I to treba znati

Loše strane dobrih stvari: Retinolske opekline i prištići nisu mit

Retinol može koži pružiti mnoge dobrobiti, no budući da je dosta agresivan, može izazivati iritacije i crvenilo kože, naročito u početku upotrebe. Reakcije znaju biti prilično burne, posebno ako ste pretjerali s količinom.

Često čujemo kako bi, zbog brojnih dobrobiti koje može pružiti koži, retinol trebao biti neizostavan dio anti-aging njege. To je aktivni sastojak iz skupine retinoida, derivata vitamina A. Kad se nanosi na kožu potiče izmjenu stanica i sprečava začepljivanje pora, što omogućuje dublje prodiranje ostalim proizvodima za njegu. Liječi akne, potiče produkciju kolagena, poboljšava elastičnost kože, ublažava hiperpigmentacije i ujednačuje ten, ublažava i sprečava fine linije i bore, poboljšava teksturu kože.

Gore, pa bolje

Postoje različiti oblici i koncentracije retinoida, i često su ti spojevi sastojci raznovrsnih proizvoda za kožu. Najjači tipovi retinoida izdaju se na recept, a od onih u slobodnoj prodaji najrašireniji je upravo retinol koji je u kozmetičkim proizvodima prisutan u koncentracijama od 0,2 do 1 posto. Učinak retinola ovisi o snazi proizvoda i koži osobe koja ga koristi. Prvi se rezultati uočavaju za oko četiri tjedna, a oko 12 tjedana potrebno je za zamjetne promjene u teksturi i tonu kože. Reklo bi se da retinol gotovo i nema mana, no budući da je dosta agresivan, u početku može izazvati iritacije i crvenilo kože, pa mnogi primjećuju da im koža isprva izgleda lošije, prije nego što se poboljša u odnosu na stanje prije upotrebe.

image

Negativne reakcije većinom nastaju u prvim tjednima upotrebe i to zbog prejake početne koncentracije

KOOLSHOOTERS/PEXELS

Moguće nuspojave

Retinol je vrlo dobro istražen, poznate su i njegove nuspojave koje mogu uključivati crvenilo, iritacije, opekline i žarenje, svrbež, ljuštenje kože, povećanu osjetljivost na sunce, a spominje se i indirektna veza s rakom kože. Unatoč tome, smatra se općenito sigurnim za upotrebu i liječnici ga snažno preporučuju. Negativne reakcije većinom nastaju u prvim tjednima upotrebe i to zbog prejake početne koncentracije; kako bi se to izbjeglo važno je polako prilagođavati količinu retinola, posebno ako imate suhu i osjetljivu kožu. Počnite s najblažim retinolom i koristite ga jednom do dva puta tjedno. Kako se koža bude privikavala, tako povećavajte broj korištenja i/ili koncentraciju. Dok se prilagođavate retinolu, dobra je ideja prebaciti se na proizvode za njegu osjetljive kože.

Dugotrajne nuspojave retinola malo su vjerojatne. No, budući da povećava osjetljivost na sunce, kao i mogućnost zadobivanja opeklina od sunca, važno je odgovorno ga koristiti i štititi se SPF-om. Opekline od sunca čine indirektnu vezu s rakom kože, no izravna povezanost ne postoji.

Lako je pretjerati

Ljudi često misle da je više više, ali takav je pristup kod retinola pogrešan – lako je pretjerati sa snagom ili učestalošću upotrebe, a moguće je i da retinol nanosimo na pogrešan dio lica. Prejako djelovanje prepoznaje se po tzv. retinolskim opeklinama - nastaju crvenilo, nadraženost, ljuštenje, bolnost, pa i sitni prištići, kakvi vam se inače ne javljaju. Razlog za to zapravo je jedan od plusova retinola, a to je poticanje podjele stanica u najdubljim slojevima kože. No, uz previše retinola doći će do prekomjerne podjele stanica te će na površinu dolaziti velik broj nezrelih stanica koje će se ljuštiti, budući da lipidi i veze koje bi ih trebale držati zajedno nisu formirane. Bez tih zaštitnih veza i ostali proizvodi za njegu mogu prodrijeti dublje nego što bi trebali, uzrokujući osjetljivost kože, peckanje i crvenilo.

Moguća je i alergijska reakcija - koža odmah postaje crvena, upaljena, nadražena i svrbi.

Nakon prekida upotrebe retinola, stanje bi se trebalo brzo povući. Valja reći i da osobe s osjetljivom kožom mogu ne podnositi retinol, jer im izaziva upalu, pa nema smisla inzistirati na njegovoj upotrebi.

Umirivanje kože

Prvi je korak kod retinolskih opeklina prilagoditi njegu i izbaciti sve „oštre” sastojke. Ključno je zaštititi kožnu barijeru, a u tome može pomoći „starinski” vazelin, kažu dermatolozi; okluzivni sastojak stvorit će barijeru na koži, zadržati vlagu u koži, podržati zacjeljivanje i zaštititi nadraženo područje od daljnjih iritacija i mogućeg prodora bakterija.

image

Prije i poslije retinola dobro je nanijeti hidratantni sloj

ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Poželjni su i umirujući sastojci poput aloje vere i gotu kole (cica, Centella asiatica), koji se preporučuju za smirivanje osjetljive i nadražene kože. Budući da retinol povećava osjetljivost kože na UV zrake, dok se koža ne oporavi strogo izbjegavajte sunce, a kada ste vani obavezno se štitite SPF-om 50. Nemojte se šminkati dok bol i crvenilo ne splasnu, a ako ne možete bez pudera i korektora, birajte one na silikonskoj bazi jer ne prodiru u kožu.

Retinolsko pročišćavanje može se izbjeći jedino nenamjerno, a to ovisi o reakciji kože. Kod nekih se ljudi, naime, javljaju samo crvenilo i perutanje kože u prvoj fazi upotrebe retinola, ali do pravog pročišćavanja ne dolazi. Inače, pročišćavanje obično traje oko tri tjedna, no to može i varirati, ovisno o tipu kože i pristupu zacjeljivanju. Ako smetnje potraju i nakon šest tjedana, potražite pomoć dermatologa.

Što su retinolski prištići?

Premda je koža tijekom retinolskog pročišćavanja suha, može doći do izbijanja prištića, kao odgovor na novi proizvod i bržu izmjenu stanica. Akne koje se tada pojavljuju već su postojale ispod površine kože, no potaknute retinolom, izbijaju odjednom. Znači, retinol ne izaziva njihovu pojavu, nego ubrzava sazrijevanje akni koje bi se ionako pojavile. Retinolski prištići uobičajena su pojava, čak i kod osoba koje im inače nisu sklone, jer uz retinol „na vidjelo” izlaze i mikroskopske blokade u porama i na njima nakupljene masnoće. Retinolski prištići češće će izbijati na masnijim područjima (T zona), jer je vjerojatnije da će ondje biti više začepljenih pora. Pokušate li ih istiskivati, riskirate pojavu mrlja i ožiljaka, budući da je koža osjetljivija nego inače. Suzdržite se i za koji ćete tjedan imati glatku i čistu kožu.

image

Već je nekoliko kapljica dovoljno za cijelo lice

KAROLINA GRABOWSKA/PEXELS

Povratak retinolu

Kada dođe vrijeme za povratak retinolu, odaberite najblaže koncentracije i polako privikavajte kožu. Nema žurbe, prilagodba, tj. upotreba najnižih koncentracija retinola svaka tri dana može potrajati tjednima, mjesecima, pa i godinama kako bi se koža bezbolno priviknula na njega. Dobro je početi s 0,25 ili 0,3-postotnim retinolom. Dovoljan je vrlo tanak sloj, za cijelo lice ne više od mrljice površine novčića. Pritom izbjegavajte osjetljivu kožu oko očiju (posebno kapke!) i nabore oko nosa, jer se proizvod ondje može nakupljati i pogoršati ljuštenje.

Retinol se može nanijeti izravno na očišćenu i suhu kožu, no ako želite spriječiti preduboko prodiranje i time ublažiti iritacije, prije i poslije retinola nanesite hidratantni sloj. Gornja hidratantna krema ne smije biti okluzivna - „zaključavanje” retinola u koži pojačava njegovo nadražujuće djelovanje.

Linker
05. ožujak 2024 15:17