#trending

Pjegice su neodoljiv ukras lica i tijela: Nekada sam ih se željela riješiti, a sada ih ponosno njegujem, evo kako

Kažu da su pjegice jedan od najšarmantnijih ukrasa na licu, a mnoge žene koje ih nemaju posljednjih ih godina crtaju pomoću smeđih sjenila ili olovaka, unatoč tome što beauty industrija stalno propagira "besprijekoran" ten bez ijedne mrljice, što, naravno, nije nešto čemu bismo trebali težiti.

Da, pjegice mogu biti vrlo simpatične čega sam postala svjesna tek unazad nekoliko godina, do tada sam ih se pokušavala riješiti na mnoge načine, najviše kremama za izbjeljivanje.

Naime, meni pjegice nisu rezultat samo boravka na suncu, već i genetike - oba roditelja su mi pjegava, a meni se ove simpatične točkice protežu od usana preko vrata do leđa i to samo na jednoj strani, što je vrlo specifično obilježje! Tako sam si nakon nekog vremena pomislila: "Zašto to radiš? Daj budi ono što jesi, voli i njeguj te pjegice, one te čine jedinstvenom!". Trebalo mi je dosta vremena da osvijestim ovu činjenicu i drago mi je da jesam.

Osim ovih genetskih pjegica, svake godine kada stigne ljeto, popjegavim na nekoliko dijelova tijela - nadlanicama, ušima, obrazima, usnama i nosu. Možda vam kada ovo čitate to sve skupa izgleda vrlo smušeno, no zapravo je cool jer su super raspoređene i daju mi neki poseban šarm, kao što bi pjegice i trebale.

image
Neke pjegice konstantne su mi tijekom cijele godine, a na nekim dijelovima lica i tijela dobivam ih samo preko ljeta.
IDA TOMAŠKOVIĆ

Što su zapravo one? Male nakupine melanina koje se pojavljuju i nestaju ovisno o tome kako se izlažemo suncu. Ali kao što vidite, postoje i one koje su tu cijele godine, kao što je to slučaj kod mene.

Postoji uvriježeno mišljenje da pjegice imaju samo prirodno crvenokose, svjetlopute dame, što definitivno nije pravilo. Moja koža je preko zime svjetlija, a preko ljeta brzo potamni, s tim da mi je podton maslinast, što pripisujem svojim dalmatinskim genima.

Kako njegujem pjegice?

Koža s pjegicama zahtijeva posebnu pažnju i njegu, bez obzira jeste li tamnoputi poput mene ili prirodno svjetlijeg tena. Naime, pod utjecajem UV zraka mogu prerasti u veće pigmentacijske mrlje, zato ih je potrebno pažljivo njegovati tijekom cijele godine, posebice ljeti kada ima više sunca.

Moja rutina njege lica sastoji se od nekoliko proizvoda bez kojih ne mogu, kako preko zime, tako i ljeti, s tom razlikom što u hladnijim mjesecima posežem za proizvodima nešto hranjivije, bogatije teksture, a ljeti onim laganijim.

Prvo i osnovno - nikada, ali baš nikada, čak i da sjekire padaju s neba, ne idem u krevet sa šminkom na licu. Obavezno je očistim ili micelarnom otopinom i neagresivnim gelom za čišćenje ili je rastopim uljnom emulzijom, također u kombinaciji s gelom koji sadrži salicilnu kiselinu koja mi regulira prištiće.

Nakon čišćenja, slijedi osvježavanje tonikom. Tonik je važan dio rutine jer priprema kožu za daljnju njega i vraća joj potrebni pH koji smo narušili tvrdom vodom.

image
Iz kuće ne izlazim bez zaštitnog faktora 30 ili više!
IDA TOMAŠKOVIĆ

Ako u blizini nemam tonik (primjerice na plaži), kožu pošpricam termalnom vodom ili hidrolatom nekog bilja poput smilja ili ruža kako bi je umirila.

Nakon tonika tijekom dnevne njege obično stavljam serum s vitaminom C koji usporava preuranjeno starenje, stvaranje dodatnim mrlja na koži te joj daje divan sjaj. Van ne izlazim bez kreme sa zaštitnim faktorom 30 ili više te pazim da prekrijem svaki milimetar lica i vrata, posebice na dijelovima gdje imam pjegice.

U večernjoj njezi primjenjujem obično neko ulje koje se brzo upija, njeguje i omekšava. Najdraži su mi proizvodi sa skvalanom - uljnom komponentom koja se dobiva iz skvalena, jednoj od tvari prirodno prisutnih u našem sebumu koja vlaži i štiti našu kožu.

Ne zaboravite na piling

Uklanjanje mrtvih stanica važno je ako želite potaknuti kožu da se bori protiv mrlja i diskoloracija. Piling lica, ali i cijelog tijela radim jednom tjedno; one nježnije koristim na licu, a one nešto grublje na tijelu. Nakon toga mi je koža glatka i vidljivo čišća i svježa.

Također, povremeno kožu počastim nekom hranjivom maskom, a posebno obožavam one s C vitaminom nakon kojih mi je koža kao ponovno rođena.

I to je to! Iako se možda čini da koristim previše proizvoda, mojoj koži ova rutina odgovara, a i pjegice su lijepe i na mjestu. Možda bi vama odgovarala drugačija, ali ono što se uvijek mora nalaziti u vašoj torbi, gdje god se nalazili, jest krema sa zaštitnim faktorom!

Linker
23. travanj 2024 06:59