Kosa i ulja

 LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
njega kose

Je li tretman kose zagrijanim uljem idealan za zimu? Potražili smo odgovor stručnjaka

Danas, pogotovo na društvenim mrežama, postoje brojni savjeti za njegu kose, a nama je pažnju privukao jedan za kojim mnogi posežu u posljednje vrijeme. Odlučili smo provjeriti učinkovitost ovog bezvremenskog trenda pa smo uputili nekoliko pitanja vrhunskom frizerskom stilistu Anti Pažaninu.

Danas, pogotovo na društvenim mrežama, postoje brojni savjeti za njegu kose, a nama je pažnju privukao jedan za kojim mnogi posežu u posljednje vrijeme. Odlučili smo provjeriti učinkovitost ovog bezvremenskog trenda pa smo uputili nekoliko pitanja vrhunskom frizerskom stilistu Anti Pažaninu.

Iako je kosa posebno sklona oštećenju ljeti zbog izloženosti suncu, morskoj vodi i velikim vrućinama, na nju ništa bolje ne utječu ni zimski uvjeti. Kada temperature krenu padati, pada i količina vlage u zraku, a takvo vrijeme može dovesti do sušenja i pucanja kose. U zimskim se danima zbog toga preporučuje njegovanje kose kako bi joj se vratila vitalnost, zdravlje, čvrstoća i sjaj. Danas, pogotovo na društvenim mrežama, postoje brojni savjeti za njegu kose, a nama je pažnju privukao jedan kojeg mnogi prakticiraju u posljednje vrijeme, odnosno tretman zagrijanim uljem. Kao što i sam naziv govori, tretman zagrijanim uljem podrazumijeva nanošenje toplog ulja na kosu i vlasište kako bi se poboljšalo zdravlje kose. Iako ovaj tretman zapravo nije nikakva novost, brojne su ga influenserice istaknule kao spas u zimskim danima. Mi smo odlučili provjeriti učinkovitost ovog bezvremenskog trenda pa smo uputili nekoliko pitanja Anti Pažaninu, vrhunskom frizerskom stilistu koji je lani otvorio frizerski salon Studio TE.

image

Ante Pažanin 2023. godine otvorio frizerski salon naziva Studio TE.

SUZANA HOLTGRAVE

"Kosa se zimi može njegovati zagrijanim uljima, no treba biti oprezan jer ne možemo zagrijavati baš svako ulje. Recimo, sintetička ulja zbog strukture svog sastava ne mogu dubinski prodrijeti u dlaku te se vežu samo za površinski sloj ili kutikulu. Samim time, ona ne mogu dubinski njegovati kosu, a i teže ih je isprati jer ostavljaju film na dlaci. Iz tih se razloga preporučuje zagrijavati samo prirodna ulja jer imaju molekule koje mogu dubinski prodrijeti u dlaku", objasnio je Ante. Naime, učinkovitost ovog tretmana proizlazi iz toga što se zbog topline otvaraju kutikule vlasi, a time vitamini i aminokiseline iz prirodnih ulja mogu lakše prodrijeti u vlas i dubinski ju njegovati.

"Ricinusovo je ulje jako dobro za rast kose jer poboljšava cirkulaciju, a samim time omogućuje vlasištu da hrani dlaku. Zatim imamo i ulje marelice koje ima jako anti-age djelovanje te intenzivno vraća kosi vlagu i sjaj. Zagrijavati možemo i arganovo ulje koje je jako bogato masnim kiselinama i vitaminom E pa štiti od isušivanja. Također, tu je i kokosovo ulje kao jedno od najpoznatijih ulja za njegu kose. Ono obnavlja ispucale vrhove i sprječava opadanje kose. Ulje jojobe je inače tvrđe strukture pa ga je u svakom slučaju dobro zagrijati kako bi se lakše rasporedilo po dlaci. No, najveći efekt prilikom njegovanja kose uljima dobit ćemo ako kombiniramo više ulja odjednom", objasnio je Ante koji često koristi kombinaciju ulja Philip B. i Leonor Greyla, a također je istaknuo i da je kod ovog tretmana važna i dobra priprema.

image

kombinacija ulja Philip B. (38,35 eura)/kombinacija ulja Leonor Greyla štiti i od štetnih utjecaja sunčevih zraka (54,79 eura)

GLORIA EDIT

"Kod nanošenja ulja jako je važno da kosa nije previše zaprljana preparatima za stiliziranje. Lakovi, druga ulja, kreme i ostali preparati za stiliziranje kose onemogućuju prodor ulja u dubinu dlake. Najbolje je nanijeti ulje na čisto vlasište i po cijeloj dužini kose", rekao je i istaknuo da također treba biti oprezan sa samim zagrijavanjem.

"Treba pomno paziti jer neka ulja vrlo brzo mogu postići visoke temperature pa postoji opasnost od opeklina. Osobno nisam veliki ljubitelj prethodnog zagrijavanja ulja, osim ako nije riječ o zagrijavanju dlanovima. Isti efekt možemo dobiti ako ulje zagrijemo nakon što ga nanesemo na kosu. Naime, nakon što stavimo ulje na kosu, dovoljno je prekriti ga vrućim ručnikom kako bi se zagrijalo ili ga grijati fenom. U salonu to radimo posebnim grijalicama koje otvaraju kutikulu dlake," rekao je i dodao da je dovoljno ulje držati na glavi 30 minuta.

image

Za Gloriju je prokomentirao tretiranje kose zagrijanim uljem

SUZANA HOLTGRAVE

"Nakon što je odstajalo pola sata, najbolje je kosu oprati šamponima za odstranjivanje ulja kako ne bi ostala teška i masna. Inače, šamponi s uljem peperminta sjajni su jer odstranjuju ostala ulja, ali ne i hranjive tvari poput vitamina i aminokiselina. Sve potrebno za lijepu i zdravu kosu ostat će u dlaci", otkrio je Ante za kraj malu tajnu profesionalnih stilista.

Linker
28. travanj 2024 05:34