Važan dio rutine

Ulje idealno za sve tipove kože: ‘Briše‘ ožiljke, smiruje ekceme i rješava problem akni

Poznato je kako ulja zadržavaju vlagu u koži te sprječavaju da brzo ispari, a arganovo ulje idealno je za sve tipove kože jer nije niti premasno niti prelagano.

Sigurno znate da je hidratacija jedan od najvažnijih koraka u njezi kože jer vlaga održava kožu napetom, sjajnom i zdravom. No, nekada ta vlaga prebrzo ispari pa nam je koža dehidrirana. Zbog toga bismo u našu rutinu njege trebali uvrstiti i njegujuća ulja koja će "zaključati" vlagu pa neće brzo isparavati.

Na tržištu postoje mnoga ulja, a arganovo je omiljeno među ljubiteljima kozmetike zbog brojnih korisnih sastojaka.

Osim za kožu, koristi se i za njegu kose i vlasišta te vam neće opustošiti novčanik jer je povoljno i može se naći u brojnim drogerijama i biljnim ljekarnama.


Kako arganovo ulje djeluje na kožu?

Kako su naglasile Josie Maran, osnivačica istoimene kozmetike i dermatologica Patricia Wexler za Marie Claire, svako ulje ima specifičnu formulaciju, težinu i stopu apsorpcije te stoga drukčije djeluju na kožu i njezine specifične probleme. Primjerice, ricinusovo ulje i ulje sjemenki grožđa reguliraju sebum na masnoj koži, dok kokosovo i ulje badema bogato njeguju suhu kožu.

Arganovo ulje, pak, spada negdje u sredinu, dakle, nije ni preteško niti prelagano pa je odlično za sve tipove kože. Bogato je omega-masnim kiselinama, vitaminom E i linoleinskom kiselinom, a svi ovi sastojci lagano vlaže kožu, omekšavaju suhe dijelove, a djeluju i na akne.

image

Kao i s drugim kozmetičkim proizvodima, ni s arganovim uljem ne treba pretjerivati

CHRISTIN HUME/UNSPLASH

Čitajte i: Zlatni savjeti: Kako najbolje njegovati kožu nakon kemijskog pilinga ili lasera

Možda mislite da na masnu kožu s aknama ne bi trebalo stavljati ulje, ali ono može, napominju znalci, zapravo spriječiti razvoj bakterija, regulirati sebum i smanjiti nastajanje akni i prištića. Osim toga, vitamin E djeluje protuupalno na crvenu, reaktivnu kožu, a antioksidansi prirodno prisutni u arganovu ulju smiruju česte kožne probleme poput ekcema, a mogu i izblijediti ožiljke.


Kako ga koristiti?

S niti jednim kozmetičkim proizvodom ne treba pretjerivati pa tako ni s arganovim uljem. Nije komedogeno (komedogenost predstavlja stanje kože, sva ona "ispupčenja", neravnine i nepravilnosti na koži), ali ne treba ga koristiti umjesto hidratantne kreme jer ono to nije. Arganovo ulje je takozvani okluziv koji zadržava vlagu u koži pa ga treba nanositi na vlažno, a ne na suho lice, najbolje u večernjoj njezi.

No, koža mora biti vlažna od bezalkoholnog tonika, a ne vode iz slavine jer ona isušuje kožu zbog previše kalcija i magnezija pa joj je važno tonikom izbalansirati pH faktor. Pronašli smo nekoliko povoljnih i kvalitetnih arganovih ulja.

image

Melvita arganovo ulje, Notino.hr, 129,60 kuna.

MELVITA
image

Oleo Therapy arganovo ulje, Terra Organica, 95,90 kn.

TERRA ORGANICA
image

The Ordinary arganovo ulje, Douglas, 54,90 kuna.

THE ORDINARY

Linker
05. ožujak 2024 17:32