šest načina

Kad škare ne dolaze u obzir: Ovako ćete spriječiti ispucale vrhove

Održati kosu jakom i spriječiti pojavu ispucalih vrhova često je teška bitka, no to ne znači da je ne možete dobiti uz nekoliko jednostavnih trikova.

Prije nego što počnemo razmišljati o tome kako se riješiti ispucalih vrhova, trebamo razumjeti što ih uzrokuje. Ispucali vrhovi ili trichoptilosis najčešće nastaju zbog istrošenosti, suhoće, bojanja kose i toplinskog stiliziranja. Osim toga, vrhovi su najstariji dio kose pa je razumljivo da s vremenom mogu oslabjeti i pucati.

Iako je nemoguće ispucalim vrhovima dati novi život, postoje jednostavni načini za ublažavanje već načinjene štete i sprječavanje nove.

Sušenje kose

Jedan od najvažnijih koraka u rutini njege kose je zacijelo sušenje. Iako bi mnogi od nas doživotno potpisali ljeto tako da mogu sušiti kosu na zraku, to još nažalost ne možemo. Zato smo osuđeni na fen, no agresivno sušenje može isušiti pramenove i dovesti do pucanja.

Prije nego krenete sušiti kosu fenom, pustite neka odstoji u ručniku barem 10 minuta kako bi pokupio suvišnu vlagu. Nakon toga fenom stilizirajte kosu i zagladite kutikule. Mlaznicu fena nikada ne stavljajte direktno na kosu, već iznad.

image

Kosu nakon pranja ostavite barem 10 minuta u ručniku.

DEPOSIT PHOTOS

Izaberite odgovarajuću četku

Kod njege kose vrlo je važno čime češljate kosu. Ako vam se često petlja, nabavite četku sa širokim zupcima ili posebnu četku za raščešljavanje (detangling brush). Kosu nikako ne češljajte agresivno niti je ne natežite tijekom češljanja, posebice ako je mokra jer je tada podložnija pucanju. Najbolje što možete napraviti kako biste to spriječili jest da je podijelite u dijelove i svaki dio nježno počešljate.

Smanjite temperaturu

Kod sušenja i stiliziranja kose, također je važno pripaziti na temperaturu toplog zraka, pegle ili figara. Znate li što radi temperatura viša od 180 °C? Dekeratinizira kosu, odnosno uništava keratin - protein koji obavija kosu i čini je glatkom i sjajnom. Zato ne pretjerujte sa zagrijavanjem jer ćete dobiti samo oštećenu kosu!

Mikro šišanje

Ako ne volite raditi velike rezove, češće posjećujte frizera radi manjih podrezivanja. Ako se osjećate hrabro, možete isprobati i ‘hair dusting‘, DIY tehniku kod koje se uvijaju suhi pramenovi i podižu vrhovi kako bi se otkrili ispucali vrhovi. Frizerskim škarama se potom reže ispucali dio kose.

image

Mikro šišanje je vrlo korisno za očuvanje zdravih vrhova.

DEPOSIT PHOTOS

Isprobajte tretman s keratinom

Keratin, kao što smo rekli, zaglađuje kutikule (slojeve stanica) koje se preklapaju i formiraju pramenove vaše kose, čineći ih manje kovrčavima, mekima na dodir i lakšima za oblikovanje. Keratinski tretman zamjenjuje molekule keratina tamo gdje keratin nedostaje i može trajati čak nekoliko mjeseci.

Koristite ručnik od mikrofibre

Ručnik s mikrovlaknima može spriječiti da se kosa dodatno lomi, a ispucali vrhovi postanu još gori. Osim toga, ovaj materijal brzo upija vlagu i nježniji je od standardnog ručnika od frotira.

Linker
16. travanj 2024 10:18