Njega lica

Vitamin C, retinol i kiseline - moćni su u njezi kože, ali neke nikada ne biste smjeli koristiti zajedno, evo koje!

Kreiranje odgovarajuće rutine njege lica mnogim ženama nije baš lak posao, posebice zato što su sa svih strana bombardirane hrpom pojmova, informacija o sastojcima (svako malo iskoči neki novi) ili pak ponudom brendova i njihovih proizvoda kojih je sve više i više. Jedan od najvažnijih koraka jest znati kako kombinirati aktivne sastojke i s čime ih ni u ludilu ne smijete koristiti.

Ako ste tek početnik u stvaranju rutine njege lica, prvo što trebate napraviti jest odrediti vaš tip kože, odnosno imate li masnu, suhu, mješovitu, normalnu ili osjetljivu kožu. Osim toga, svi tipovi mogu imati određena stanja - dehidrirano, sklono crvenilu, prištićima, hiperpigmentacijama...

Čitajte i: Čišćenje lica prema tipu kože - Proizvodi na koje se trebamo osloniti i greške koje najčešće radimo

No, prije kupovanja odgovarajućih proizvoda za vašu kožu, potrebno je proći još jednu važnu lekciju - onu o sastojcima. Naime, aktivnih sastojaka u kozmetici ima prilično puno pa se lako izgubiti među njima. Svaki djeluje različito, a ono što se premalo spominje jest činjenica da neke od njih nije dobro zajedno koristiti jer možete napraviti više štete nego koristi vašoj koži.

Neki od najpoznatijih i najmoćnijih sastojaka su retinol, vitamin C, AHA i BHA kiseline, benzoil peroksid, salicilna kiselina i niacinamid koji zbilja mogu napraviti pozitivnu razliku na našoj koži, no, primjerice, retinol i vitamin C nikada se ne bi trebali miješati. Zašto? Pročitajte u nastavku.

Retinol i vitamin C

Ova dva pobjednika u kozmetičkim sastojcima koje obožavaju mnoge žene i muškarci divno posvjetljuju ten i pomažu izblijediti hiperpigmentacije, ali ako ih koristite zajedno, odnosno jedan iza drugog, mogu se javiti iritacije i vrlo velika neugoda na koži jer imaju različit pH faktor.

Naime, retinol ima viši pH od vitamina C pa u kombinaciji niti jedan neće moći prodrijeti u vašu kožu. U tom slučaju, pH faktor retinola će se smanjiti, a od vitamina C povećati, što rezultira neželjenim mrljama i kemijskim oštećenjem kože.

Pa kako onda iskoristiti potencijal ova dva sastojka? Vitamin C najbolje je koristiti u jutarnjoj njezi, odmah nakon umivanja i toniziranja, a prije SPF kreme. Naime, vitamin C pospješuje učinak kreme za zaštitu od sunca i daje sjaj koži. Retinol je bolji za korištenje u večernjim satima, kada niste izloženi suncu - odličan je u borbi protiv akni, potiče stvaranje kolagena i pomaže u ravnanju manjih bora.

Čitajte i: Vitamin C najguglaniji je sastojak svih vremena: Zašto je ključan u njezi kože i kako ga pravilno koristiti

Vitamin C i AHA i BHA kiseline

Još jedna kombinacija koja bi mogla izazvati iritacije je vitamin C te alfa i beta hidroksilna kiselina, poznate i kao AHA i BHA kiseline. Ove kiseline su zapravo kemijski pilinzi koji djeluju u dubljim slojevima kože te su zbog toga bolji izbor od mehaničkih pilinga koji nerijetko oštećuju kožu.

AHA kiseline su glikolna, laktična i citrična kiselina, dok je BHA kiselina salicilna. AHA kiseline obično se koriste za uklanjanje mrtvih stanica kože, djelovanje na hiperpigmentacije i vraćanje koži prirodnog sjaja, dok je BHA kiselina ultimativan sastojak za liječenje akni i prištića, odnosno uklanjanja bakterija s površine kože koje uzrokuju upale.

Iako su vitaminu C i navedenim kiselinama pH vrijednosti slične pa se neće poništavati, kombiniranjem ovih sastojaka u isto vrijeme moglo bi izazvati ozbiljne iritacije na koži, pogotovo osjetljivoj.

Za najbolji efekt držite se savjeta otprije - kemijski piling AHA i BHA kiselinama napravite navečer, a vitamin C koristite ujutro.

image
Serum s retinolom niakda ne miješajte s benzoil peroksidom, vitmainom C te AHA i BHA kiselinama!
PEXELS

Retinol i Benzoil peroksid

Iako su oba sastojka moćna u uklanjanju akni i prištića, nikada ih ne koristite zajedno. Naime, benzoil peroksid može oksidirati i poništiti tretinoin, odnosno trans retinoičnu kiselinu.

Drugim riječima, ova dva sastojka u kombinaciji se poništavaju i takvi nemaju ama baš nikakvog učinka na kožne probleme. Osim toga, mogu izazvati i neželjene iritacije i mrlje. Kako biste bili sigurni da nećete napraviti kaos na vašem licu, retinol i benzoil peroksid koristite na različite dane.

Niacinamid i vitamin C te AHA i BHA kiseline

Niacinamid ili vitamin B3 koristi se za tretiranje bora, hiperpigmentacija, dehidracije i crvenila ne slaže se baš s kiselinama pa ga definitivno ne treba koristiti s AHA i BHA kiselinama, ali ni s vitaminom C.

I ovdje je ključna prepreka pH vrijednost - ona je veća kod niacinamida u odnosu na pH vrijednost vitamina C te AHA i BHA kiselina pa neće napraviti neku značajnu razliku na koži ako se ovi sastojci zajedno koriste.

Osim toga, niacinamid u spoju s kiselinama može promijeniti kemijski sastav i pretvoriti se u niacin koji uzrokuje crvenilo.

Retinol i AHA i BHA kiseline

Ni "brak" između retinola i slavnog dua kiselina nije održiv jer je riječ o izrazito moćnim sastojcima koji u kombinaciji mogu biti pogubni za kožu. Ako ste u večernju rutinu njege već ubacili AHA i BHA kiseline, retinol izbacite na nekoliko dana. U dane kad koristite retinol, kiseline stavite po strani.

Jedina kiselina koju se može koristiti sa svim navedenim sastojcima jest hijaluronska koja je po sastavu zapravo šećer te se prirodno nalazi u našem organizmu. Nezamjenjiv je sastojak u hidrataciji kože jer se veže uz vodu pa ju je najbolje koristiti na vlažnu kožu koju ste osvježili tonikom (bez alkohola!).

Ovi savjeti zapravo su vrlo jednostavni, a mogu vas spasiti neugodnih reakcija kože pa ih svakako zapamtite i primjenjujte!

Linker
16. travanj 2024 10:38