Ljepota

Kad je koža mamurna: Pjevačica Lidija Graovac otkriva kako se nosi s posljedicama dugih noći u klubovima

Sad kad se više slavi i pije treba računati na podbuhlost i sivilo tena, kako se s time bori okriva nam pjevačica koja nastupa s bendom Lili Gee.

Jutro nakon burne noći nikako vam se ne sviđa odraz u ogledalu - lice je podbuhlo, koža suha i beživotna, mutno vam je u glavi, a i ten vam je nekako zamućen. Alkohol je vjerojatno najveći krivac za takvo stanje, no za “mamurluk” kože ne morate popiti niti kap - dovoljno je da se niste naspavali i da ste proveli sate u zadimljenom i pretoplom prostoru. Pred nama su dani u kojima se uobičajeno više slavi i pije pa će biti i više loših situacija za kožu.

- Takve noći definitivno djeluju na kožu mog lica, koja najviše osjeti neprospavane sate i manjak vode. Popije se i pokoje piće, a iako osobno ne pušim, u velikoj mjeri osjetim negativan učinak cigaretnog dima - kaže Lidija Graovac, pjevačica benda Lili Gee, koja dobro zna što govori jer noćni nastupi i s njima povezani izlasci već su dugo važan dio njenog života. Petnaest je godina bila back vocal Soul Fingersima, a sada “praši” s rokerima.

Ranije joj se znalo dogoditi, priznaje, da padne u krevet bez skidanja šminke, ali s godinama se disciplinirala i to je sada jednostavno nemoguće, koliko god umorna bila. Kod Lidije je suhoća kože najzamjetnija posljedica dugih noći, a kako bi je spriječila, koristi hranjive maske, birajući pritom one najpraktičnije - u obliku maramica.

image

Bez obzora koliko umorne bile, šminka se mora skinuti, a koža lica očistiti i nahraniti.

DEPOSITPHOTOS

Skidanje šminke obavezan je korak prije spavanja, uz dobro hidriranje iznutra. Isto je tako važno ne preskočiti redovnu njegu kože, jer poznato je da se koža intenzivno obnavlja noću, pa je njega još važnija nakon izlaganja kože štetnim čimbenicima.

Lidija, može se reći, postupa točno onako kako treba.

- Otkako postoje micelarne vodice, postupak čišćenja lica još je lakši i brži. Nakon toga na lice obilno nanesem hranjivu kremu, popijem vodu i još je stavim na noćni ormarić. To je moj način prevencije mamurnosti kože nakon što je šteta već počinjena - smije se Lidija koja voli nastupati, ali ne voli utjecaj klupskog zraka na kožu. Tijekom pandemije koncerti su se prorijedili, ali ih ima, pa je Lili Gee tako nastupala na šibenskoj Adventuri. Nastupi na otvorenom u ovo doba godine nisu samo rizik za glasnice nego i za kožu, koja na hladnoću može reagirati suhoćom i crvenilom. Tada joj je jedini lijek, kaže, pojačana upotreba hranjivih krema.

Što se tiče konzumacije alkohola, to utječe na kožu na više načina, a najočitija posljedica je dehidracija. Alkohol je diuretik, dakle potiče mokrenje, pa i koža ostaje bez vode. A kada je tijelo dehidrirano, koža i organi nastoje zadržati što više vode, što vodi do natečenosti lica. Tu popis loših djelovanja ne završava.

Alkohol je općenito loš za cijelo tijelo, jer potiče upalu. Poznato je, naime, da alkoholna pića s najviše šećera mogu dovesti do pojačane produkcije molekule IGF-1 (insulin-like growth factor) koja je odgovorna za povećanu proizvodnju sebuma i izbijanje akni. Nema dobrih vijesti za vinoljupce, jer u ovoj su skupini upravo vino te kokteli. Crno vino dodatno je loše za osobe s osjetljivom kožom, sklonom rozaceji. Tamna alkoholna pića kao što su viski, brendi ili rum u pravilu imaju višu koncentraciju alkohola i njihov toksičan utjecaj na kožu je najveći. Najmanji utjecaj na kožu, ali ipak vidljiv, imaju pivo i svijetla žestoka pića, kao što su votka i džin - kaže dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije.

image

Za ljepotu je potrebno i dovoljno sna.

DEPOSITPHOTOS

Alkohol ometa i noćno spavanje, a znamo koliko je dobar san važan za zdravlje kože.

No, Lidija s tim i nema problema, jer kada ne nastupa, liježe rano, pa rano i ustaje, nekada se sama od sebe probudi i prije šest ujutro.

- Ne radim to ciljano, ali svjesna sam da nije svejedno kada spavam. Važno je odspavati prije ponoći, a ja si to priuštim - ističe Lidija, koja voli mijenjati kozmetičke proizvode, jer je uočila da koža, kad se navikne, postane otporna na učinak nekih formula. Zato pokušava djelovati dublje, uzimanjem tekućeg kolagena i povremenim odlascima na tretmane radiofrekvencijom - u skladu s imenom novog albuma “Ispod kože”.

Prije i poslije izlaska

Najpoželjniji sastojci za oživljavanje ‘mamurne’ kože su vitamin C i hijaluronska kiselina, kaže dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije.

- Nakon skidanja šminke možemo staviti serum s vitaminom C kako bismo koži dodali antioksidanse koji neutraliziraju višak slobodnih radikala te retinol da ubrzamo staničnu obnovu kože. Potom možemo staviti hijaluronski serum ili tzv. sheet

hijaluronsku masku, kako bismo spriječili prekomjerni gubitak vode noću. Možemo dodati i ceramide ili ulja za zaštitu kožne barijere. Kao prevenciju, dodaje dr. Bolanča, možemo prije izlaska također staviti velike količine antioksidansa na lice - vitamin C ili resveratrol, koji će neutralizirati slobodne radikale.

image

PAYOT Roselift Collagène flasteri za podizanje oka, 364,80 kn

PRESS
image

BIOLOGIQUE RECHERCHE Liposmose serum protiv podbuhlosti očiju, 8 ml 220 kn

PRESS
image

EUCERIN Aquaporin active krema za područje oko očiju, 133,74 kn

PRESS
image

ISDINCEUTICS K-Ox Eyes smanjuje otečenost i tamne podočnjake, 326,25 kn

PRESS
image

MATIS Relax-eyes protiv tragova umora oko očiju, 365 kn

PRESS
Linker
24. travanj 2024 19:52