Miješanjem različitih proizvoda sa SPF-om filtri se mogu oštetiti i ostaviti kožu nezaštićenom

 ALEXANDER STEMPLEWSKI/PEXELS
Zaštita od sunca

Kokteli za kožu sa SPF-om najnoviji su trend, ali dermatolozi ih ne vole, evo i zbog čega

Fizičko miješanje kreme za sunčanje s bilo kojim drugim proizvodom stvara novu formulu, koja bi mogla smanjiti učinkovitost SPF-a, bilo njegovim razrjeđivanjem, bilo njegovim poništavanjem.

Fizičko miješanje kreme za sunčanje s bilo kojim drugim proizvodom stvara novu formulu, koja bi mogla smanjiti učinkovitost SPF-a, bilo njegovim razrjeđivanjem, bilo njegovim poništavanjem.

Ljeto je definitivno vrijeme koktela, a koncept miješanja raznovrsnih proizvoda proširio se sa šarenih pića i na njegu kože. Već je poznat pojam „skin cocktailing” koji razumijeva miješanje i kombiniranje različitih sastojaka kako bi se postigli određeni rezultati u njezi, a sada se s društvenih mreža, prvenstveno TikToka, počeo širiti i „SPF cocktailing”. Na prvi pogled to se čini kao dobra ideja pomoću koje, uz redovnu njegu i šminkanje jednostavno pojačavamo zaštitu od sunca, budući da na lice nanosimo više proizvoda koji sadrže SPF (sun protective factor, mjera zaštite od UVB zraka koju proizvod pruža). No, nije baš tako jednostavno, jer postavlja se pitanje što se događa sa SPF-ima iz različitih proizvoda i hoće li nas, tako pomiješani, štititi od UV zračenja?

Što je koktel od SPF-a

Koktel od SPF-a zapravo je miješanje proizvoda za podlogu i dotjerivanje tena – kao što su tekući puder ili highlighter – s kremom za zaštitu od sunca. Pritom make-up za podlogu može i ne mora sadržavati SPF. Neki tiktokeri tako ublažavaju bjelinu koja može ostati nakon nanošenja kreme s mineralnim filtrima, drugi posvjetljuju nijansu pudera, a treći dodavanjem highlightera u kremu „mućkaju” blistavu bazu za cijelo lice, piše Refinery29.

image

Miješanjem različitih proizvoda sa SPF-om filtri se mogu oštetiti i ostaviti kožu nezaštićenom

JAMES KOVIN/UNSPLASH

Postaje li u koktelu SPF slabiji?

Ovakvo miješanje može biti praktično za šminkanje, ali što se tiče zaštite od sunca, ideja je prilično loša, kažu dermatolozi, zato što nas „koktel” može ostaviti nezaštićenima bilo od UVA zraka, koje su najodgovornije za preuranjeno starenje kože i pojavu raka kože, bilo od UVB zraka, koje su najveći krivci za opekline na koži. „Formuliranje kozmetičkih proizvoda čista je znanost, komplicirano je i ne može se tek tako u njega intervenirati. Umiješamo li neki proizvod u kremu za zaštitu od sunca, velika je vjerojatnost da ćemo uništiti formulaciju te ta krema više neće dobro štititi kožu”, rekla je za Refinery29 liječnica dr. Fatima Fahs.

image

Garnierov kremasti serum Green Labs Brightening Serum Cream, cijena oko 27 eura

GARNIER

Miješanje različitih proizvoda sa SPF-om ili dodavanje drugog proizvoda kremi za zaštitu od sunca, mogu razrijediti originalni faktor zaštite, pa će se dobiti SPF mnogo niži od onog koji je naveden na ambalaži. Odnosno, jednostavnije rečeno, mogli biste značajno smanjiti učinkovitost kreme za sunčanje i zbog toga biti nezaštićeni i osjetljivi na opekline. Pored toga, miješanje proizvoda može doslovno oštetiti strukturu kreme za sunčanje i u njoj stvoriti mikroskopske „pukotine”, a moguće je i da neki sastojci inaktiviraju druge. Primjerice, šminka često sadrži ulja, a ona mogu odvojiti sastojke u kremi za sunčanje te joj uništiti teksturu.

Drugim riječima, fizičko miješanje kreme za sunčanje s bilo kojim drugim proizvodom stvara novu formulu, koja bi mogla smanjiti učinkovitost SPF-a, bilo njegovim razrjeđivanjem ili njegovim nenamjernim poništavanjem. Do toga dolazi zato što je neke aktivne tvari SPF-a teško stabilizirati te se one možda neće dobro složiti s drugim sastojcima. Zbog svega toga najbolje je uputu za primjenu na ambalaži kreme shvatiti ozbiljno - tako ćete osigurati da vam koža bude adekvatno zaštićena od sunca.

image

Tower 28 Sunny Days SPF 30 Tinted Sunscreen Foundation dolazi u 17 nijansi, cijena oko 29 eura

TOWER 28

Koliko bi zaštite trebalo nanijeti

Zamka je koktela sa SPF-om i to što nas potiču da mislimo kako smo nanijeli dovoljno zaštitnog proizvoda. Ljudi lako dođu u zabludu, jer i inače uobičajeno nanosimo nedovoljne količine kreme za sunčanje. Istina je da nije lako izmjeriti količinu kreme prikladnu za zaštitu od UV zraka, no dermatolozi kažu kako bi za dovoljnu zaštitu lica i vrata trebalo nanijeti dva prsta kreme (gornji dijelovi prstiju prekriveni kremom), a želite li zaštititi i dekolte, odmjerite tri prsta kreme. Tek nakon toga, kad se krema upije, nanesite šminku. U takvom slučaju, to može biti i šminka koja sadrži SPF kako bi se dobio još jedan sloj zaštite.

image

Lagani Daybirdov Tinted Skincare, cijena oko 36 eura

DAYBIRD

Redovna i kvalitetna zaštita kože od sunca jedan je od osnovnih koraka u pravilnoj brizi za kožu. Kućni kokteli sa SPF-om mogu zvučati privlačno, ali umjesto da ih sami miješamo, možemo posegnuti za višenamjenskim proizvodima koje su kreirali stručnjaci i u kojima su svi sastojci usklađeni. Garnierov kremasti serum Green Labs Brightening Serum Cream ima SPF 30, posvjetljuje kožu te sadrži vitamin C, antioksidans koji štiti kožu od agresora iz okoliša. Podloga brenda Tower 28, Sunny Days SPF 30 Tinted Sunscreen Foundation, sadrži mineralne filtre za zaštitu od sunca i dolazi u čak 17 različitih nijansi, pa sigurno neće ostaviti bijele tragove. U ovoj je skupini i lagana Buildable Blur CC Cream brenda Thrive Causemetics sa SPF-om 40 širokog spektra, dostupna u čak 28 nijansi. Lagani Tinted Skincare brenda Daybird sadrži sastojke kao što je niacinamid za kontrolu masnoća, djeluje kao serum, podloga i zaštita od sunca s faktorom 50.

Linker
26. travanj 2024 22:25