Pexels
Vrijeme za generalku

Proljetno čišćenje make-up torbice - što baciti, što zadržati i trikovi koji će vas oduševiti

Gomilanje stvari koje su stare i koje ne koristimo, uključujući i make-up, nikada nije dobra ideja. Osim što zauzima prostor, nered nepovoljno utječe na naše fizičko i psihičko zdravlje. S obzirom da nam stižu topliji dani, vrijeme je da konačno očistite make-up torbicu koju ste godinama punili raznim proizvodima, a mi znamo neke odlične trikove kako se odlučiti što ide u smeće, a što je sigurno za korištenje.

Gomilanje stvari koje su stare i koje ne koristimo, uključujući i make-up, nikada nije dobra ideja. Osim što zauzima prostor, nered nepovoljno utječe na naše fizičko i psihičko zdravlje. S obzirom da nam stižu topliji dani, vrijeme je da konačno očistite make-up torbicu koju ste godinama punili raznim proizvodima, a mi znamo neke odlične trikove kako se odlučiti što ide u smeće, a što je sigurno za korištenje.

Osim što je sinonim za prestanak zime, buđenje prirode i dolazak toplijih dana, proljeće također simbolizira nove početke. Oni se mogu odnositi na bilo koji aspekt života pa i na naše make-up torbice. Ako je već prošlo dosta vremena otkada ste u njoj napravili generalku, ne brinite, potpuno vas razumijemo. Nekada je teško baciti stvari koje smo si priuštili nakon mjeseci pa i godina koliko su proveli na našoj wish listi, ali to ne znači da mogu trajati zauvijek.

Ovo se posebno odnosi na tekuće pudere i korektore koje nije dobro koristiti dulje od godinu dana jer osim što su kvarljivi, mogu vam izazvati probleme na licu. Teške pudere s bogatijom teksturom kojima još nije istekao rok trajanja pospremite do sljedeće jeseni jer u toplije dane koža mora disati. Puderi laganijih tekstura ujednačit će ten, a neće biti teški na koži.

Praškasti proizvodi traju nešto duže

Proizvode poput maskara, primera i tuševa također treba redovito mijenjati jer se mogu osušiti i pokvariti, a takve ih, vjerujemo, ne želite stavljati na lice i riskirati upalu očiju.

Što se tiče sjenila, rumenila i ostalih praškastih make-up proizvoda, oni traju nešto duže pa ih bez straha možete koristiti i do nekoliko godina. No, ako primijetite da su poprimili čudan miris, neka lete ravno u smeće!

Pripazite na miris i teksturu

Ruževe, sjajila i balzame za usne trebalo bi baciti nakon godinu dana, koliko god da nam 'novo' djeluju jer ih ipak stavljamo na usne, što znači da dolaze u kontakt sa sluznicom. Iako ne spadaju u make-up, ovdje ćemo ubrojiti i parfeme i lakove za nokte koje mnoge od nas nose u putnim kozmetičkim torbicama. Oni traju najviše od svega navedenog, ali njih također bacite ako primijetite da su promijenili miris ili teksturu.

Nakon što ste bacili sav nepotreban make-up i odvojili onaj koji je siguran za korištenje, obratite pažnju na sljedeće:

Dobro očistite sve make-up torbice i spremnike

Ovo je vrlo važno jer su sve površine, ladičari, torbice i kutije vjerojatno mjesecima skupljali prašinu i ostatke šminke. Operite ih nježnim sapunom i dezinficirajte alkoholom kako bi spriječili razvoj zaraze.

Investirajte u praktične držače

Ako i nakon čišćenja imate puno make-up proizvoda koje nemste gdje držati, investirajte u izdržljive i praktične spremnike poput onih akrilnih koji se mogu nabaviti u skoro svim većim drogerijama ili na web shopovima. Većina takvih spremnika ima posebne odjeljke za ruževe, pudere, sjenila, olovke i sve ostale proizvode, a krajnji dojam je uredna i odmah dostupna make-up kolekcija na koju ćete biti ponosni.

Što se tiče spremanja većih komada poput paleta sjenila, imamo poseban trik - složite ih u držače za salvete. Praktično i vrlo estetski privlačno!

Ne ostavljajte kistove posvuda

Kistovi za nanošenje make-upa ne moraju biti stisnuti na dnu kozmetičke torbice. Kako ne bi izgubili oblik, poslažite ih u vaze, čaše ili stare staklenke koje možete i ukrasiti ako ste posebno kreativni. Ovako će vam svaki kist odmah biti dostupan i znat ćete koji su za pranje, a koji su još uvijek čisti. I ne zaboravite, perite ih redovito!

I stare kutije mogu poslužiti

Kutije za cipele ili one dekorativne u koje se obično spremaju darovi možete pretvoriti u dom za vaše lakove za nokte. Ukrasite ih šljokicama, prebojajte zanimljivim bojama ili ih obljepite ukrasnim papirom. Lako, a efektno.

Linker
27. travanj 2024 08:36