Emma Watson
 Getty Images
zdravlje je prvo

Stiže i dar uz novi broj Glorije! Vodeći hrvatski stomatolozi se slažu: U modi je prirodnost

Estetika je danas važan dio dentalne medicine, a kako, uz zdravlje, postići savršen oblik i boju zuba objašnjavaju vodeći hrvatski stomatolozi koji tvrde da je i pri korištenju umjetnih materijala najvažnija umjerenost i prirodan izgled. Za blistav osmijeh, za vas smo pripremili dar uz novi broj Glorije - Kalodont pastu za zube!

Još donedavno se na temelju osmijeha moglo procijeniti tko je iz SAD-a, a tko sa Starog kontinenta - jer prepoznatljiv znak većine Amerikanaca već su desetljećima nestvarno lijepi, čvrsti i bijeli zubi, dok su Europljani dopuštali da im, primjerice, nestašna trojka malo iskoči iz reda. No s pojavom implantanata i ljuskica, kompjutorskih vizualizacija zagriza i prozračnih porculana za krunice - svi su krenuli put savršenstva. Da je taj trend prisutan i u Hrvatskoj svjedoče sudionici TV spektakla “Ples sa zvijezdama” - koji se, osim u plesnom, očito natječu i u zubnom savršenstvu. Glumac i pjevač Davor Garić (38) ispao je iz showa, ali mogao je pobijediti da se natjecao u izboru za najblistaviji osmijeh - zajedno s plesnom partnericom Valentinom Walme (27). Dok se ona kune da su njezini zubi dar prirode, on priznaje da je za njegovu “nisku” zaslužan dobar stomatolog.

- On uvijek ima pravo rješenje za sve, od izbjeljivanja do ljuskica i krunica. Inače, mislim da bismo se svi trebali više smijati ma kakve zube imali, a meni se sviđa kada su umjereno nesavršeni - kaže Davor Garić.

Promo

Promo

Estetika je važan dio dentalne medicine, objašnjava stomatolog Željko Rotim iz istoimenog Medical centra, a u nju je uključeno nekoliko grana. Ponajprije ortodoncija, u kojoj su danas hit tzv. nevidljivi aparatići od prozirnih folija koji nepravilne zube pomiču u pravilan niz, a odlična su zamjena fiksnim s kojima je teže održavati higijenu. Za izgled zubi važna je i boja. Ne moraju nužno biti biserno bijeli - glavno da im je boja ujednačena, i da nisu baš jako žuti (što se događa zbog genetskih uzroka, starosti te promjena izazvanih lijekovima, nekim namirnicama i pićima).

Osim redovitim uklanjanjem kamenca i plaka te izbjeljivanjem pjeskarenjem, na boju zubi djeluje se LED tehnologijom ili diodnim laserom. Zoom tehnologija LED svjetlosti “cilja” na gel s vodikovim peroksidom (kojim su premazani zubi) toliko moćno da može “skinuti” do osam nijansi. Tretman traje 45 minuta, a uz dobru higijenu rezultati će se održati do tri godine. Izbjeljivanje diodnim laserom traje 20-ak minuta, uz reguliranje jačine laserskog svjetla (vrlo važno kod osjetljivih zubi), a može se obaviti na jednoj ili na obje čeljusti.

Ipak, istinske zvijezde estetske dentalne medicine su ljuskice i krunice, koje su omogućile britanskoj glumici Emmi Watson da njezini prirodno zdravi, ali sitni zubi danas izgledaju punije, veće i bjelije, a njezinoj američkoj kolegici Emmi Roberts da ima jednako zanosan osmijeh kao njezina teta Julia Roberts. No najupadljivije koristi dentalnog makeovera vide se na nogometašu Cristianu Ronaldu koji je kao adolescent patio zbog akna, loše frizure i malih, ružnih zubi. Pubertet je davno zaboravio, no za današnji odličan izgled Ronaldo može zahvaliti vještom zubaru i tehničaru.

Emma Watson Attends The 'Harry Potter And The Philosopher'S Stone' World Film Premiere In London. (Photo by Justin Goff\UK Press via Getty Images)
UK Press via Getty Images
Emma Watson

PARIS, FRANCE - JUNE 22:  Emma Watson attends
Getty Images
Emma Watson

MANCHESTER, ENGLAND - OCTOBER 22:  Cristiano Ronaldo of Juventus reacts during a press conference ahead of their UEFA Champions League Group H match against Manchester United at Old Trafford on October 22, 2018 in Manchester, England.  (Photo by Jan Kruger/Getty Images)
Getty Images
Cristiano Ronaldo

Veneers ili porculanske ljuskice odličan su izbor za one koji su nezadovoljni bojom, oblikom, veličinom i rasporedom zuba, a skrivaju i oštećenja cakline te nedostatak zuba. Izrađuju se od prozračnih materijala, s tim da se lijepe na zdrave zube nakon plitkog brušenja zubne plohe kojoj, nakon cementiranja, daju trajno glatku površinu. Porculanske bezmetalne krunice rješenje su za one koji žele da im “umjetni” zubi izgledaju kao prirodni. Propuštaju svjetlost, precizno se izrađuju zahvaljujući kompjutorskim programima, lako se čiste, čvrste su i iznimno otporne na lom, ne iritiraju desni i ne uzrokuju povlačenje zubnoga mesa. Što je najvažnije, omogućuju “maskiranje” zuba koji su toliko oštećeni da se ne mogu dopuniti plombama. Iste se navlake nižu i na mostovima, kao i na zubnim implantatima te tako u potpunosti zamjenjuju izgubljene zube čija su kopija po obliku, veličini i čvrstoći.

Dobro napravljena i primjerenom higijenom održavana navlaka može trajati od 10 do 20 godina, uz odricanje od štetnih navika kao što su grickanje noktiju ili drobljenje leda zubima. Pribroje li se tome tehnike pranja i vrhunske četkice i paste, vodice, interdentalne četkice i izbjeljivači te kompjutorski programi za dizajn lijepog osmijeha s dva savršena niza, više nema isprike za nemar prema zdravlju i izgledu zubi. Pa ni mjesta za strah od zubara, jer se zahvati obavljaju i pod anestezijom.

U modi je prirodnost

- Uza svu digitalizaciju dentalne medicine i bombardiranja pacijenata programima za smile design, ipak je kod izrade protetskih radova najvažnija vrhunska estetika i - što prirodniji izgled ljuskica, navlaka i mostova. To se može postići samo ručnim nanošenjem slojeva porculana, što zahtijeva ogroman trud i smisao za lijepo zubnog tehničara i liječnika dentalne medicine. Općenito se može reći da su u trendu umjerenost i prirodnost i što transparentniji materijali za izradu zuba te korekcije na licu hijaluronskim filerima kako bi se postigao cjeloviti sklad. A apsolutna prošlost su prebijeli i pregusti zubi, kao i pretjerana pumpanja filerima i lica zaleđena botoksom - kaže dr. Tatjana Knego iz Dental Estetic Studija.

Koncept ‘sve u jedan’

Mogućnost trajnog nadomještanja zubi implantatima i keramičkim krunicama unijela je velike promjene u stomatologiju i u živote ljudi. Jedinstveni koncept ALL IN ONE by IMED istoimene zagrebačke poliklinike omogućuje da se pacijentu izvade svi loši zubi, ugrade svi potrebni implantati, obavi endodontsko i konzervativno liječenje, parodontološka obrada te da se uzme otisak za izradu privremenih zuba - dok on spava. Nakon što se probudi iz anestezije, kući odlazi s fiksnim privremenim mostovima.

- Ovakvo je liječenje manje stresno za organizam, a rane mnogo brže zacjeljuju. Uz to, pacijent ne mora dolaziti više puta. Vrijednost koncepta je multidisciplinarnost, korištenje vrhunskih implantanata od čistog titana i keramičkih krunica koje se izrađuju uz pomoć CAD CAM tehnologije, a posebno je pogodan za ljude koji se boje zubara te one s mnogo poslovnih i privatnih obveza - objašnjava mr. sc. Marko Krmpotić, specijalist oralne kirurgije i ravnatelj Poliklinike IMED.

Uz novi broj magazina Gloria ne propustite na dar za blistav osmijeh - pastu za zube Kalodont!

Linker
16. travanj 2024 09:02