UMJETNOST ŠMINKANJA

Kreće pop-up škola šminkanja: Simona Antonović nam otkriva par trikova za idealan make-up

Zagrebačka make-up artistica Simona Antonović, čije su spretne ruke uredile brojna lijepa lica s naslovnica, govori kako je zamislila svoju ‘mobilnu‘ školu šminkanja - s prvom postajom Zagreb.

Nekoliko je sezona radila na Tjednu mode u Parizu kao dio timova slavnih make-up umjetnika Pat McGrath i Petera Philipsa, šminkajući za revije modnih kuća Givenchy, Louis Vuitton, Lanvin, Galliano i Dries van Noten, a i potpisala je make-up bajke na stranicama magazina Vogue, Harper‘s Bazaar, Gloria Glam, Elle, Cosmopolitan... Simona Antonović jedna od naših najkreativnijih make-up artistica, ima mnogo toga za ponuditi i budućim vizažistima. Nakon dvadeset godina karijere otvara pop-up školu šminkanja: prvi sat počinje 20. ožujka u zagrebačkom coworking prostoru Wespa Spaces, a potom kreće na "turneju" po drugim hrvatskim gradovima.

Kako ste došli na ideju za pop-up školu šminkanja?

- Kuha se to u meni već dulje vrijeme, a osnovni program sam osmislila tijekom pandemije, kada je postalo jasno da su pred nama velike promjene. Taj period bez posla poslužio mi je da sve u miru pripremim. Primijetila sam da u postojećim takvim školama ne podučavaju vrhunski make-up umjetnici s uspješnim karijerama i shvatila da je pop-up koncept sjajan način za prezentaciju znanja, jer se lako može seliti po različitim gradovima. Osim toga, to omogućuje snažniju dinamiku škole i jaču interakciju s polaznicima.

image

Simona je radila na nekoliko pariških Tjedana mode, u timovima Pat McGrath i Petera Philipsa

Što sve želite naučiti polaznike?

- Ono najvažnije - da postanu kompletni make-up umjetnici. Želim ih naučiti šminkati tako da prepoznaju i razumiju svoje klijentice te da osim zadovoljenih tehničkih uvjeta znaju prepoznati i nečiju osobnost, životni stil, njihove potrebe i uvažiti njihove želje na primjeren način. Zatim, kako uspješno primjenjivati bezvremenske tehnike šminkanja, ali i uvoditi i nove stilove i trendove. Naravno, tu je učenje i poboljšanje klasičnih tehnika, pa kako raditi modna snimanja i kampanje. Učit ćemo i što je pravi timski rad, jer ovaj posao podrazumijeva i blisku suradnju s drugim stručnjacima. Važni segmenti škole su i promocija, prezentacija samog sebe, uspješno poslovanje te zelena komponenta našeg posla. I još mnogo toga.

Kako izgleda prva lekcija u vašoj školi?

- Krećemo s teorijom, osnovama dermatologije - priprema kože, njega kože, prepoznavanje tipova kože. Zatim morfologija lica - njeni oblici i konturiranje, teorija o primjeni boja, upoznavanje s proizvodima, povijest make-upa...

A zadnja?

- Radimo rezime svega što smo naučili i imamo party na kraju.

Kako je uopće počela vaša profesionalna priča?

- I ja i većina mojih suradnika uglavnom smo došli iz manjih mjesta. Prvo odredište nakon Čakovca bio mi je London, a tek onda Zagreb, koji je već dugo moja baza. Tu sam zapravo postala, nastala, narasla i stvorila se kao make-up umjetnica. Na ovom našem malom tržištu ima podosta talentiranih i stručnih profesionalaca - urednika, fotografa, stilista, frizera, modela, koji su moji suradnici i kojima sam zahvalna na suradnji i doprinosu. Bez njih ne bi bilo ni mene.

Što ste naučili od Pat McGrath?

- Prije svega, naučila sam raditi na najvišoj mogućoj razini make-up industrije. Kad postanete dio njenog tima, znači da ste među najboljima u profesiji. Ona osobno bira članove svog tima. Osim pregršt naučenih stilova i tehnika, saznala sam za bezbroj novih proizvoda te sam godinama imala priliku raditi najljepša lica poznatih supermodela. Naučila sam što znači biti pravi profesionalac, što znači odvojiti privatno od poslovnog i što znači sačuvati sebe.

image

Sudjelovala je u nastajanju brojnih editorijala - poput ovog u Gloriji
Glam

image

Radila je make-up i za editorijal za Vogue

Kako danas usklađujete svoje poslovne putešestvije s brakom i majčinstvom?

- Od 2013. do 2020. putovala sam svaki mjesec na neku od svjetskih destinacija iz profesionalnih razloga. Neposredno nakon što sam rodila uslijedili su pandemija i potres, i to me zadržalo u Zagrebu. U međuvremenu se globalna situacija toliko promijenila da sam putovanja svela na minimum i vrijeme uglavnom provodim u Hrvatskoj.

Kakav make-up najviše volite na sebi?

- Minimalistički. Ne zato što mi se ne da šminkati, nego zato što mi to najbolje pristaje, a na sebi sam isprobala sve moguće stilove.

Što vam se ne sviđa u današnjem svijetu ljepote?

- Nije da se nečemu posebno protivim, no ne mogu reći da sam ljubiteljica prevelikih doza filera i uniformirane ljepote.

image

Make-up za Chanel

I za kraj, otkrijte nam neki trik koji daje brz i učinkovit efekt!

- Nanošenje pudera prstima izgleda prirodnije jer pod njihovom toplinom se tekstura lakše razmazuje i stapa s kožom. Ruž može poslužiti i kao kremasto rumenilo, nanese se na obraze te se prstima ili kistom za rumenilo lagano utapka. Uvijač za trepavice definitivno je učinkovit, trepavice izgledaju duže, a oči "otvorenije".

Linker
22. travanj 2024 10:35