN

Kozmetički luksuz

Luksuzna kolagenska maska kakvu koristi Halle Berry jedan je od najprodavanijih proizvoda brenda – njeni su glavni sastojci 24-karatno zlato, hijaluronska kiselina, kolagen iz morskih izvora i niacinamid. Namijenjena je za učvršćivanje, podizanje i obnavljanje kože, a pakiranje sa četiri maske stoji oko 150 eura. Maska se nanosi na dobro očišćenu kožu. Prvo se lagano pritisne i poravna prema konturama lica njezin gornji dio, a zatim se namjesti i donji. Počne li maska slučajno kliziti, samo je treba vratiti na mjesto. Drži se 20 do 40 minuta kako bi bogati serum mogao u potpunosti prodrijeti u kožu.

Prilično je jasno zbog čega su u masci kolagen, hijaluron i niacinamid, ali zbog čega je u njoj zlato? Vrijednost zlata dobro je poznata, ovaj plemeniti metal na cijeni je već tisućljećima i snažno je utjecao i utječe na kulturu, gospodarstvo, politiku. Za njegu kože koristili su ga još u antici te u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini, a sada je ponovno otkriven te se smatra svestranim i sigurnim za većinu ljudi, budući da uglavnom ne iritira, a ima dokaza da posjeduje protuupalna, antioksidativna i pomlađujuća svojstva.

image

Halle sa zlatnom maskom na licu

INSTAGRAM

Kako zlato djeluje

U proizvodima za njegu kože zlato može biti prisutno u dva glavna oblika: kao koloidno zlato i kao čisti prah od 24-karatnog zlata. Koloidno je zlato poznato i kao nanozlato ili zlatne čestice koje su vrlo stabilne i lako ulaze u ciljane stanice, zahvaljujući svojoj sićušnosti, obliku i kristalnosti. Studija koje istražuju utjecaj zlata na kožu nema puno, no ono što je dosad poznato zvuči obećavajuće, objavio je Byrdie.

Pomaže ostalim sastojcima: Izgleda da zlato može pojačati učinak ostalih aktivnih sastojaka u proizvodu, zato što može poslužiti kao njihov „nosač” i omogućiti im lakše prodiranje u kožu.

Anti-aging: Zlatne nanočestice mogu pomoći čvrstoći i elastičnosti kože, a time i odgoditi pojavljivanje znakova starenja na koži. Pored toga, zlato može pomoći u zaštiti kože od onečišćenja iz okoliša te od oštećenja koja izazivaju sunčeve zrake, a i jedno i drugo snažno ubrzava pojavu znakova starenja.

Obnavljanje: Istraživanja su pokazala da nanočestice zlata mogu ubrzati mehanizme zacjeljivanja rana kroz nekoliko mehanizama, u što je uključena i njihova antioksidativna aktivnost. Studije također navode da zlatne nanočestice mogu pojačati cirkulaciju krvi i djelovati kao antiseptici.

image

Olival Čarobno zlatno ulje namijenjeno je njezi lica, tijela i kose; 50 ml, cijena 17,24 eura

OLIVAL
image

Anew Skin Renewing Gold Emulsion hidratantna noćna krema protiv bora; 50 ml, cijena oko 12 eura

ANEW
image

Delia Cosmetics Gold & Collagen Therapy serum sa zlatom; 30 ml, cijena oko 6 eura

DELIA COSMETICS

Gdje ga ima

Podaci o djelovanju zlata na koži prilično su ograničeni, pa ne postoje ni službene smjernice o njegovoj upotrebi, no trend upotrebe zlata u ljepoti širi se unatoč tome. Osim u maskama za lice i oči, zlato se upotrebljava i u serumima, uljima i nekim drugim oblicima proizvoda za njegu. Upotreba se razlikuje od proizvoda do proizvoda, no opće bi pravilo bilo koristiti zlato dva do tri puta u tjednu.

Kao i mnogi drugi sastojci za njegu kože i zlato može biti iritantno, pa ako znate da ste alergični na taj plemeniti metal ili ako sumnjate da jeste, najbolje je ne podlegnuti trendu. Uostalom, prije uvođenja bilo kojeg novog sastojka u njegu najbolje je testirati proizvod na maloj površini unutrašnje strane ruke te pričekati tri dana prije prave upotrebe. Važno je biti strpljiv nakon testa, jer do pojave iritacija poput kontaktnog dermatitisa može proći i do 72 sata.

Linker
27. travanj 2024 00:13