njega kose

Toniranje kose ili trajna boja? Evo u čemu je razlika, koje su prednosti tonera i boja i kada se odlučiti za koju opciju

Ako ste prije nekoliko mjeseci obojili kosu i sada je želite osvježiti, možda nije dobra ideja iznova je bojiti trajnom bojom, već tonerom.

Jesen je odlično vrijeme za eksperimentiranje s frizurama i bojama za kosu. No, što ako ne želite napraviti ekstremni make-over, već samo osvježiti boju? Ako pratite novosti u beauty svijetu, sigurno ste vidjeli da su u trendu bakrene nijanse, ali i one tople plave, kao i kesten-smeđe.

Ipak, kada imamo pred sobom toliko opcija, često je teško odlučiti se za jednu koja je najbolja za nas. Osim što moramo odlučiti kojom ćemo nijansom osvježiti kosu, postavlja se pitanje hoćemo li obojiti kosu trajnom bojom ili je samo tonirati.

Između permanentne boje za kosu i tonera postoji nekoliko važnih razlika koje je važno imati na pameti ovisno o rezultatu koji želimo postići.

image
Toneri služe za omekšavanje ili pojačavanje postojeće boje, kao i za neutraliziranje žutih i narančastih nijansi kod plave kose.
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH

Toneri su rjeđi od prave boje i zbog toga se mogu dodati obojenoj ili posvijetljenoj kosi kako bi 'omekšali' ili pojačali boju, dok se boja za kosu koristi kako bi potpuno promijenila pigment vaše kose.

Trajne boje obično sadrže amonijak i vodikov peroksid koji otpuštaju keratinski omotač kose, mijenjaju boju prirodnog pigmenta i 'aktiviraju' novu boju. Zato kosa postaje tamnija ili svjetlija, a osim toga, trajna boja pokriva sijede vlasi.

Čitajte i: Tko bi se sjetio? Frizer otkrio nevjerojatno jednostavan trik za prikrivanje sijedih

image
Crvena boja za kosu se najbrže ispire.
PEXELS

Najveća prednost trajnih boja je njihova trajnost jer se na kosi mogu zadržati i do šest tjedana, prije nego izrast bude vidljiv i krenu se ispirati. Najbrže se ispiru, naravno, crvene nijanse, koje je i najteže održavati. Kvaliteta boja za kosu koje su namijenjene bojanju kod kuće nešto je lošija od onih koji se koriste u salonima pa ako želite postojanu, kvalitetnu boju, ruke profesionalca daju najbolji rezultat.

Toneri se još koriste za neutraliziranje žutih ili narančastih tonova kod plavih i sivih boja kose.

Kada koristiti boju, a kada toner?

Ako želite potpuno promijeniti svoju prirodnu boju kose ili prekriti sijede vlasi, rezultat će biti trajniji i bolji s pravom bojom, iako se toneri mogu koristiti i za stapanje sijedih. Toneri se koriste kada je kosa već obojena i želite joj samo "udahnuti novi život", bez da mijenjate inicijalnu boju kose.

image
Boja za kosu gušća je i trajnija od tonera.
PEXELS

Toner obično traje od dva do četiri tjedna ili do 12 šamponiranja, sve dok koristite šampon namijenjen za obojenu kosu. On sadrži takozvane čuvare boje koji je "zaključavaju" i produžuju njezin vijek trajanja. Također se možete odlučiti za polutrajni sjaj ako želite nešto sigurniju alternativu trajnoj boji.

Čitajte i: Često zaboravljamo, a nužno je za zdravu i sjajnu kosu: Ovo su tri jednostavna prirodna ‘recepta‘ za piling tjemena

Linker
05. ožujak 2024 19:11