Svakodnevna njega

Koliko bismo proizvoda za njegu zapravo trebali koristiti? Odgovore daje dermatologinja

Kako trebamo birati proizvode za njegu kože, koji su od njih nezaobilazni, s kojima trebamo biti posebno oprezni? Odgovore na ta i brojna druga pitanja o redovnoj njezi kože zna doc. dr. sc. Ivana Prkačin, spec. dermatologije i venerologije.

Rutinska njega kože postaje sve složenija budući da ljudima postaje sve važniji mladolik i zdrav izgled, svjesniji smo važnosti pravilne njege kože, a i na tržištu se pojavljuje sve više proizvoda, ali i novih vrsta proizvoda koji se mogu uključiti u proces. Sve nas to može zbunjivati, jer u obilju ponude i informacija nismo sigurni koje bismo proizvode trebali koristiti, kada i kako, a možemo pomisliti i da ne činimo dovoljno za kožu ako koristimo samo mlijeko za čišćenje i hidratantnu kremu.

Kojim redom?

Zbog svega toga treba znati da su osnovna četiri koraka u njezi kože lica čišćenje, nanošenje tonika ili seruma, hidratacija i zaštita od sunca. Dodatak njezi mogu biti antioksidansi, retinoidi, eksfolijansi i maske, neki od njih mogu se koristiti svaki dan, drugi jedan do dva puta tjedno. Općenito je pravilo proizvode nanositi od najrjeđeg do najgušćeg, a kojim točno redom, navela je doc. dr. sc. Ivana Prkačin, spec. dermatologije i venerologije iz KBC-a Sestre milosrdnice i Poliklinike Milojević.

• U dnevnoj njezi proizvodi se nanose ovim redom: sredstvo za čišćenje lica – tonik/serum - krema za područje oko očiju - preparat za tretiranje nepravilnosti (tamne mrlje, oštećenja…) - hidratantna krema ili ulje - krema za sunčanje - podloga za lice i ostala šminka.

• U noćnoj njezi: sredstvo za čišćenje lica - maska za lice – tonik/serum - krema za područje oko očiju - preparat za tretiranje nepravilnosti - hidratantna krema - preparat s retinolom.

image

Dermatologinja i venerologinja doc. dr. sc. Ivana Prkačin

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Čišćenje je obavezno

Čišćenje lica ne bismo smjeli preskakati, jer njime uklanjamo nečistoće, masnoće, ostatke šminke. Koža lica je kroz cijeli dan opterećena bakterijama i virusima, zagađivačima, nečistoćom, odumrlim stanicama, pa je ključno pronaći odgovarajuću formulu koja neće remetiti zaštitni sloj kože. No, kako pravilno biramo taj proizvod i trebamo li doista čistiti kožu lica i ujutro i navečer?

"Lice ne bi trebalo čistiti više od dva puta dnevno, a dovoljno je i jednom, kod suhe kože ili ako se osoba ne šminka. Čišćenje kože važno je u večernjoj rutini, budući da se uklanjaju šminka i sve nečistoće. Jutarnje pranje je neobavezno, treba ga izbjegavati ako imate suhu i osjetljivu kožu", upozorava Prkačin.

Preparat se bira prema tipu kože, objašnjava dalje, a ako nakon čišćenja zateže kožu lica treba ga prestati koristiti. Svaki proizvod za njegu, naime, ima određen utjecaj na kožu, posebice na njezin zaštitni sloj i lipide i proteine u njemu, a proizvodi za čišćenje lica mogu imati učinak i u degradaciji zaštitnog sloja kože. Poremećena funkcija barijere stratum corneuma (vanjskog sloja kože) rezultira gubitkom vode, što znači da voda izlazi iz slojeva epiderme, uzrokujući dehidraciju i upalne procese. Ako je koža upaljena zbog smanjene zaštitne funkcije, velika je vjerojatnost da će reagirati i na proizvode za njegu kože I kozmetiku.

image

Ako je neki korak u njezi obavezan, onda je to čišćenje lica

CRYSTALWEED/UNSPLASH

"Zbog toga se preparati za čišćenje lica moraju upotrebljavati u umjerenim količinama i na pravilan način. Moraju biti blagi i bez previše pjene, bez dodanih mirisa i moraju se moći lagano skidati s kože bez velikog pritiska. Trebaju sadržavati blage surfaktante (površinski aktivne tvari), kao što su decil-glukozid ili dinatrijev lauril sulfosukcinat", kaže Prkačin.

Tonici su se promijenili

Tonici su nekoć bili gotovo obaveza – mlijeko za čišćenje, pa tonik – ali, novi proizvodi kao da su ih potisnuli. Ipak, nitko ne može negirati njihovo dobro djelovanje, jer pružaju koži dodatnu dozu nutrijenata, pomažu boljoj apsorpciji ostalih proizvoda i uravnotežuju kožu.

"Tonici su došli na loš glas jer su često imali visok udio alkohola, pa su uklanjali i poželjne masnoće i isušivali kožu te su ih ljudi počeli izbjegavati. No, danas je većini tonika sastav promijenjen, sad su puno nježniji i dobrodošao su korak u čišćenju i njegovanju kože", tumači naša sugovornica.

U istoj fazi njege mogu se umjesto tonika nanositi serumi, budući da svojim aktivnim sastojcima smanjuju ili sprečavaju brojne kože probleme, od tamnih mrlja na licu do bora. Koji proizvod koristiti ovisi o tome što se želi postići, kaže liječnica.

"Hijaluronska kiselina pomaže u očuvanju hidriranosti kože, vitamin C popravlja izgleda kože te uklanja tamne mrlje, retinol, vitamin B3 i peptidi stimuliraju proizvodnju kolagena, niacinamid i koloidni sumpor pomažu kod smanjenja upala i crvenila na koži", napominje.

image

Tonici više ne sadrže nužno alkohol

SHVETS PRODUCTION/PEXELS

Ne preskačite hidrataciju

Hidrataciju ne bismo smjeli preskakati, jer njome hidriramo i omekšavamo kožu, pa svakodnevnom upotrebom možemo smanjiti vjerojatnost pojave ekstremne suhoće ili masnoće, a i jedno i drugo može pridonijeti razvoju problema na koži, od ekcema do akni. Dobro hidrirana koža mekana je, elastična i zdrava. Uz pomoć hidratantne kreme vanjski sloj kože ostaje nepropusan i zadržava vodu u koži.

"Sloj stratum corneum izgrađen je od mrtvih stanica kože, naslaganih poput cigli. Masnoće, tj. lipidi, djeluju poput žbuke između cigli, a taj stanični zid pomaže zadržati vlagu unutar stanica kože. Ponekad sustav ne funkcionira dovoljno dobro te u njemu nastaju pukotine, a najčešće stradaju lipidi koji su podložni isušivanju. Ako je sloj previše propustan, stanice ispod stratum corneuma gube vlagu i koža postaje suha, ljušti se, izgubi pun i zdrav izgled te bore postanu izraženije. Stoga je važno održavati zaštitni sloj funkcionalnim, a to se može učiniti ili korištenjem preparata za hidrataciju ili izbjegavanjem onih koji smanjuju hidrataciju kože", kaže Prkačin.

Za jutarnju hidrataciju preporučuju se preparati sa zaštitnim faktorom i širokim zaštitnim spektrom, a navečer hidratantne kreme s retinolom. Važno je i odabir i primjenu hidratantnih proizvoda prilagoditi tipu kože.

image

Hidratacija je višestruko korisna za kožu

HUMPHREY MULEBA/UNSPLASH

Antioksidansi ujutro

Antioksidansi se svojim djelovanjem suprotstavljaju slobodnim radikalima i oksidativnom stresu, pa stoga mogu spriječiti ili odgoditi neke vrste oštećenja stanica, a time i njihovo starenje. Prirodno su prisutni u voću i povrću, a mogu biti i sintetski. Oni koji se koriste u proizvodima za lokalnu njegu kože mogu zaštititi stanice od UV zračenja, onečišćenja i drugih faktora iz okoliša koji proizvode štetne slobodne radikale. Po riječima liječnice, najpoznatiji antioksidansi koji se mogu naći u širokoj upotrebi su: vitamin C koji ima brojne dobrobiti za kožu; niacinamid ili vitamin B3 koji poboljšava teksturu i tonus kože te smiruje upalu; resveratrol koji posjeduje anti-aging sposobnosti te djeluje protuupalno, antibakterijski i antifungalno; vitamin E koji je potreban za mnoge organe u našem tijelu, a učinkovit je i u ubrzavanju obnove i zacjeljivanja kože; retinol (vitamin A) koji je dokazan u anti-ageingu, stimuliranju proizvodnje kolagena i ubrzavanju obnove stanica; koenzim Q10 koji se bori protiv oksidativnog stresa; polifenoli koje nalazimo u voću, povrću, zelenom i crnom čaju, a imaju protuupalna, imunomodulatorna i antioksidativna svojstva za prevenciju oštećenja kože izazvanog UV zrakama.

"Ne postoji optimalno vrijeme za uvođenje antioksidansa u njegu. Korist im je višestruka, ne samo u zaštiti kože, nego svih stanica u tijelu, stoga je preporučljivo stalno ih koristiti. Većina antioksidansa se u tijelo može unositi pravilnom prehranom, konzumacijom raznolikog voća i povrća, ali danas i većina preparata za njegu kože sadrži određene antioksidanse. Dakako, ni u čemu ne treba pretjerivati, tako i ovdje treba pripaziti na pravilnu upotrebu pripravaka, a biramo ih prema tipu kože", kaže Prkačin.

Antioksidanse se preporučuje stavljati ujutro jer pružaju dodatnu zaštitu. Navečer se stavlja retinol jer je fotolabilan.

Retinol djeluje i preventivno

Retinoide, oblike vitamina A, dobro je uvesti u redovnu njegu jer poboljšavaju tonus i teksturu kože, umanjujući istaknutost linija, bora, mrlja i diskoloracija. Danas su sigurno među najpoznatijim sastocima za njegu kože, a retinol, najrašireniji među njima, često se dodaje kremama, losionima i serumima. Djeluje protiv starenja kože i pomaže u čišćenju kože od akni. Proizvodi sa slabijim koncentracijama dostupni su u slobodnoj prodaji, jače koncentracije mogu se dobiti na recept.

image

Antioksidansi ujutro, retinoidi navečer

KOOLSHOOTERS/PEXELS

"Retinol ne uklanja mrtve stanice kože, nego se njegove molekule apsorbiraju duboko ispod epidermisa (vanjski sloj kože) sve do srednjeg sloja kože, dermisa, u kojem retinol pomaže neutralizirati slobodne radikale. Time se potiče proizvodnja elastina i kolagena, čime se može smanjiti pojava finih linija, većih bora ili proširenih pora na koži. Retinol može biti odličan sastavni dio njege, ali se ne može na njega gledati kao na rješenje protiv starenja kože. Ponekad je potrebno više mjeseci da postanu vidljivi prvi rezultati, a postoje i određeni rizici da će izazvati alergijsku reakciju ili iritaciju", kaže Prkačin.

Kako kaže, starenje kože počinje u kasnim dvadesetima i posebice u tridesetima, kada počinjemo gubiti veće količine kolagena iz kože. Stoga se tada preporučuje i početi koristiti retinol, kako bi koža dulje zadržala zdrav i mladolik izgled.

Maske su odlična pomoć

Maske mogu biti odličan dodatak redovnoj njezi, za ciljano tretiranje određenih stanja kože. Mogu pojačati hidriranje, ukloniti višak masnoća, pomoći smanjiti vidljivost bora itd. Normalnoj i suhoj koži najbolje odgovaraju kremaste maske koje hidriraju i omekšavaju kožu; na masnoj koži odličnom se pokazuje maska od gline jer čisti pore od viška sebuma i nečistoća; za anti-aging je prikladna maska obogaćena vitaminom E, a kod tamnih mrlja preporučuju se sastojci poput retinoida ili kiselina za piling koje pomažu posvjetljivanju tena.

image

Dostupne su maske za različite namjene, odlična su pomoć redovnoj njezi

IVAN SAMKOV/PEXELS

Piling nije za svaku kožu

Eksfolijacija, odnosno pilinzi, rade se pomoću kemijskih preparata, granuliranih tvari ili alata za piling. Uklanjaju mrtve stanice, čiste i zaglađuju kožu, no unatoč dobrom učinku s njima treba biti oprezan.

"Koža prirodno odbacuje mrtve stanice svakih 30-ak dana i nadomješta ih novima. Ponekad se mrtve stanice ne oljušte u potpunosti, što može rezultirati suhim i ljuskavim dijelovima kože i začepljenim porama. Piling može poboljšati učinkovitost lokalnih proizvoda za njegu jer povećava njihovu apsorpciju, a može povećati I prirodnu proizvodnju kolagena, proteina ključnog za izgled zdrave i punije kože. Ritam eksfolijacije najviše ovisi o tipu kože. Kod masne kože, eksfolijacija može biti svaki drugi dan ili čak svakodnevna, kod svih ostalih tipova kože radi se jednom ili najviše dvaput tjedno. Važno je ne pretjerivati, jer preparati za piling oštećuju kožu, a i fizički i kemijski piling mogu iritirati kožu ako se ne rade pravilno ili ne odgovaraju tipu kože. Osobe s osjetljivom i oštećenom kožom trebaju izbjegavati svaku vrstu pilinga", ističe Prkačin.

image

I zimsko sunce štetno zrači

FREESTOCKSORG/PEXELS

Zaštita od sunca cijele godine

Zaštita od sunca jedan je od osnovnih koraka u njezi, jer ključna je u sprečavanju fotostarenja, ali i malignih bolesti kože, poput melanoma. O tome liječnica kaže: "Važnost zaštite od sunca ne može se dovoljno naglasiti. Sunce i njegovo UV zračenje jedan je od najjačih čimbenika koji utječu na oksidativni stres koji pak dovodi do oštećenja kože i fotostarenja. Nadalje, UV zrake potiču nastanak prekanceroznih lezija i karcinoma kože. Ako ne možemo uspješno izbjegavati sunce, poželjno je prilikom svakodnevnih aktivnosti koristiti fotoprotektivna sredstva i/ili zaštitnu odjeću. Iako se velika većina ljudi aktivno štiti od sunca samo ljeti, preporučuje se cjelogodišnje korištenje krema za sunčanje zaštitnog faktora 50 neovisno o godišnjem dobu i intenzitetu sunčevog zračenja."

Linker
19. travanj 2024 13:44