Jedno od najjednostavnijih rješenja je prirodni aktivni sastojak koji ima izbjeljujuća svojstva, kojeg ponekad na beauty-sceni zovu i ”čudotvornim”: kojična kiselina. No, što se krije iza ovog ”čudotvornog” sastojka? Je li zaista učinkovita, i još važnije—je li sigurna za naše zdravlje?

 KOOLSHOOTERS PEXELS
HIPERPIGMENTACIJA

Kada govorimo o mrljama na licu, je li kojična kiselina doista dobra ideja?

Imamo sve odgovore o kontroverznom sastojku, i tri opcije za svaki slučaj.

Pigmentacijske mrlje mogu postati prava opsesija. Ovi "neprijatelji" našeg prirodnog tona kože, tj. pigmentacijske anomalije zapravo su rezultat povećane proizvodnje melanina na određenom području kože—pojava koju zovemo hiperpigmentacijom. Za rješavanje ovog problema s kožom postoje razna rješenja, od jednostavne kozmetike, pa sve do medicinskih tretmana.

Jedno od najjednostavnijih rješenja je prirodni aktivni sastojak koji ima izbjeljujuća svojstva, kojeg na beauty-sceni zovu i "čudotvornim": kojična kiselina. No, što se krije iza ovog "čudotvornog" sastojka? Je li zaista učinkovita, i još važnije—je li sigurna za naše zdravlje?

ŠTO JE KOJIČNA KISELINA?

Kojična kiselina prirodno se dobiva iz određene vrste gljiva. Ona je i nusproizvod fermentacije nekih azijskih namirnica kao što su pasta od soje, soja-umaka i rižinog vina. Danas je možemo pronaći u našim kremama, losionima, serumima i drugim kozmetičkim proizvodima. Njegova glavna uloga? Smanjiti vidljivost pigmentacijskih mrlja ili smeđih mrlja zahvaljujući svojim izbjeljujućim svojstvima. No, to nije sve.

KOJI JE BENEFIT KOJIČNE KISELINE?

Glavna funkcija kojične kiseline je da pomaže pri izbjeljivanju kože, što može poboljšati tamnu pigmentaciju povezanu s određenim vrstama ožiljaka, post-upalnom hiperpigmentacijom koja se javlja nakon pojave recimo prištića, trudnoće ili staračkih, ili mrlja nastalih od sunčevog zračenja.

image

Unatoč svojim prednostima, kojična kiselina je vrlo kontroverzna. Naime, često se spominje kao prirodnija i manje agresivna alternativa hidrokinonu, sredstvu za izbjeljivanje koje je zabranjeno u nekoliko zemalja, što joj nikako ne ide u prilog.

SHINY DIAMOND PEXELS

Osim toga, kojična kiselina može pomoći u borbi protiv određenih bakterijskih infekcija, kao što su bakterije odgovorne za pojavu akni. Također, ova kiselina ima sposobnost borbe protiv gljivica koje uzrokuju kožne bolesti. Ukratko, ovaj aktivni sastojak može pomoći smanjiti upale na koži i ublažiti svrbež i crvenilo.

Konačno, kojična kiselina također nudi blagu antioksidativnu zaštitu. Može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji štete koži zbog izloženosti određenim čimbenicima, poput UV zračenja i onečišćenja. Osim toga, ova antioksidacijska aktivnost pojačava izbjeljujući učinak."

KOJA SU OGRANIČENJA KOJIČNE KISELINE?

Unatoč svojim prednostima, kojičnska kiselina je vrlo kontroverzna. Naime, često se spominje kao prirodnija i manje agresivna alternativa hidrokinonu, sredstvu za izbjeljivanje koje je zabranjeno u nekoliko zemalja, što joj nikako ne ide u prilog.

Osim toga, neka istraživanja na životinjama pokazala su da ovaj sastojak može biti toksičan kada se koristi u visokim koncentracijama. Danas se njegova upotreba u formulacijama za njegu kože odobrava u koncentracijama nižim ili jednako 1%. Međutim, Europski znanstveni odbor (CSSC) nedavno je izdao konačno mišljenje o sigurnosti upotrebe kojične kiseline. Smatra da nije siguran za ljudsko zdravlje u trenutačnom stanju, pa predlažu smanjenje maksimalno preporučene koncentracije na 0,7% u gotovom proizvodu.

KOJI SU RIZICI?

Kao i za svaki sastojak, postoje rizici i određeni nuspojave. Jedan od najčešćih? Kontaktni dermatitis, posebno ako imate osjetljivu kožu i koristite ga u koncentracijama većim od 1%. Mogu se pojaviti crvenilo, svrbež ili osip. U ozbiljnijim slučajevima, mogu se pojaviti bolovi i mjehuri. Stoga se ne preporučuje osobama koje pate od određenih kožnih bolesti ili alergija.

Osim toga, iako istraživanja nisu to dokazala, dugotrajna upotreba kojičnske kiseline može potencijalno povećati osjetljivost kože na sunce. Zbog toga se savjetuje ne koristiti ovu vrstu proizvoda prije izlaganja suncu i zaštititi se od UV zračenja upotrebom UV-faktora 50 i nošenjem šešira. Na kraju, kojična kiselina može, ako se ne koristi ispravno, doslovce posvijetliti kožu osoba s fototipom 4, 5 i 6.

KOJE SU OPCIJE?

Ako se suočavate s problemom pigmentacijskih mrlja, uvijek je bolje konzultirati dermatologa prije nego što krenete u eksperimente koji bi mogli ugroziti vaše zdravlje. Umjesto toga, imamo još bolju opciju, a to su 4 seruma koji pomažu poboljšati izgled neujednačenog tona kože i pigmentacije uzrokovane oštećenjima od sunca.

image

Dr. Nassif Radiance Brightening Booster - Vitamin C Serum, koji se bori protiv znakova starenja, tamnih mrlja i oštećenja od sunca s klinički dokazanom formulom sa 10% vitamina C. U kliničkom testiranju 100% ispitanika pokazalo je statistički značajno poboljšanje u izgledu finih linija i bora, teksturi i glatkoći kože te izgledu svjetline i blistavosti kože nakon 4 tjedna korištenja.

PR

image

Vichy Liftactiv Collagen Specialist B3 Dark Spots serum protiv hiperpigmentacije sa 5% niacinamida B3 i glikolnom kiselinom, 38,45€

PR

image

Eucerin Anti-Pigment dvofazni serum učinkovito smanjuje hiperpigmentacije i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje s thiamidolom i hijaluronskom kiselinom, 48,67€

PR

image

Nivea Cellular Luminous serum dolazi u još boljoj verziji - njegova obogaćena formula sadrži dvostruku količinu hijaluronske kiseline i u kombinaciji s revolucionarnim sastojkom LUMINOUS630®, ovaj lagani serum smanjuje sve vrste pigmentacijskih mrlja i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje, 30,30€

PRESS

Linker
18. travanj 2024 23:33