IGOR KORZH/PEXELS
Resetiranje

Koža na postu: ‘Izgladnjivanje‘ je rješenje za svježe ten, je li?

Pauziranje od proizvoda za njegu trebalo bi koži pružiti priliku da prodiše, odmori se i ponovno pokrene.

Pauziranje od proizvoda za njegu trebalo bi koži pružiti priliku da prodiše, odmori se i ponovno pokrene.

Svakodnevna njega kože zna uključivati i po desetak koraka ujutro i još toliko navečer, što nas opravdano navodi da se zapitamo pretjerujemo li s upotrebom kozmetičkih proizvoda. Kao reakcija na takvo "šopanje" kože različitim sastojcima i proizvodima, sve je jača struja koja zagovara njen kontrolirani post.

Vrijeme za pauzu

Što je post kože (skin fasting)? To je pauziranje od proizvoda za njegu koje trenutno koristimo, kako bismo koži dali priliku da prodiše, odmori se i resetira, pa bi ona, teoretski, trebala ponovno profunkcionirati onako kako je to priroda riješila, bez pomoći sa strane. Smisao je "gladovanja" pružiti koži priliku da obnovi svoj vanjski zaštitni sloj (stratum corneum) i postane otpornija i zdravija.

Kao i kod prehrambenog posta, mogu postojati razlike u tome što ćemo prestati koristiti i koliko dugo. Post ne mora značiti potpuno eliminaciju nekog ili svih proizvoda; ponekad to može biti i postupno ukidanje jednog po jednog proizvoda kako bismo provjerili koji od njih najviše (ili najmanje) odgovara našoj koži.

image

Post pruža priliku za obnavljanje vanjskom zaštitnom sloju kože

ARTEM PODREZ/PEXELS

Kako kontrolirano ‘izgladnjivati‘ kožu

Tko se odluči za potpuni post, trebao bi prestati koristiti baš sve proizvode za njegu kože - nema sredstava za čišćenje ni tonika, seruma ni hidratantnih krema. Takvo generalno pročišćavanje može trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana, što je dovoljno da se sebum prirodno uravnoteži. No, potrebno je cijelo vrijeme pratiti signale koje nam koža šalje, kako joj ne bismo nanijeli više štete nego koristi. Neki dermatolozi i estetičari predlažu umjereniji pristup i zadržavanje osnovnih proizvoda - onog za čišćenje, hidratante kreme i kreme za zaštitu od sunca. Ako ćemo ipak izbaciti SPF, moramo izbaciti i izlaganje suncu. Ako ćemo prestati čistiti lice, može doći do nakupljanja kojekakve nečistoće, pa i do izbijanja akni.

Za koga bi post mogao biti dobar

Osobe s osjetljivom kožom mogu imati koristi od ovakvog "gladovanja", jer su privremeno lišene aktivnih sastojaka koji im mogu iritirati kožu, pa tako mogu i otkriti što im smeta. Općenito, smatraju dermatolozi, post može biti korisniji za osobe sa suhom kožom, posebno one kojima je koža suhlja, nadraženija i s više crvenila nego inače. Osobe s masnom i aknama sklonom kožom neće imati koristi od posta, bez obzira na njegovo trajanje, jer ne bi smjele zanemarivati njegu.

image

Sebum se tijekom posta prirodno uravnotežuje

WILSON VITORINO/PEXELS

Tko ne bi trebao postiti

Post, a posebno eliminiranje svih proizvoda za njegu odjednom, ne preporučuje se osobama koje imaju ekcem, akne, rozaceju, melazmu te bilo koji drugi poremećaj kože koji traži tretiranje topikalnim proizvodima. Ako se ipak odluče za neki oblik "gladovanja", svakako se prije trebaju konzultirati s dermatologom.

Izgladnjivanje kože nije postupak koji bi pomogao svima, a i osobe kojima njihova redovna njega odgovara mogu ga mirne duše preskočiti, jer ono što nije pokvareno, ne treba ni popravljati. Svakome tko ga ipak želi isprobati, dermatolozi preporučuju da izbacuju proizvode jedan po jedan, a ne da se odjednom liše svega. Premda nema znanstvenih potvrda djelotvornosti posta kože, kao i svako drugo pročišćavanje može biti mali "novi početak", a može i olakšati izbor njegujućih sastojaka onima koji nisu sigurni što je njihovoj koži potrebno.

Linker
27. travanj 2024 10:46