Matea Smolčić Senčar
VISOKA DIOPTRIJA

Mila Elegović o borbi s lošim vidom i novim izazovima na pragu pedesete

Glumica Mila Elegović cijeli se život borila s visokom dioptrijom, a njezin vid, na prelasku iz četrdesetih u pedesete, vrebaju ih i nove opasnosti.

Zagrebačku glumicu Milu Elegović (49) gotovo je nemoguće vidjeti s naočalama na nosu - čak ni sa sunčanim, jer ne podnosi nikakav “teret” na licu. Ne bi to bilo toliko neobično da zvijezda kazališta Komedija i brojnih TV serija, kao što su “Stipe u gostima” i “Bitange i princeze”, još od osme godine nema izrazito loš vid. No kako je s 12 godina počela nositi leće, toliko se navikla na njih da ih, kaže, ni za što ne bi mijenjala.

- Kako mi je dioptrija na jednom oku minus 7, a na drugom minus 8, a uz to imam i astigmatizam, problem je ako sam bez leća, jer se sudaram sa stvarima. Ili padam. Štreberica kakva jesam, tijekom godina sam razvila naviku da koristim samo provjereno dobru šminku i ljepilo za umjetne trepavice, kako mi ne bi iritiralo oči, ali i da sve to prije odlaska na spavanje temeljito očistim. Kako sam u perimenopauzi, pojavio mi se sindrom suhog oka pa ih kapam svake večeri prije spavanja. Priznajem da su ta neprestana briga te stavljanje i vađenje leća gnjavaža, ali ja zasad ipak nisam kandidat ni za kakav kirurški zahvat - ispričala nam je Mila Elegović, dodajući da si zbog zdravlja oka redovito priprema smoothieje od jabuke, cikle i mrkve s kokosovim mlijekom, koji su joj ujutro i navečer zamjena za obrok. Ima besprijekornu liniju za koju je, kaže, “zaslužno vježbanje s osobnim trenerom triput tjedno, svakodnevno hodanje i post”, ali i brojne obveze jer je ove sezone čekaju četiri premijere, nova pjesma i vlastiti show.

Prijelaz iz četvrtog u peto desetljeće života odražava se na cijelo tijelo, a osobito na vid koji postupno slabi i doživljava niz prolaznih ili trajnijih poremećaja. Stoga ih je dobro prepoznati na vrijeme - i reagirati. Ili, kako je objasnila prof dr. sc. Iva Dekaris, voditeljica Odsjeka za rožnicu i medicinska direktorica Klinike Svjetlost, “nakon četrdesete vid slabi, a oči mogu prolaziti kroz niz prolaznih ili trajnih poremećaja zbog čega su osobito važne redovite kontrole njihovoga zdravlja”.

Sve o problemima koji se mogu pojaviti čitajte u knjižici Anti-aging oka koju dobivate na dar uz novi broj Glorije, a u njoj vas očekuje i kupon s 30 posto popusta na sve operacije očiju u Klinici Svjetlost.

Linker
23. travanj 2024 09:21