VOLI SVOJU KOSU

Gloria.hr i NIVEA istražuju: Što Hrvatice misle o svojoj kosi?

Baš poput kože, kosa je ogledalo općeg stanja organizma: najveći utjecaj na njezin izgled i kvalitetu ima upravo naš životni stil, ali i količina pažnje koju joj pridajemo. Kako bismo doznali nešto više o tome kako se Hrvatice odnose prema svojoj kosi, u suradnji s brendom NIVEA proveli smo veliko istraživanje na uzorku od 450 žena, a rezultate kojeg možete pogledati u nastavku.

Zanimljivo je da je samo dva posto žena izuzetno zadovoljno sveopćim izgledom svoje kose, dok je njih čak 26 posto nezadovoljno. I to je, na sreću, moguće promijeniti adekvatnom njegom: uz malo truda, pažnje i promjenu životnog stila, svaka kosa može biti lijepa i zdrava. Većina Hrvatica ima suhu, lagano oštećenu kosu, „normalne“ gustoće: takav tip vlasi zahtjeva blage, njegujuće proizvode koji obnavljaju vlas, baš kao što su novi NIVEA Hairmilk šampon i regenerator.

Baš kao što frizeri i preporučuju, većina Hrvatica kosu pere dva do tri puta tjedno. Sve više od toga je –previše. Pretjerano pranje rezultira time da vlasište počinje lučiti više masnoće nego što je to potrebno, što u prijevodu znači da se kosa više i brže masti. Od učestalosti pranja bitnije je odabrati dobar šampon: radi se, naime, o najvažnijem proizvodu za njegu kose jer šampon je jedini preparat koji se nanosi na cijelu vlas. Isto vrijedi i za regenerator koji bi trebalo koristiti pri svakom pranju, uz iznimku onih s vrlo tankim vlasima koje mogu „preživjeti“ i preskakanje tog za sve ostale neophodnog dijela njege.

Kosa je „živi organizam“, baš poput noktiju i svih ostalih dlaka na tijelu: što ju više i češće šišamo to ona bolje i brže raste. Idealno bi bilo da k frizeru na podšišavanje vrhova odlazimo svakih šest do osam tjedana. Bojiti kosu (što čini čak 78 posto Hrvatica) je, pak, preporučljivo ne češće od jednom u dva mjeseca. S obzirom na to da su formule boja za kosu znatno uznapredovale u posljednjih desetak godina, straha od oštećenja vlasi više gotovo da uopće nema - koloracija se danas čak može tretirati kao obnavljajući tretman.

Hrvatice svoju kosu smatraju ključnim dodatkom njihovom izgledu, a između ostalog, oblikuju ju radi većeg samopouzdanja. Na stiliziranje i njegu dnevo u prosjeku troše desetak minuta, a njih samo tridesetak posto ne koristi uređaje za oblikovanje. Pegle i figara, tvrde stručnjaci, ne oštećuju vlas - ako ih se pravilno koristi. Ne preporuča se njima oblikovati kosu češće od jednom tjedno, uz obavezno korištenje preparata za zaštitu kose od toplinskih oštećenja, no to nije nešto čega se Hrvatice pridržavaju.

Linker
23. travanj 2024 13:54