dobro je znati

Kako razlikovati suhu od dehidrirane kože? Stali smo na kraj ovoj vječnoj dilemi

Jedno je tip kože, drugo je stanje te iako imaju slične simptome, suha i dehidrirana koža razlikuju se po mnogo čemu. Kako ih njegovati saznajte u našem vodiču.

Kada je riječ o koži, najčešći izrazi koji se za nju vežu su suha i masna te eventualno mješovita. Riječ je, dakle, o tipovima kože koji se lako određuju jer imaju određene karakteristike koje se odmah vide. No, jedna kardinalna greška koja se ponavlja iznova i iznova jest ta što suhi tip kože često zamjenjujemo sa stanjem kože koje se naziva dehidracija.

Problem koji se javlja u ovoj situaciji jest taj što nehotice kožu opterećujemo krivim proizvodima jer nam nije jasna razlika između suhe i dehidrirane kože. Da, naizgled je riječ o istome, ali ove vrste kože su bitno različite i zbog toga zahtijevaju različit tretman.

Suha koža može djelovati kao dehidrirana i obrnuto te i jedna i druga mogu imati iste posljedice - grubu teksturu, nadraženost, osjetljivost i osjećaj zatezanja. Pa kako ih onda razlikovati? Donosimo detaljan vodič koji će vam olakšati život!

Suha koža

Kao što smo već spomenuli, suha koža je tip kože koji se ne mijenja, bez obzira na godišnja doba, utjecaje iz okoliša ili, primjerice, prehranu. Ipak, s godinama masna ili mješovita koža može naginjati suhoj zbog gubljenja prirodnog sebuma.

Uzrok suhe kože je nedostatak biosinteze prirodnih lipida, odnosno masti i ulja koja sadrži ili tvari koje zadržavaju vodu u koži.

Suha koža također može imati i slabu zaštitnu barijeru, zbog čega je podložnija sunčevom zračenju, bržem pojavljivanju bora i utjecaju slobodnih radikala. Zbog svega toga, suha koža konstantno se bori da zadrži prirodna ulja u sebi, a posljedice su perutanje, suhoća na dodir i svrbež.

Dehidrirana koža

Manjak vlažnosti u koži stanje je koje se naziva dehidracija, no ono, za razliku od suhe kože, ovisi o godišnjim dobima, unosu tekućine, njezi kože i prehrani. Dehidracija može zahvatiti sve tipove kože - normalnu, masnu, mješovitu i suhu. Simptomi dehidrirane kože su slični kao i kod suhe, s tom razlikom da dehidriranoj koži nedostaje vlage, a ne masnoće. Jedan od glavnih razloga dehirirane kože jest konzumiranje premalo vode, tuširanje prevrućom vodom, boravak u zagrijanim prostorijama sa suhim zrakom, prehrana s previše soli te neoprezno izlaganje suncu.

image

Suhu kožu njegujte uljima na bazi ceramida.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Tko se krije iza novih brandova hrvatske beauty industrije? Tri kreativke osvajaju pilinzima, suhim uljima i prirodnim kremama

Sličnosti i razlike

Najveći problem suhe kože jest ljuskavost, crvenilo te učestala pojava dermatitisa, psorijaze i ekcema, dok dehidrirana koža može imati i neke druge simptome osim perutanja. To su tamni podočnjaci, svrbež, sivi ton, umor, a pore mogu biti izraženije, kao i prištići.

Koža može postati dehidrirana i zbog previše čišćenja ili čišćenja preagresivnim sredstvima koja je dodatno isušuju. Kombinacija takvih proizvoda (najčešće na bazi teških tenzida, alkohola i sličnog), tvrde i vruće vode, najčešće dovodi do dehidracije.

Kako suha koža ima oslabljenu zaštitnu barijeru, ne može zadržati prirodne zalihe vode te je gubi putem isparavanja. Ovdje dolazi do "spajanja" tipa i stanja pa suha koža zbog povećanog isparavanja vlage stratum corneuma, najudaljenijeg sloja epidermisa, postaje ujedno dehidrirana. Sadržaj lipida u koži i sadržaj vode u stratum corneumu su usko isprepleteni, što je također jedan od razloga zašto je suhu i dehidriranu kožu teško razlikovati.

Njega suhe i dehidrirane kože

Da biste utvrdili nedostaje li vam vlage u koži, uštipnite je. Ako se odmah nabora i ne vrati oblik, dehidrirana je. Drugi trik je sljedeći: umijte se i nemojte nanijeti nikakvu kremu. Ako vas ujutro koža zateže, a uz to se peruta i svrbi, dehidrirana je, ali i suha.

image

Dehidriranu kožu treba obogatiti vlagom pa koristite proizvode na bazi hijaluronskom kiselinom.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Suhe usne prava su gnjavaža tijekom zime: Radite li ovih šest grešaka koje ih dodatno isušuju?

Suhu kožu, nažalost, ne možete promijeniti, ali joj možete olakšati ako u rutinu njege uvrstite njegujuća ulja na bazi ceramida koja će joj vratiti potrebnu masnoću te spriječiti vlagu da isparava. Ceramidi su su strukturni elementi kože koji se prirodno nalaze u njezinim slojevima, ali njihova proizvodnja tijekom godina opada. Međutim, ovaj savjet će funkcionirati samo na suhoj koži bez prištića, dok se kod suhe kože s prištićima ulja trebaju izbjegavati sve dok se ne riješe izbijanja.

Suhoj koži bez prištića godit će nježni pilinzi koji će ukloniti mrtve stanice kože, ali ne provodite ih više od jednom tjedno. Izbjegavajte jake kiseline i agresivne pilinge jer će ju oni učiniti još osjetljivijom.

Prištiće kod suhe kože nipošto ne treba tretirati isušujućim proizvodima koji se koriste kod masne problematične kože. Najbolji savjet za ovu vrstu kože jest da koristite lagane nekomedogene proizvode koji neće opteretiti pore. To su, primjerice, alove vera koja će smanjiti upalu te salicilna kiselina, ali koristite je samo na mjestima gdje su prištići, nikako na cijelom licu. Perite lice jednom dnevno i koristite nemasnu hidratantnu kremu.

Dehidriranu kožu, s druge strane, treba obogatiti vlagom, a najbolji proizvod za to je serum s hijaluronskom kiselinom i konzumiranje više vode. Hijaluronska kiselina prirodno je prisutna u našem tijelu, ali poput ceramida, njezina proizvodnja kasnije u životu opada. Serum s hijaluronskom kiselinom nanosite na čistu kožu koju ste pošpricali nealkoholnim tonikom. I na kraju ne ono manje važno - zimi u prostoriji u kojoj spavate koristite ovlaživač zraka da je centralno grijanje dodatno ne isušuje.

Linker
08. travanj 2024 18:30