MAKE-UP DIY

Make-up na očima se sada može napraviti s glue gunom?

Ovaj TikTok trend zvuči opasno, ali bez brige, ne nanosi se direktno na kožu.

U moru TikTok trendova kao što su različite perlice, šljokice i naljepnice, ove jeseni iskače jedan koji uključuje tehniku koja se inače koristi u svijetu kućnih instalacija i radova na dekoriranju, cvjećarstvu i svijetu kreativnih hobija. Radi se o 3D make-up dodatku za koji vam treba neočekivani alat, a to je pištolj za vruće ljepilo, poznatiji kao glue gun.

Prije svega, važno je naglasiti jednu stvar: pištolj za vruće ljepilo se nikada, ali nikada ne smije koristiti direktno na kožu, zbog vrlo visoke temperature koja može izazvati ozbiljne opekotine. OK, sad kad smo to riješili, idemo dalje. Iako se pištolj za vruće ljepilo prvenstveno koristi u svijetu kreativnih hobija, make-up kreatori i vizažisti na TikToku su otkrili da se može koristiti i za kreiranje dizajna koji se može aplicirati kao make-up za oči, dakako, nakon što se osuši i ohladi, nikako ne prije.

Ideja je slijedeća: na podlozi od nehrđajućeg čelika, što je sjajna podloga za kreiranje dizajna od vrućeg ljepilla, oblikujete male vijugice, krugove, cik-cak, i ostale oblike koje vam padnu na pamet, koje ćete potom koristiti (nakon 5 minuta, kada se ljepilo osuši) kao aplikacije za kapke.

image

Slijeva nadesno, @pinkmonadeee, @lenkalul, @cutcreaser make-up 3D kreacije napravljene uz pomoć vrućeg ljepila

@PINKMONADEEE, @LENKALUL, @CUTCREASER INSTAGRAM, LDELFOTO, ADOBE STOCK

Vruće je ljepilo načinjeno od silikona koje se pod visokom temperaturom otapa u tekuće stanje, a kad se osuši i ohladi ostaje u obliku u kojem ste ga dizajnirali, a ipak savitljivo. Zbog toga, dekoracije od silikona mogu izgledati dobro na očima, čak i ako ne dodate nikakvu boju. Ipak, najbolji je efekt kada nakon što se osuši i ohladi dodate malo boje, i to najbolje one metalik kako biste dobili efekt tekućeg kroma, kao što to radi @cutcreaser na Instagramu i TikToku.

@cutcreaser beskar eyeliner for the mandalorian stans ✨ // followed @pinkmonadeee ‘s 3d chrome makeup tut! #themandalorian #fyp #makeup #starwars #pedropascal #eyeliner #chromemakeup #fypシ #xycba ♬ Hey Sexy Lady [Feat. Brian & Tony Gold] - Shaggy

Slično kao kod nanošenja metalik kromiranih "lakova za nokte" u prahu ili metalik-sjenila za oči, treba vam spužvica s kojom ćete nanijeti boju direktno na osušeno ljepilo, i par kapljica ljepila koje se inače koristi za ljepljenje umjetnih trepavice, kako biste zalijepili dizajn za kožu. Aplikaciju možete dodatno ojačati tako da ljepilo za trepavice nanesete i na kožu i na svoj dizajn koji ste prethodno dobili uz pomoć glue guna, savjetuje salvadorska kreatorica na TikToku, Vanessa Funes, također poznata i kao Cutcreaser.

Linker
24. travanj 2024 15:19