promjena navika

Jesen je stigla, a vama pada pramen za pramenom? Evo kako ispadanje kose svesti na minimum

Sezonsko opadanje kose pogađa mnoge od nas, ali zapravo je normalno. Ne možemo ga spriječiti, ali uvođenjem nekih novih navika možemo vidno ojačati kosu.

Gubitak do 100 vlasi na dan smatra se normalnim odbacivanjem stare kose. No, vjerojatno ste primijetili da vam tijekom prijelaznih perioda, u ovom slučaju s ljeta na zimu, otpada više kose nego inače. No, Anabel Kingsley, trihologistica za Philip Kingsley brend, tvrdi da nema razloga za paniku.

"Postoje tri faze ciklusa rasta dlake: anagena (faza rasta), katagena (srednja faza) i telogena (faza mirovanja). Jednostavno rečeno, telogena faza signalizira početak ispadanja – kosa će vjerojatno ispasti oko 100 dana nakon ulaska u ovu fazu. Nakon ove tri faze, ulazimo u egzogenu fazu, kada se pramenovi kose oslobađaju iz svojih folikula i ispadaju. Zatim, cijeli proces počinje ispočetka", objasnila je za Stylist.

Ipak, određene životne promjene u velikoj mjeri mogu utjecati na rast kose. Na primjer, tijekom trudnoće, kosa ostaje u anagenom (rastu) stanju mnogo dulje, što znači da je duža, gušća i punija. Međutim, nakon poroda, stopa gubitka kose značajno se povećava s prosječnih 50-100 izgubljenih vlasi dnevno na 400.

Ako niste trudni, a primijetili ste da intenzivno gubite kosu na jednom dijelu glave ili općenito, možda je vrijeme da posjetite liječnika.

image

Vlasište zahtijeva posebnu njegu

DEPOSIT PHOTOS

"Obično ćete znati gubite li abnormalnu količinu kose. Primijetit ćete da više dlaka izlazi kada šamponirate, četkate i stilizirate kosu, a možete je naći i na podu, odjeći i jastuku. Nije neobično izgubiti čak 300 vlasi, što je tri puta više od normalnog broja", rekla je Kingsley.

Pa, što učiniti kako biste riješili ovaj problem? Iako će vam kosa uvijek ispadati, možete provoditi neke korake koji će to svesti na minimum.

Njegujte vlasište

Zdravlje kose počinje od folikula, stoga se isplati pravilno njegovati vlasište. Srećom, postoji mnoštvo proizvoda koji će vam pomoći, poput onih s ekstraktom kurkume i ginsenga. Ovi moćni sastojci hrane i jačaju folikule, a cinkov sulfat, vitamin B6 i azelaična kiselina također mogu pomoći u stvaranju optimalnog okruženja za zdrav rast kose.

Pripazite na prehranu

Gubitak kose može biti potaknut nedostatkom hranjivih tvari pa ako vam opada u velikim količinama, možda je vrijeme da promijenite jelovnik. Izbjegavajte sve restriktivne dijete ili brza rješenja jer često uključuju isključivanje određenih skupina namirnica o kojima ovisi zdrav rast kose. Obavezno jedite lisnato povrće (špinat, brokulu...) kako biste povećali unos željeza te losos i orašaste plodove koji sadrže mnoštvo esencijalnih masnih kiselina.

Isprobajte dodatke prehrani

Oni možda neće zaustaviti ispadanje, ali mogu ojačati i podebljati kosu koju već imate koja će prikriti prorijeđene dijelove. Dodaci prehrani za jačanje kose trebali bi sadržavati silicijev dioksid, mineral u tragovima koji se koristi za poticanje cirkulacije u vlasištu.

image

Kod stiliziranja kose pripazite na visinu temperature

DEPOSIT PHOTOS

Ne pretjerujte s toplinom

Pretjerano toplinsko oblikovanje ne samo da isušuje vlakno kose, već može i opeći vlasište. Ne morate kosu sušiti na zraku kada stigne zima, ali svakako smanjite temperaturu sušila i alata za stiliziranje kako biste smanjili štetu. Također, kosu sušite s mlaznicom sušila postavljenim nekoliko centimetara od kose, pazeći da ne pregrijete dijelove vlasišta.

Promijenite četku

Pogrešna četka može uništiti vašu kosu i iščupati mnoštvo pramenova. Birajte one sa širokim, savitljivim zupcima koji će raspetljati zapetljane pramenove, a neće ih lomiti. Također, izbjegavajte češljati mokru kosu, a ako baš morate, nikada ne koristite običnu četku već onu dizajniranu posebno za mokru kosu za brzo raščešljavanje pod tušem.

Linker
19. travanj 2024 21:21